Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Petrol fiyatında en kötüye hazır mıyız?

2022.05.31 14:05 - Son Güncellenme: 2022.05.31 14:05
A

Küresel emtia piyasalardaki dalgalanma tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle enerji ve gıda emtialarındaki fiyat hareketleri tüm ekonomi yönetimleri üzerindeki baskıyı gün geçtikçe artırıyor. Son dönemde Çin'in Covid19 tedbirleri sebebi ile ekonomisinin kısmi kapalı olması enerji talebini düşürdüğü için petrol fiyatları görece düşük seyretmişti. Ancak bu haftadan itibaren işler değişebilir.

Covid19 pandemisi tüm emtia piyasalarını alt üst etmişti. Pandeminin başlarında düşen talebe bağlı olarak enerji emtia fiyatları hızla düşmüştü. Brent tipi petrol fiyatı varil başına 21 dolara kadar gerilerken WTI petrol tarihte ilk kez birkaç saatliğine de olsa eksi fiyatlanmıştı. Sanırım dünya tarihinde piyasalarda yaşanan anomaliyi bundan daha iyi anlatan başka bir örnek olamaz.

Aşağıdaki grafikte Brent petrol fiyat hareketlerini görüyorsunuz.

Pandemi öncesi dönemde varil başına 60-65 dolar seviyelerinde olan petrol fiyatları pandeminin başlaması ile hızla düşmüştü. Sonrasında ekonomilerin açılması ile beraber yeniden yükselmeye başlamış ve varil başına 100 dolar seviyesini aşmıştı.

Petrol fiyatlarının 2022 yılı boyunca 100-110 dolar seviyelerinde kalması beklenirken Rusya-Ukrayna Savaşı başladı. Özellikle Rusya petrolüne yönelik yaptırımların çok konuşulduğu savaşın ilk günlerinde fiyatlar varil başına 130 dolara kadar çıktı. Ancak sonrasında petrol yaptırımların çok kolay olmayacağının anlaşılması ve Çin'de aniden artan vakalar sebebi ile yaşanan kapanmalar fiyatları baskıladı.

Ancak son günlerde işler giderek daha kötü bir hal almaya başladı. İki nedenden dolayı petrol fiyatlarının hızla yukarı gitmesi muhtemel. İlki, AB ülkeleri Rusya'ya yönelik petrol ve doğalgaz yaptırımların konusunda bu kez oldukça ciddi görünüyor. İkincisi düşen vaka sayısı sebebi ile Çin ekonomisi yeniden açılıyor. Birincisi arzı azaltırken ikincisi ise talebi artıracak.

Yazıyı kaleme aldığım sıralarda petrol fiyatları varil başına 123 doları aşmıştı Kötü haber şu ki fiyatların yönü ise önümüzdeki dönemde daha yukarı seviyelere işaret ediyor. Hal böyle olunca bugünkü petrol fiyatları henüz en kötüyü daha görmediğimiz anlamına geliyor.

İçeride ise motorin ve benzin gibi petrol ürünlerinin fiyatlarına etki eden bir diğer unsur ise döviz kuru. Kur tarafında mevcut seviye ve Fed'in politika adımları sonucu öngörülen yukarı yönlü hareketi de göz önüne alırsak önümüzdeki dönemde benzin ve motorin fiyatlarında daha yüksek litre fiyatlarına şimdiden hazır olmak lazım.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları