Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Pariteye etki edecek karar 16 Mart'ta

2023.03.07 11:22 - Son Güncellenme: 2023.03.07 11:22
A

Euro/Dolar paritesinin Türkiye ekonomisi için neden önemli olduğunu daha önceki yazılarımda detaylı bir şekilde izah etmiştim. Ama hatırlatmak için kısaca şunu ifade edeyim; Türkiye'nin ara malı ithalatı ağırlıklı olarak Dolar cinsinden olurken ihracatı ise ağırlıklı olarak Euro ile yapılıyor. Dolayısıyla Euro/Dolar paritesinin yükselmesi Türkiye'nin lehine işlerken düşmesi de aleyhine oluyor.

Pariteye etki eden ana faktör ise her iki paranın sahibi olan merkez bankalarının uyguladığı para politikaları. Önce pandemiden çıkış sonrasında ise Rusya-Ukrayna Savaşı sebebi ile bir türlü düşürülemeyen enflasyon merkez bankalarının para politikalarını daha da sıkılaştırması sürecini beraberinde getirdi.

Söz konusu "daha da sıkılaştırma" süreci neticesinde ise Euro/Dolar paritesi dalgalanmaya başladı. Örneğin bir ara terse bile dönen parite kısa süre önce 1,10'u aşarken yazıyı kaleme aldığım sıralarda 1,06 seviyesindeydi. Peki önümüzdeki dönem için beklentiler nasıl?

Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle Fed'e ve ABD enflasyonuna bakmak gerekiyor. ABD enflasyonu bir süredir yıllık bazda düşüyor ancak aylık bazdaki gelişmeler oldukça ilginç. Örneğin bir önceki aya ilişkin yıllık enflasyon beklentisi %6,2 iken gerçekleşme %6,4 oldu. Aylık veride ise  %0,5'lik "sıçrama" olarak yorumlanabilecek bir veri oluştu. Dahası önceki üç  aydaki veriler de yukarı yönlü güncellendi.

Mesela daha önce %0,4 ilan edilen ekim ayı verisi %0,5 olarak güncellendi. Benzeri şekilde kasım ayı verisi %0,1'den %0,2'ye revize edilirken aralık ayı verisi -0,1% iken güncelleme ile %0,1'e çıktı. Bu veriler neticesinde Fed'in yeterince sıkı olmadığına kanaat getiren piyasalar Fed'in faizleri daha da yükselteceğini ve daha önce tahmin edilenden daha uzun süre yukarıda tutacağını fiyatlamaya başladıkları için parite bir miktar zayıfladı ve 1,05'e kadar sarktı.

Ancak pariteye etki eden bir diğer veri de Euro Bölgesi enflasyonu. Euro Bölgesi'de çekirdek enflasyon Şubat ayında %5,6'ya çıkarak yeni rekor seviyeye yükseldi. Manşet enflasyon ise %8,5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ancak Euro Bölgesi'ndeki enflasyon gelişmeleri bununla sınırlı değil. Euro Bölgesi'ni yakından takip eden ekonomistler uzun vadede enflasyonun yükselmeye devam edeceğini düşünüyorlar. Dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) da faiz artışları devam edecek.

Bu gelişmeler ışığında "Faizlerin hangi seviyeye kadar yükseleceğini söyleyemem" diyen ECB Başkanı Christine Lagarde faiz artışlarının devam edeceği sinyalini verdi. ECB kararı 16 Mart'ta açıklanacak ve büyük ihtimalle 50 baz puanlık artış yapılacak. Bu kararla birlikte de paritenin yeniden güçleneceğini öngörmek mümkün. Daha önceki beklenti yıl sonuna doğru paritenin 1,10'u aşacağı şeklindeydi. Dolayısıyla dalgalanmalarla birlikte paritenin yıl sonuna doğru daha önceden tahmin edilen seviyeye doğru çıkacağını bekleyebiliriz.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları