Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Cari açık büyüyor, kurda riskler çoğalıyor

2022.06.14 09:29 - Son Güncellenme: 2022.06.14 09:29
A

Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Son verilere göre Nisan'da ödemeler dengesi açığı 2,74 milyar dolar oldu. Yıllıklandırılmış cari açık ise 25,71 milyar dolara yükseldi.

Her ne kadar beklentilerin altında gerçekleşse de cari açıktaki bu hızlı artışın ağırlıklı olarak ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının hızlı artışından kaynaklandığını değerlendirmek mümkün. Zira Nisan ayında ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 2,69 milyar dolar artarak 4,43 milyar dolara yükselmişti.

Öte yandan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 4,02 milyar dolar fazla verdi. Bu rakam bir önceki yılın aynı ayında 1,13 milyar dolar fazla şeklindeydi.

Cari açığın artması aynı zamanda ülke içinde döviz ihtiyacının da artması anlamına geliyor. Türkiye'de halen döviz talebi yüksek seviyelerde seyrediyor. Genel beklentinin önümüzdeki dönemde kurlarda artış şeklinde olduğu için öne çekilen ithal ürün talebinin de cari açığı sürekli yukarı ittiğini görüyoruz.

Diğer yandan küresel ekonomik gelişmeler de riskleri her geçen gün artırıyor. Türk sanayisinin kullandığı hammaddelerin ve enerji kaynaklarının döviz cinsinden değeri her geçen gün artıyor. Bununla birlikte ABD Merkez Bankası Fed'in de her toplantı sonrasında daha sıkı politikalar uyguladığını görüyoruz. Yani eşanlı olarak hem döviz cinsinden emtia fiyatları hem de döviz artıyor.

Bu hafta Fed haftası. ABD Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözü ile bakılırken 75 baz puanlık artışı da dillendirenler var. Hali hazırda bilanço daraltması da aylık 47,5 milyar dolarla başladı. Yıl sonuna kadar Fed'in toplam 522 milyar dolar bilanço daraltmasını bekliyoruz ki bundan en çok etkilenecek ülkeler gelişmekte olan ekonomiler olacak.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları