Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Dolar Endeksi ne mesaj veriyor?

2022.09.27 14:15 - Son Güncellenme: 2022.09.27 14:15
A

Bir süreden bu yana döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareket ana gündem maddelerimizden birisini oluşturuyor. Ancak son günlerde işler daha da ilginç bir hal aldı. Euro ve İngiliz Poundu gibi güçlü para birimleri bile Dolar karşısında direnemiyor sürekli değer kaybediyorlar. Dolar Endeksi 20 yılın ardından yeniden 113 seviyesini aştı ve artmaya devam ediyor.

Bu durumu daha iyi analiz edebilmek için öncelikle teknik bir konu olan "Dolar Endeksi" hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Dolar Endeksi ile dünyada en çok işlem gören 6 farklı para birimi karşısında ABD Doları'nın değerini izlemek mümkün oluyor. Söz konusu endeks 1973 yılından bu yana hesaplanıyor ve Euro, Japon Yeni, İngiliz Poundu, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı'nı kapsıyor. Elbette Euro, Avrupa Birliği kurulduktan sonra endekse dahil edildi. Öncesinde Euro'nun yerine Alman Markı, Fransız Frangı, İtalyan Lireti, Hollanda Guldeni ve Belçika Frangı vardı.

Endeksin mevcut halinde kapsam dahilinde olan 6 farklı para biriminin her birinin ağırlıkları da farklı şekilde belirlenmiş durumda. Bunlar Euro için %57.6, Japon Yeni için %13.6, İngiliz Poundu için %11.9, Kanada Doları için %9.1, İsveç Kronu için %4.2 ve İsviçre Frangı için %3.6.

Endeksin ne işe yaradığını ve içeriğinde neler olduğunu gördükten sonra mevcut duruma bakalım.

Yukarıdaki grafikten de görebileceğiniz üzere son verilere göre Dolar Endeksi 114 puan seviyesini aşmış durumda. Bu hızlı artışın belli başlı bazı nedenleri var. İlki ABD Merkez Bankası Fed'in bir süreden bu yana hem faizleri artırması hem de bilançosunu daraltıyor olması.

Fed son 3 toplantının her birinde 75 baz puan faiz artırarak son dönemlerin en hızlı sıkılaşmasını yapıyor. Ayrıca bilanço daraltma programı da aylık 95 milyar dolarlık azaltımlar şeklinde devam ediyor. İlan edilen programa göre yıl sonuna kadar toplamda 522,5 milyar dolarlık daraltma gerçekleştirilmiş olacak. Diğer yandan Fed Başkanı Powell son basın toplantısında faiz artışlarının devam edeceğine yönelik ciddi bir sözlü yönlendirme de yapmış durumda. Dahası Fed artık resesyona bağlı işsizlik ihtimalini de göz önüne alarak ilerliyor. Powell, "Bu yıl ve gelecek yıl yavaş büyüme nedeniyle işsizlikte artış olacak ancak buna ihtiyacımız var." diyerek sıkılaşma konusundaki kararlılıklarını vurguluyor.

Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Hemen bizi ilgilendiren sonucunu ifade edelim: dolar önümüzdeki dönemde tüm para birimleri karşısında değer kazanmaya devam edecek. Başlarda sadece gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri üzerinde oluşan yoğun baskı artık gelişmiş ekonomi para birimlerini de etkiliyor. Örneğin Euro/Dolar paritesi tersine döndü ve İngiliz Poundu da Dolar karşısında hızla değer kaybediyor.

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları