Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Fed'in kararı ve bundan sonrası için beklentiler

2022.11.08 09:46 - Son Güncellenme: 2022.11.08 09:46
A

Bir önceki yazımda sizlere ABD Merkez Bankası Fed'in kritik faiz kararına ilişkin öngörülerimi iletmiş ve Fed'in faizleri 75 baz puan artıracağını ifade etmiştim.

Yazımda "Ben 75 baz puanlık artışı daha makul olarak değerlendiriyorum ve esasen karar sonrası Fed Başkanı Powell'ın vereceği mesajların çok daha değerli olduğunu düşünüyorum." cümlesi ile ifade ettiğim beklentilerim paralelinde bir karar gördük. Zira hem Fed faizleri 75 baz puan artırdı hem de Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısındaki konuşması piyasalardaki algıyı bir anda bozdu.

Peki faiz kararı piyasadaki genel beklenti ile paralel olmasına rağmen Powell'ın hangi cümlesi işleri değiştirdi?

Yukarıdaki sorunun cevabı Powell'ın konuşmasının genelinden çıkarılacak özette gizli. Powell özetle şu ifadeleri kullanıyor: bir noktada faiz artışlarının hızını yavaşlatmak uygun olacak ama nihai faiz oranları önceden beklenenden daha yüksek olacak. Yani Fed, faizleri bu kez yavaş yavaş artıracak ama tahmin edilenden daha yükseğe çıkaracak.

Bu durum Dolar'ın daha önceden tahmin edilenden çok daha fazla güçlenmesi anlamına geliyor.

Powell basın toplantısında 2023 yılına ilişkin bilanço daraltma programı hakkında bir değerlendirme yapmadı. Fed politikalarında genelde faiz oranlarına odaklanarak yorum yapıyoruz ancak bilanço daraltma programının da enflasyonla mücadele konusundaki etkisi oldukça kayda değer. Bu bakımdan 2023 yılında nasıl bir bilanço daraltma programı uygulanacağını görmeden Dolar Endeksi'nin seviyesine ilişkin öngörüde bulunmak çok doğru sonuçlar vermez.

Pandemi öncesinde 3,75 trilyon dolar seviyesinde olan Fed bilançosu pandemi döneminde 8,9 trilyon dolara kadar yükseltilmişti. Şimdi bir yandan faiz artışları yapılırken diğer yandan bilanço daraltması devam ediyor. Açıklanan programa göre 2022 yılı sonuna kadar yapılacak toplam bilanço daraltması 522,5 milyar dolar olacak.

Ancak herkes biliyor ki bu rakam yeterli değil. Diğer yandan bu rakamı hızla aşağı çekmek resesyon endişelerini de tetikliyor. Her ne kadar Powell "Bir resesyon olup olmayacağını hiç kimse bilmiyor." dese de piyasaların en büyük korkusu bu.

Powell'ın konuşmasından yansıyan ve beklentilerin şekillenmesine yardımcı olacak bir diğer önemli konu da reel faiz ile ilgili verdiği mesaj. Powell faiz oranlarını reel faiz verecek şekilde enflasyonun üzerine çıkarmak istediklerini belirtti. Bu yüzden artan faizlerin kolay kolay düşürülmesini beklemiyoruz. Bu durum da güçlü dolar baskısının uzun süre diğer ekonomilere etki edeceği anlamına geliyor.

Powell bu konuda da "Güçlü dolar bazı ülkeler için sorun yaratıyor." dedi. Yani Fed'in başta gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere diğer ülkelerde olan bitenden haberdar olduğu vurgusunu yaptı.

Özetle ekonomilerin gidişatına ilişkin öngörüde bulunmak için artık her Fed toplantısı bir öncekinden daha önemli hale gelmiş durumda. Her bir veri ve gelişme artık sadece ABD'yi değil tüm dünyayı yakından ilgilendiriyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları