Yazarlar
Faiz indirimleri 2025'e mi kalacak?
2024.10.16 11:26 - Son Güncellenme: 2024.10.16 11:26Hem finansal piyasaların hem de reel sektörün merakla beklediği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kararı yarın 14:00'te açıklanacak. Her ne kadar bir süreden bu yana faiz indirimlerine ilişkin beklentiler artmış olsa da enflasyon tarafındaki gelişmeler nedeniyle PPK'nın bu ay faiz indirimi yapmayacağı konusunda fikir birliği oluşmuş durumda. Peki Kasım'da faiz indirimi gelir mi?
Ekim ayındaki PPK'da faiz indirimi olmayacağını; Eylül ayındaki PPK'da yapılan yazılı yönlendirme ve sonrasında çeşitli vesileler ile mülakat veren TCMB yönetiminin sözlü yönlendirmeleri ile kabul etmiş durumdayız. Dahası ve belki de en önemlisi, TCMB'nin faiz kararı için yakından takip ettiği aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş da gözlemlenmiyor. Bu konuya ek olarak her yıl Ekim ayındaki enflasyonun genellikle çok yüksek gelmesi gibi tarihsel bir veri de elimizde.
O halde Kasım ayındaki PPK'da faiz indirimi beklemek ne kadar akılcı? Yukarıdaki verilere ve gelişmelere bakarak yarınki toplantıda Kasım ayı PPK toplantısına yönelik bir faiz indirimi sinyali beklemek çok gerçekçi görünmüyor.
Ancak yine de reel sektör tarafındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurarak belki Aralık ayı PPK toplantısında düşük oranlı bir faiz indiriminin gündeme gelme ihtimalinin olduğunu da not edelim. Yani piyasada birkaç kez dillendirilen 250 baz puanlık faiz indirimleri yerine daha düşük oranlı faiz indirimi görmek mümkün. Fakat genel beklenti artık faiz indirimlerinin 2025'in ilk çeyreğine kalacağı yönünde.
Ancak yine de Merkez Bankası'nın sözlü ve yazılı yönlendirmelerini takip etmeye devam edeceğiz. Zira TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın bir konuşmasında ifade ettiği gibi; faiz indirimleri başlasa bile sıkılaşma devam edecek. Yani reel sektör faiz indirimlerine bel bağlamamalı.
Yazarın diğer yazıları
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? 18 Haziran 2025 Çarşamba, 14:20
- Sıkılaştırmadan en çok KOBİ dışı işletmeler etkileniyor! 20 Mayıs 2025 Salı, 11:12
- Reel sektör alarm veriyor! 16 Mayıs 2025 Cuma, 09:43
- Konut fiyatları ve konut sahipliği meselesi 19 Şubat 2025 Çarşamba, 18:18
- Enflasyon beklentileri faiz indirimine alan açıyor 28 Ocak 2025 Salı, 11:32
- Faiz indirimlerine devam ama kredi kanalı kapalı! 21 Ocak 2025 Salı, 09:46
- 2024'ten kalanlar... 07 Ocak 2025 Salı, 12:47
- Faiz indirimleri başlıyor mu? 24 Aralık 2024 Salı, 11:33
- 2025 nasıl geçecek? 18 Aralık 2024 Çarşamba, 18:27
- Enflasyon verisi neye işaret ediyor? 03 Aralık 2024 Salı, 19:28
Yazarlar
- Bu iş mahkemede de bitmez: CHP'nin geleceği ... Hasan Boztürk
- Bursa'nın o ilçesi turizmde şaha kalkacak! R... Hasan Yalçın
- Bıyıklıalan'dan geleceğe yatırım! Elif Didem Danacıoğlu
- Şehir mi kent mi, yerleşim mi planlama mı, e... Prof. Dr. Murat Taş
- Başkanın açıklamalarının ardından! Çetin Sabırlı
- Bursaspor'un mali ve gelecek fotoğrafı Cevdet Altınel
- Bursa'da ücretsiz ulaşımla Leylek Şenliği Aylin Tekir
- Bursa'da 'ölümü bekleyen adam' için zamanla ... İsmail Arslan
- İznik'in hikayesi tarihle başladı, boruyla d... E. Pınar Turan Kahraman
- Mudanya'da Muhsine Arda ile bir şiir akşamı... Binay Kazan
- Hizmet tespiti davalarında Yargıtay'ın yeni ... Ferdi Sönmez
- Zeytinin gölgesindeki miras: Trilye Ramazan Başan
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB... Av. Ezgi Ay Sayma
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor Yeşim Mutlu
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Mudanya Mütareke Evi Müzesi Kamuran Vatansever
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz