Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

PMI verisi hangi sinyali veriyor?

2023.09.06 11:59 - Son Güncellenme: 2023.09.06 12:02
A

Daha evvelki yazılarımda da sıkça ele aldığım konulardan birisi olan PMI gelişmelerinde bu ay dikkat çekici bir durum gerçekleşti. Hatırlayacağınız üzere PMI yani Satınalma Yöneticileri Endeksi İstanbul Sanayi Odası tarafından hesaplanıyor ve "İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI" başlığı ile ilan ediliyor.

Son gelişmeye değinmeden önce kısa bir hatırlatma yapayım. PMI endeksi, şirketlerin satın alma yöneticilerinin mal-hizmet satın alma eğilimlerini inceliyor. İmalat sanayi performansının değerlendirilmesinde en hızlı ve güvenilir referans kaynaklarından birisi olarak görülüyor. Endekste 50'nin üzeri ekonomide büyüme, altı ise daralma sinyali veriyor.

İSO'nun son hesaplamasına göre Temmuz'da 49,9 olan PMI Ağustos'ta da 49,0 olarak gerçekleşmiş durumda. Yapılan değerlendirmeye göre yavaşlayan bu performansın ana nedeni firmaların yeni sipariş temin etmekte yaşadıkları zorluklar.

İSO'nun anketine katılan firmalar, Ağustos ayında yeni sipariş almakta zorluk yaşadıklarını ve yeni alınan işlerdeki düşüşün bir önceki anket dönemine göre hızlandığını belirtiyorlar. Bu durum ana ihracat pazarlarımızdaki talep düşüşü ile de uyumlu bir sürece işaret ediyor.

Firmalar, en çok girdi maliyetlerindeki baskının bu süreçte etkin olduğunu belirtiyor. TL'deki hızlı değer kaybı ve ücretlerdeki artışlar maliyetlerdeki yükselişin ana nedeni olarak değerlendiriliyor.

Görünen o ki hızlı sıkılaştırma adımları içerideki baskıları daha da artıracak. Sıkılaştırma adımlarının hızı ve dozuna bakarsak önümüzdeki dönemde sanayi üretiminin yavaşlaması oldukça muhtemel. Bu durumun istihdam kayıplarına da neden olma ihtimali çok yüksek.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları