Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Güvenli liman arayışı altına olan talebi artırdı!

2023.05.09 09:45 - Son Güncellenme: 2023.05.09 09:45
A

Küresel ekonomideki belirsizliklerin artması, majör merkez bankalarının faiz politikalarının oluşturduğu resesyon beklentileri ve nihayet Türk halkının alışkanlıklarının etkisi ile altın fiyatları artmaya devam ediyor.

TÜİK'in açıkladığı "Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları" istatistiğine göre Nisan ayında en yüksek reel getiri külçe altında oldu.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %8,83, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,15 oranlarıyla külçe altın son 3 aydır yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor.

 

Peki altın fiyatları nasıl belirleniyor?

Dünya'da altın fiyatı Londra Metal Borsası'nda Dolar cinsinden oluşuyor. Hesaba konu olan ağırlık birimi ise "ons". 1 ons altın ise 31,1 gram.

Türkiye'de ise altın fiyatlarının oluşumunda Dolar kuru devreye giriyor. Şöyle bir örnek vereyim;

8 Mayıs itibariyle 1 ons altın 2020 Dolar. Hatırlayacağınız üzere 1 ons 31,1 gramdı. O halde 1 gram altın (2020/31,1) 64,95 Dolar ediyor.

Şimdi sıra TL cinsinden gram altının değerini hesaplamakta. Bu noktada döviz kuruna bakıyoruz. 8 Mayıs itibariyle Dolar/TL'nin satış fiyatı bankalar arası piyasada 19,51.

Bu kura bakarak 1 gram altının TL cinsinden fiyatı (64,95 x 19,51) 1.267 TL oluyor.

Ancak banka hesabınızdan gram altın almak yerine fiziki altın için sarrafa gittiğinizde karşınıza farklı bir fiyat çıkıyor. Mesela Kapalı Çarşı'da 1 gram altının satış fiyatı 1.399 TL. Peki bunun sebebi ne? Bunun sebebi bir süredir bankalar arası kur ile serbest piyasadaki kurun arasındaki makasın açılması ve biraz da işçilik maliyeti. Benim hesaplamayı yaptığım bankalar arası döviz kuru 19,51 iken Kapalı Çarşı'da Dolar satış fiyatı 20,52 seviyesinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla fiziki gram altının satışına konu olan döviz kuru da bu seviyeden belirlenmiş oluyor.

Hesaplamalar bu şekilde iken altındaki genel beklenti de olumlu yönde. Zira hem resesyon beklentilerinin ons altın fiyatını döviz cinsinden artırma ihtimalinin arttığını hem de önümüzdeki dönemde Dolar/TL tarafındaki beklentilerin şimdiki seviyenin üzerinde olduğunu biliyoruz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları