Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Jackson Hole, Powell ve Dolar Endeksi

2022.08.30 13:14 - Son Güncellenme: 2022.08.30 13:14
A

Ekonomideki zorluklar arttıkça daha önceden hiç duymadığımız kavramları öğreniyor, hiç bilmediğimiz yerlerdeki toplantıları takip ediyor ve başka ülkelerin merkez bankası başkanlarının adlarını ezberler hale geliyoruz. Zira her haber akışının, her yeni verinin ve hatta her bir jeopolitik gelişmenin piyasalar üzerindeki etkisinin oldukça yoğun olduğu dönemlerden geçiyoruz. Tüm bunlar da bizim günlük hayatımıza ve kararlarımıza etki ediyor.

Böylesi bir dönemde yakın geleceği öngörmek açısından en önemli gelişmelerden birisi olarak Jackson Hole toplantılarını takip ettik. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen toplantılardan çıkan mesajlar oldukça kritik öneme sahip. Hatta döviz kuru tarafındaki etkilerini bu haftadan itibaren görmeye başladık. Peki nedir bu meşhur Jackson Hole?

Aslında Jackson Hole, ABD'de bir kasaba. Bu küçük kasabayı bu kadar önemli hale getiren şey ise tam adı "Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu" olan ve Kansas FED tarafından düzenlenen toplantıların bu kasada yapılıyor olması. Bu toplantılar başta ABD Merkez Bankası FED olmak üzere dünya merkez bankalarının politikaları hakkında en belirgin sinyallerin alındığı etkinlik. Bazen bu toplantılardan çıkan bir cümle uzun süre dünya ekonomisini etkisi altına alabiliyor.

Son birkaç yıldan bu yana olduğu gibi yine en merakla beklenen konuşma Powell'ın konuşmasıydı. Gördüğünüz gibi artık pek çoğumuz Powell'ın kim olduğunu biliyor ve adı geçince hemen aklımıza ABD Merkez Bankası Fed geliyor. Peki Powell hangi mesajları verdi?

Öncelikle Powell'ın tahmin edilenden daha "şahin" bir konuşma yaptığının altını çizelim. Fed, faiz artışlarına devam edecek. Bu faiz artışlarının dozunu veriler belirleyecek ama Powell enflasyonla mücadele konusundaki kararlılıklarının altını çizdi. Hatta uyguladıkları politikaların vatandaşlar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ancak eğer enflasyon düşmezse bunun yarattığı olumsuzlukların çok daha kötü olacağını söyledi. Yani Powell "acı reçete" sinyali veriyor.

Powell, geçmişte para politikasının vaktinden önce gevşetilmesinin olumsuz sonuçlarına atıf yaptı. Bu örnekten sonra 2023 yılında Fed'in faiz indirebilme ihtimaline ilişkin beklentilerde de azalma oldu. Bu sözlü yönlendirmelerin ardından Dolar Endeksi'nde yukarı yönlü bir seyir gözlemliyoruz.

Dolar Endeksi ABD Doları'nın dünyada en çok işlem gören 6 farklı para biriminin karşısındaki değerini gösteriyor. Bunlar; Euro, Japon Yeni, İngiliz Poundu, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı. Powell'ın son konuşmasından sonra Endeks yükselmeye başladı. Yani ABD Doları giderek değerleniyor. Görünen o ki bir sürede daha ABD Doları hız kesmeyecek.

Bu durum başta gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere dünyanın geri kalanını çok yakından ilgilendiriyor. Zira bir taraftan enflasyon halen çok yüksek ve diğer taraftan tarihin en derinlikli enerji krizi yaşanıyor. Tüm bunlarla birlikte döviz kuru geçişkenliği hali hazırda yaşanılan bu sıkıntılı süreci daha da zorlaştırıyor.

Özetle kışa doğru Avrupa'nın enerji krizinin derinleşmesi ve Fed'in sıkılaşma politikaları ile beraber hem zor bir kış hem de daha çok problem dünya ülkelerini bekliyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları