Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

IV. Enflasyon Raporu öncesi bilmeniz gerekenler

2023.11.02 11:37 - Son Güncellenme: 2023.11.02 11:59
A

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyon gelişmeleri ve tahminlerine ilişkin olarak yılda dört kez kapsamlı raporlar yayımlıyor. Bu raporlarda enflasyonun dinamiklerine ilişkin detaylı analizleri ve orta vadeli enflasyon tahminlerini görüyoruz.

Son rapor 27 Temmuz'da yayınlanmıştı ve enflasyonun 2023 yıl sonu için %58 ve 2024 yıl sonu için ise %33 olacağı öngörülmüştü. Bu tahminlerin o günler için piyasa beklentilerini yakınsaması oldukça önemliydi. Zira Merkez Bankası'nın gerçekçi tahminler yapıyor olması enflasyonla mücadeledeki ciddiyetin bir barometresi olarak değerlendirilmişti. Ancak hemen o günlerde ben dahil bazı ekonomistler Merkez Bankası'nın oldukça belirgin bir şekilde yukarı yönlü güncellenmiş tahminlerini bile oldukça iyimser görmüştük. Bunun nedeni döviz kuru geçişkenliğinin yüksek olması, o günlerdeki vergi düzenlemeleri ve enerji fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketlerdi.

Rapor sonrasındaki dönemde maalesef benim gibi düşünen ekonomistleri haklı çıkaran gelişmeler artarda gelince Ağustos ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında TCMB 2023 yıl sonu enflasyonu tahminini %58 yerine "tahmin aralığının üst sınırı" olan %62'ye güncelledi. Hemen sonrasında Eylül ayının ilk haftasında açıklanan Orta Vadeli Program'da ise bu kez yine aynı dönem için %65 oranını gördük. Resmi tahminler bu yönde iken halen piyasa beklentileri daha yukarı seviyelerde. Örneğin yine TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'nde 2023 yıl sonu için beklenti %68,01 oldu. BloombergHT'nin anketinde ise aynı oran %68,6.

Özetle piyasa beklentileri ile resmi tahminler arasında ihmal edilebilir seviyesinin üzerinde farklar var. Ayrıca son dönemdeki döviz kuru beklentileri de geçişkenlik üzerinden enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü olmasına neden oluyor. Bu bakımdan 2 Kasım'daki yılın IV. Enflasyon Raporu'nda söz konusu tahminlerin yukarı yönlü güncellenmesini bekliyoruz.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları