Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Fed ve TCMB haftasında bizi neler bekliyor?

2022.09.20 11:17 - Son Güncellenme: 2022.09.20 11:17
A

Bu hafta bizi çok yakından ilgilendiren iki kritik faiz kararını takip edeceğiz. İlki Amerikan Merkez Bankası olan Fed'in ikincisi de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararları.

ABD ekonomisindeki enflasyon sorunu halen can yakıcı bir şekilde devam ediyor. Her ne kadar son enflasyon verisi bir önceki aya göre düşmüş olsa da enflasyon yine beklentilerin üzerinde geldi.

Enflasyonda aylık beklenti %0,1 düşüş yönündeyken %0,1'lik artış oldu. Yıllık enflasyon beklentisi ise %8,1 iken gerçekleşme %8,3 oldu. Öte yandan Fed'in yakından takip ettiği en önemli göstergelerden bir tanesi de çekirdek enflasyon.

Çekirdek enflasyon, para politikasının etkisinin sınırlı olduğu, kontrol dışı olarak tanımlanan gıda ve enerji gibi kalemlerin dışarıda bırakıldığı mal ve hizmetlerdeki fiyat artış hızıdır. ABD'nin son çekirdek enflasyon verisi beklentisi %6,1'di. Ancak gerçekleşme %6,3 oldu. Özetle Fed'in enflasyonla mücadeledeki dozunu belirlemek için yakın izlediği veri Fed'in daha da sıkı olması gerektiğine işaret ediyor.

Veri öncesinde genel beklenti Fed'in 50 veya 75 baz puanlık faiz artışı yapması yönündeyken veri açıklandıktan sonra 100 baz puanlık faiz artışı da dillendirilmeye başlandı. Kararı Çarşamba akşamı öğrenmiş olacağız. Sonrasında ise Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısını takip edeceğiz.

Benim beklentim Fed'in 100 baz puan yerine resesyon endişelerini de göz önünde bulundurarak 75 baz puanlık faiz artışı yapacağı yönünde. Zira Fed bir yandan da bilanço daraltmaya devam ediyor. Yani enflasyonla mücadele için kullandığı tek politika aracı faiz değil. Bu yüzden 75 baz puanlık faiz artışı bu ay için daha makul görünüyor.

Çarşamba akşamı Fed kararını gördükten sonra TCMB'ye odaklanacağız. Piyasadaki genel eğilim Perşembe günkü toplantıda TCMB'nin yine politika faizinde indirim yapacağı yönünde.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen ve 17 kurumun katıldığı ankette medyan beklenti politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 12,50 seviyesine indirilmesi yönünde gerçekleşti.

Ancak ben son PPK toplantısının ardından uygulamaya konulan makro ihtiyati tedbirler ve yapılan sözlü yönlendirmeler kapsamında 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapılabileceğini değerlendiriyorum.

Şimdi her iki merkez bankasının adımları doğrultusunda en çok merak edilen konu olan döviz kuruna kısaca göz atalım. Yazıyı kaleme aldığı saatlerde Dolar/TL 18,30 seviyesini aşmıştı. Fed'in faiz artışı ve TCMB'nin faiz indirimi kararları beklentilere paralel gelirse Dolar/TL üzerindeki baskının artacağını öngörüyoruz. Zira Fed'in faiz artışı ve sözlü yönlendirmesi Dolar Endeksi'ni güçlendirecek. Diğer yandan TCMB'nin faiz indirimi de TL'nin görece olarak zayıflaması sonucunu doğuracak. Bu ikisinin birleşimi de Dolar/TL'nin güçlenmesinin ivmesinin artması anlamına geliyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları