Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

PPK haftasında beklentiler şekilleniyor

2023.10.24 14:36 - Son Güncellenme: 2023.10.24 14:37
A

Bu hafta Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını göreceğiz. Kurul'un toplantısı yaklaştıkça toplantı kararına ilişkin beklentiler de şekillenmeye başladı. Bu beklentilere ilişkin son durumu paylaşmadan önce beklentilerin şekillenmesindeki en önemli sözlü yönlendirmeye kısaca bir göz atalım.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir sürede enflasyon konusu gerçekleşen üzerinden değil beklentiler üzerinden konuşmayı tercih ediyor. Buradaki ana amacı beklentileri çıpalamak. Hatta ücret ayarlamalarını da gerçekleşen değil beklenen enflasyona göre yapma niyetini de çeşitli platformlarda sıklıkla ifade ediyor. 

Şimşek'in sözlü yönlendirmelerine bakarak şu sonuca ulaşıyoruz: Ekonomi yönetimi 2024 yıl sonu için enflasyon beklentilerini %33'e çıpalamaya çalışıyor. Yani 2024 Aralık ayı enflasyonunun %33 olacağı konusunda piyasaları ikna etmeye çalışıyor. Sonrasında ise 2023 yıl sonunda politika faizini %33'ün üzerinde bir yere çıkararak "pozitif reel faiz veriyoruz" demek istiyor. 

Hatırlayacağınız üzere bu sene Fas'ta düzenlenen IMF-DB yıllık toplantılarında yaptığı konuşmada Şimşek "Pozitif reel faize yaklaşmış durumdayız" demişti. Bu bakımdan bu haftaki PPK'da genel beklenti Şimşek'in ifade ettiği pozitif reel faizin gerçekleşmeye başlaması açısından piyasalar 500 baz puanlık faiz artışını fiyatlanmaya başladı. 

Geçen hafta Deutsche Bank 500 baz puanlık faiz artışı beklediğini ifade ederken HSBC 250 baz puanlık bir artış telaffuz etmişti. Dün de Morgan Stanley bir rapor yayınladı ve 500 baz puanlık faiz artışı beklediklerini belirtti. 

Raporun içeriğine göre bu yıl sonuna kadar enflasyonun %67,1'e kadar çıkacağı ve gelecek Mayıs'ta %73,4'e ulaşması bekleniyor. Ayrıca 2 Kasım'daki yılın IV. Enflasyon Raporu'nda yıl sonu enflasyon tahminlerinin de yukarı yönlü güncelleneceğini beklediklerini kayda geçirmişler. 

Özetle piyasa beklentilerinin medyanı 26 Ekim'deki PPK toplantısında 500 baz puanlık bir faiz artışı ile politika faizinin %35'e yükseltileceği yönünde. Elbette takip eden toplantılarda da faiz artışlarının devam edeceğine yönelik beklentinin de devam ettiğini not edelim. 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları