Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Merkez bu hafta ne yapar?

2023.02.21 11:42 - Son Güncellenme: 2023.02.21 11:44
A

6 Şubat'tan bu yana deprem fırtınasının etkisi altındayız. Maalesef can kaybı sayısı 41 bini aştı. Depremden 11 ilimiz yoğun bir şekilde etkilendi ve halen enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Şehirlerdeki hasar tespit çalışmaları da hızla ilerliyor. Görünen o ki toparlanma biraz zaman alacak. Elbette can kayıplarımız hiçbir maddi hesabın konusu olamaz. Ancak deprem fırtınasının ekonomiye maliyeti konusunu önümüzdeki dönemde sıkça duyacağız. Çünkü şehirleri yeniden inşa etmek, istihdam sağlamak ve üretmek zorundayız. Bunun için de ekonomik güce ihtiyacımız var.

Bu bakımdan aklımız ve kalbimiz deprem bölgesinde iken ülke ekonomisini de yakından takip ediyoruz. Hatırlayacağınız üzere deprem sonrası kapatılan Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta açıklanan tedbirlerle yeniden işlemlere açılmıştı. Bu hafta da Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararını ve karar metnini takip edeceğiz.

PPK'nın faiz kararına ilişkin beklentileri paylaşmadan önce süreci kısaca hatırlatayım. PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %9'a kadar indirmiş ve faiz indirimi döngüsünü sonlandırdığını ifade etmişti. Sonrasında 19 Ocak toplantısında da faizi sabit tutmuş ancak bu kez karar metninde değişiklik yaparak bir sonraki toplantı için yeni bir faiz indirimi sinyali vermişti.

Tabi tüm bu gelişmeler deprem öncesi dönemde yaşanmıştı. Ancak sonrasında yaşanan deprem felaketi ile gözler yeniden Merkez Bankası'na çevrildi. Peki PPK'nın indirim sinyali verdiği Şubat ayı toplantısındaki faiz kararı ne yönde olacak?

Deprem sonrası dönemde faiz indiriminin halen PPK'nın masasında olduğunu değerlendiriyoruz. Bununla birlikte olası indirimin kaç puan olacağı da çok merak ediliyor. Her PPK öncesi olduğu gibi çeşitli kurumların anketleri de açıklandı. Bunlardan Reuters'ın anketine göre medyan beklenti 50 baz puan indirim yapılacağı yönünde. Anadolu Ajansı Finans biriminin anketinde ise bu beklenti 100 baz puan. Diğer yandan ABD'li yatırım bankaları JPMorgan ve Morgan Stanley de 100 baz puanlık indirim bekliyor. Barclays ise faizlerin sabit kalacağını tahmin ediyor.

Ben ise TCMB'nin bugüne kadar izlediği strateji ile yaptığı yazılı ve sözlü yönlendirme kapsamında 100 baz puanlık bir indirim yaparak politika faizini %8'e düşüreceğini düşünüyorum. Çünkü PPK'nın faizleri aşağı indirmek için her fırsatı kolladığı mesajı daha önceki metinlerde de çok belirgindi. Son karar metninde de "mevcut politika faizinin yeterli olduğu ifadesi" çıkarıldı. Dahası enflasyon baz etkisi ile bile olsa düşmeye devam ediyor. Ayrıca depremin ardından işletme kredisi maliyetlerinin düşürülmek isteneceğini öngörüyorum.  Bu bakımdan Perşembe günü yapılacak PPK toplantısında 100 baz puanlık indirim sürpriz olmaz.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları