Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Nisan 2022'de kim kazandı, kim kaybetti? EKT gelir mi?

2022.05.10 11:10 - Son Güncellenme: 2022.05.10 11:10
A

TÜİK her ay düzenli olarak "Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları" verilerini yayınlıyor.

Söz konusu veriler ise; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt), borsa endeksi (BIST 100), altın (külçe), Amerikan Doları, Euro ve Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin reel getirisinin (Yİ-ÜFE ve TÜFE ile indirgenmiş) aylık, üç aylık, altı aylık, yıllık ve ortalama yıllık olarak hesaplanması ile elde ediliyor.

Yani özetle yatırım yapılan herhangi bir finansal enstrümanın enflasyona görece olarak getirisi hesaplanmış oluyor.

Son veriye göre 2022 yılı Nisan ayında reel olarak getiri sağlayan tek aracın BIST 100 endeksi yani borsa olduğunu görüyoruz. Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %7,37, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,79 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşmiş durumda. Bunun dışındaki araçların getirisi enflasyonun altında kalmış. 3,6 ve 12 aylık tabloda da benzer bir durum var ama 6 ve 12 ayda külçe altın da TÜFE bazında yatırımcısına getiri sağlamış.

Elbette böylesi bir tablonun temel nedeni bir süreden bu yana yüksek seyreden enflasyon. Enflasyonda düşüş trendinin başlaması için de en yakın zamanın güçlü baz etkisini göz önüne alarak önümüzdeki Aralık ayı olduğunu değerlendiriyoruz.

Hal böyle olunca da ekonomi yönetiminin özellikle enflasyonun yatırım araçlarının reel getirisini azaltmanın önüne geçecek şekilde yeni finansal enstrümanlar üzerinde kafa yormaya başladığını görüyoruz.

Tıpkı döviz kurunda istikrar ve "liralaşma" stratejisine destek olmak amacıyla uygulamaya konduğu ifade edilen "Kur Korumalı Mevduat" (KKM) modelinde olduğu gibi enflasyonun etkilerinin reel getirinin önüne geçmesini engelleyecek şekilde "Enflasyon Korumalı Mevduat" (EKM) şeklindeki finansal enstrümanı önümüzdeki günlerde daha yaygın görme ihtimalimiz artıyor. Zira bu enstrüman aslında yeni değil ve 2019 yılı Nisan ayında kamu bankaları bu tarz bir enstrümanı tasarruf sahiplerine sunmuştu.

Yeni olan ve yakın zamanda kamuoyuna açıklanması planlanan enstrümanın Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin bilgisini verdiği bireysel yatırımcıya yönelik Enflasyon Korumalı Tahvil (EKT) olduğunu görüyoruz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları