Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Robbie Williams konseri üzerinden bir sektör analizi

2023.08.15 18:35 - Son Güncellenme: 2023.08.15 18:35
A

Bu yıl turizm sezonunda en çok konuşulan konuların başında otel fiyatları ve doluluk oranları geliyor. Özellikle fiyatların geldiği seviye oldukça tartışmalı. Evvelki yıllarda makul diyebileceğimiz fiyatlarla her şey dahil konseptli otellerde ortalama 5-6 gün kalabilen ailelerin pek çoğu bu sene aynı imkânı elde edemedi. Öte yandan imkanı olan yerli turistlerin yurtdışı destinasyonlara yöneldiğine yönelik örneklerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Dahası ve en önemlisi geçtiğimiz yıllarda tatil için Türkiye'yi tercih eden yabancı ülke vatandaşlarının da artık alternatif ülkelere yönelmeye başladığımı gözlemliyoruz. 

Peki bunun ana sebebi ne? Elbette ana etken sektördeki fiyatlama davranışı. Şimdi güncel bir örnek üzerinden konuyu ele alalım. Dünyaca ünlü Robbie Williams bir turne kapsamında 17 Ağustos'ta Bodrum'da bir otelde konser verecek. Bu konser organizasyonu için bilet fiyatı 17.600 TL olarak belirlenmiş. Üstelik bu fiyat için "avantajlı dönem indirimli" gibi bir tanımlama da var. Muhtemelen daha yüksek fiyattan satılmış biletler de mevcut. Buraya kadar her şey normal gelebilir. Ancak ilginç bir durum var. 

Hemen Robbie Williams'ın turne kapsamında gittiği diğer ülkelerdeki bilet fiyatlarına göz attım. Sanatçının Bodrum'dan bir gün sonra Bükreş'te de bir konseri var. Bilet fiyatları 1.697 TL'den başlıyor. En ayrıcalıklı yerin bilet fiyatı ise 5.534 TL. 

Sanatçı 26 Ağustos'ta kendi ülkesi olan İngiltere'de sahne alacak. Bilet fiyatları 3.552 TL'den başlıyor. VIP yerden izlemek isterseniz bilet fiyatı 7.893 TL. 

Robbie Williams 18 Ekim'de ise Abu Dhabi'de sahne alacak. Bilet fiyatları 3.581 TL'den başlıyor. En önden izlemek isterseniz fiyat 10.630 TL. 

Şimdi Bodrum'a geri dönelim. Bodrum'da 17.600 TL'ye alacağınız bilet ile konseri ayakta izleyeceğiz yerin Abu Dhabi'deki muadilinin fiyatı 3.581 TL. Üşenmedim uçak bileti fiyatlarına baktım. Ankara'dan o tarihlerde Abu Dhabi'ye gidiş-dönüş 5.972 TL'ye bilet bulabiliyorsunuz. THY ile uçarsanız ise 8.727 TL ödemeniz gerekecek. 

Devam edelim Abu Dhabi'de konser gecesi bir gece şehir merkezindeki 5 yıldızlı bir otelde konaklamak için de ödemeniz gereken tutar 3.212 TL. (Daha makul fiyatlı oteller de var.)

Yani eğer Robbie Williams'ı izlemek için Abu Dhabi'ye gidip, bir gece konaklayıp ertesi gün dönerseniz ödemeniz gereken tutar 12.765 TL ile 15.520 TL (THY ile uçarsanız) arasında değişiyor. Aynı etkinlik için ise Bodrum'da uçak bileti ve konaklama hariç sadece bilete 17.600 TL vermeniz gerekiyor. 

Bu tabloya bakarak şu soruyu soralım: bu fiyatlamalarda bir hata yok mu? Sektörün son dönemde yaşadığı sorunların nedeni bu tarz fiyatlama davranışlarından kaynaklanıyor olabilir mi? 
 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları