Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Asgari ücret tamam sıra EYT'de

2022.12.27 19:43 - Son Güncellenme: 2022.12.27 19:57
A

Çalışma hayatını yakından ilgilendiren iki konudan ilki nihayet çözüme kavuştu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun uzun süren çalışmalarının ardından 2023 yılına ilişkin net asgari ücret 8.506,80 TL olarak açıklandı.

Söz konusu rakamın brütü 10.008,00 TL'ye denk gelirken işverene toplam maliyeti ise teşvikli 11.759,40 TL ve teşviksiz maliyeti 12.259,80 TL oldu.

Asgari ücretteki artış oranı ise Ocak 2022 rakamına göre %100 olurken Temmuz'daki rakama göre de %54,66 olarak gerçekleşti. İşverene kamu desteği ise 100 TL'den 250 TL'ye yükseltildi.

Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin açıklamanın yapılmasının ardından gözler bu kez kamuoyunda EYT yani "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" olarak bilinen konuya çevrildi. Bu konu asgari ücrete göre biraz daha karmaşık görünüyor. Zira 1,9 milyon çalışanın aynı anda emekli olmasının beklenen bazı büyük etkileri var.

Gelelim birinci ağızdan bilgilere. Geçtiğimiz hafta sonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin ile bir televizyon programına katıldım. Programda EYT ile ilgili konuları doğrudan yönelttim.

Vedat Bilgin'in ifadesine göre EYT konusundaki nihai tablo bu hafta belli olacak. Ancak EYT'de bir yaş düzenlemesi olup olmayacağına ilişkin net bir yanıt alamadık. Bilgin, farklı alternatiflerin masada olduğunu ifade etti. Yani EYT'de yeni bir yaş sınırı olma ihtimalinin halen gündemde olduğunu ancak nihai kararın henüz verilmediğini söyleyebiliriz.

Diğer yandan EYT'de staj konusunun kesinlikle gündemde olmadığı yine Bilgin tarafından ifade edildi.

EYT konusunda işveren tarafını da ilgilendiren önemli bazı açıklamalar da var. İlki EYT neticesinde ortaya çıkan kıdem tazminatı için Hazine Destekli bir KGF paketi kullanılacak. Ancak işletmelerin kullanacağı bu kredi işletmelerin banka limitlerinden düşmeyecek. Bu işverenler için oldukça iyi bir haber.

Diğer yandan EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam edecek çalışanlara yönelik prim düzenlemesi de masada. Mevcut uygulamada emekli olup çalışmaya devam edildiği takdirde daha yüksek prim ödeniyor. Bu konuda kolaylaştırıcı bir adım atılacak.

Programda sorulara cevap veren Bakan Bilgin EYT konusunda en kapsamlı adımın atılacağını söylerken bunun bir hesap işi olduğunu ve konunun tüm boyutlarının ele alınması gerektiğini ifade etti. Örneğin tüm EYT'lilerin aynı anda emekli olduğu tabloda sisteme girecek kıdem tazminatı miktarının yaratacağı enflasyonist etki gibi konular var.

Özetle asgari ücretten sonra uzun süreden bu yana merakla beklenen EYT konusunda da çözümü bu hafta içinde görmüş olacağız.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları