Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Mart ayı enflasyonu ve beklentiler

2022.04.05 13:48 - Son Güncellenme: 2022.04.05 13:48
A

Mart ayı enflasyonu piyasa beklentileri ile paralel olarak %60'ın üzerinde gerçekleşti. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre %5,46 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %61,14 arttı.

Yıllık enflasyondaki artışa etki eden en yüksek artışlar ise "Ulaştırma" ve "Gıda ve alkolsüz içecekler" ana harcama gruplarından geldi. Ulaştırmadaki yıllık artış %99,12 olurken gıda ve alkolsüz içecekler grubunda %70,33 oldu.

Diğer yandan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi'ndeki (Yİ-ÜFE) artış da hız kesmeden devam ediyor. Mart ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre %9,19 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %114,97 arttı. Yİ-ÜFE'de bu ay da enerji etkisi baskın olmaya devam ediyor. Yıllık bazda "Elektrik, gaz, buhar" sektöründe artış %228,94 olurken yine enerji ana sanayi grubundaki artış %214,87 oldu.

Yine sektörlere baktığımızda "Kok ve rafine petrol ürünleri" sektöründeki artış %256,44 ve "Ham petrol ve doğalgaz" sektöründeki artış da %221,04 oldu. Diğer yandan "ana metaller" sektöründeki artış da yıllık %151'i aşmış durumda. Hal böyle olunca Yİ-ÜFE'den TÜFE'ye geçişkenlik de her ay kendini daha fazla hissettiriyor. Yi-ÜFE ile TÜFE arasındaki farkın her ay açılması enflasyonda önümüzdeki aylara ilişkin sinyallerin olumsuz olmasına neden oluyor. Hali hazırda Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki fark 53,8 puana kadar yükseldi.

Enflasyon tarafındaki tüm bu gelişmeler bir süre daha yüksek enflasyonun bizimle beraber olacağı anlamına geliyor. Küresel fiyatlar, küresel fiyatların içeri yansıması ve nihayet Rusya-Ukrayna Savaşı kaynaklı küresel fiyat artışları dezenflasyonist sürecin başlamasını sürekli erteliyor. Bu yüzden ekonomi yönetimi, bu yaz beklediği dezenflasyonist sürecin başlangıcını yıl sonuna doğru ertelemek zorunda kaldı. Bana göre de arada ilave bir küresel şok olmazsa dezenflasyonist sürecin başlaması baz etkisinin çok güçlü olacağı 2022 Aralık veya 2023 Ocak aylarına sarkabilir.

Öte yandan küresel enflasyon tarafındaki belirgin riskleri de göz önüne almakta fayda var. Rusya-Ukrayna Savaşı bitse bile orta-uzun vadede enerji ve gıda fiyatlarında belirgin bir düşüş beklemiyoruz. Ayrıca ABD Merkez Bankası FED'in varlık alımlarını bitirmesi, faiz artışlarına başlaması ve bilançosunu daraltacak olması da Dolar Endeksi'nin artacağı bir döneme işaret ediyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları