Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Resesyon ihtimali emtia fiyatlarına nefes aldırır mı?

2022.06.28 15:28 - Son Güncellenme: 2022.06.28 15:35
A

Küresel ekonomideki belirsizlikler ve bu duruma bağlı riskler devam ediyor. Çok değil bundan birkaç ay öncesinde kadar emtia fiyatlarındaki rekorları konuşurken bugün emtia fiyatlarındaki belirgin gerilemeyi ele alıyoruz.

Elbette bu gelişmelerde önce Covid19 pandemisi ve sonrasında ise Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkileri yoğun.

Küresel emtia fiyatlarındaki gelişmeleri tek bir veri altında gözlemlemek için Bloomberg Emtia Spot Endeksi'ni takip ediyoruz. Söz konusu endeks enerji, metal ve tarım ürünlerinin yer aldığı 23 farklı emtiadan oluşuyor. Endeksin içindeki her bir emtianın ağırlıkları da farklı. Aşağıda endeksin içindeki emtiaları ve ağırlıklarını görüyorsunuz.

Endeksi incelediğimizde son dönemde endeksin bir süre tarihi yüksek seviyelerde seyrettikten sonra belirgin bir şekilde düşüşe geçtiğini görüyoruz.

Emtia fiyatlarındaki bu gerilemenin başlangıç noktasının Fed'in sert sıkılaşma tedbirleri ile başlayan ABD'deki resesyon tartışmaları olduğunu görüyoruz.

ABD Merkez Bankası Fed bir süreden bu yana faiz artırıyor. Son üç toplantıda sırasıyla 25,50 ve 75 baz puan olmak üzere 150 baz puan faiz artışı yapıldı. Faiz artışı yapılmadan önce varlık alım programı durdurulmuştu. Haziran ayı itibariyle de bilanço daraltması başladı. Önümüzdeki 3 ay boyunca aylık 47,5 milyar dolar bilanço daraltılacak. Bu rakam önümüzdeki üç ayın ardından yılın sonuna kadar da aylık 95 milyar dolara çıkarılacak. Böylelikle yıl sonuna kadar toplam 522,5 milyar dolar bilanço daraltmasının yapılacağını görüyoruz. Ayrıca Fed'in sözlü yönlendirmesine göre yine yıl sonuna kadar en az 150 baz puanlık faiz artışı da masada.

Tüm bunlar ABD ekonomisindeki resesyon ihtimallerini artırdığı için emtia vadelilerindeki fiyatlamalarda belirgin geri çekilmeler görüyoruz. Ancak emtia fiyatları düşüyor diye sevinmemek lazım. Zira resesyon demek aynı zamanda işsizlik demek. Özetle dünya ekonomisindeki belirsizlikler aynı zamanda politika belirlemeyi de zorlaştırıyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları