Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Enflasyon gelişmeleri ve yeni dönem için beklentiler

2023.06.06 21:26 - Son Güncellenme: 2023.06.06 21:26
A

Hafta başında TÜİK, Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Son verilere göre Mayıs ayında TÜFE yıllık %39,59 ve aylık %0,04 oldu. Mayıs ayı enflasyonunun beklentilerin altında kalmasının en önemli nedeni ise yine TÜİK'in 29 Mayıs 2023 tarihinde açıkladığı üzere konutlarda kullanılan doğalgazın 25 metreküpe kadar olan kısmının ücretsiz olması. TÜİK'in Eurostat kuralları kapsamında uyguladığı bu yöntem ile Mayıs ayında doğalgazı da içeren "konut ana harcama grubu" aylık %13,79 düşüş gösterdi. Bu düşüşle beraber genel endeks son dönem aylık ortalamalarının çok altında kaldı.

Diğer yandan üretici fiyatlarında bir süreden bu yana süren yavaşlama trendi de devam etti. TÜİK verilerine göre Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %40,76 ve aylık %0,65 arttı. Böylelikle uzun süreden bu yana ilk kez TÜFE ile Yİ-ÜFE farkı ilk kez bu kadar kapanmış oldu. Bu son derece önemli bir gelişme zira TÜFE'nin zaman içerisinde Yİ-ÜFE'yi yakınsadığını biliyoruz. Bu durumu aşağıdaki grafikte daha net görebiliyoruz.

Diğer yandan her ne kadar hız kesmiş olsa da gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor. Son açıklanan verilere göre hem aylık hem de yıllık bazda gıda fiyatları genel endeksin üzerinde artmaya devam ediyor. Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yıllık artış %52,52 olurken aylık artış da %0,71 olarak gerçekleşti.

Ancak TÜFE tarafında dikkatle izlenmesi gereken son derece önemli bir durum var. Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE'deki artış aylık %4,25 artış gösterdi. Yani her ne kadar enflasyon hız kesmiş gibi görünse de enflasyon tarafında halen dikkat edilmesi gereken unsurlar var. Özellikle son dönemde görece olarak daha hızlı artışa geçen kurun enflasyona geçişkenliğini de göz önünde bulundurursak bir önceki yıl kaynaklı baz etkisine rağmen enflasyonda yeniden artış trendi ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları