Yazarlar
Yeni nesil çalışma stili ve GİG ekonomisi
2024.11.26 10:37 - Son Güncellenme: 2024.11.26 11:03İş dünyası; son yıllarda hızlı bir tempoda geleceğe koşuyor.Yeni terimler,yeni ekonomik koşullar ve yepyeni çalışma modelleri doğuyor.
Bunlardan bir tanesi,belki de en önemlisi de GİG ekonomisi...İkinci terim de:freelance çalışma sistemi...
Birbiri ile yakın bağlantılı ve içiçe geçmiş yeni iş sistemleri bunlar...Ve yeni neslin çalışma sistemini oluşturuyorlar.
Serbest ve geleceğin çalışma ekonomisi olarak da değerlendirilebilecek bu yeni terimler, özellikle son 8 yıldır gelişmiş ülkelerde fazlaca kullanılmaya başlandı. Kendi kurumsal gelişimlerini iş modellerininin yenilenmesinde gören birçok akıllı şirket; GİG ekonomisini
kullanarak, kendilerini yenilemeye ve yeni jenerasyona kapılarını sonuna kadar açmaya başladı.
Önce GİG ekonomisi ve GİG çalışanının tarifini yaparak konuya girelim isterseniz.Yüksek becerilere sahip olan ve serbest/özgür çalışma modelini tercih eden bazı çalışanlar FREELANCE sistemi ile hem kendi işinin patronu oluyorlar, hem de sevdikleri bir işi kendi koşulları ile yapmanın mutluluğunu yaşıyorlar.Esnek çalışma saatleri ile de istedikleri zaman çalışıyorlar,istedikleri zamanı dilimini de kendilerine ayırabiliyorlar.İşte bu kapsamda çalışan GİG çalışanlarının yarattığı yeni ekonomi modeli de GİG ekonomisi oluyor.
GİG aslında ingilizce bir terim ve müzik terminolojisinde çok kullanılıyor.Bir gurubun veya müzisyenin canlı performansı anlamında bir terim bu...Belirli bir kurumun tam zamanlı olmayan,uzaktan ve esnek çalışma saatlerine uyum sağlayan insanların oluşturduğu yeni nesil iş modeli de GİG olarak anılıyor artık...
Bu son gelişme; tam da 1997 yılı sonrasında doğan Z kuşağı için ideal tabii ki...Bu jenerasyonunun bağımsızlık tutkusunun en üst düzeyde olduğunun bilincinde olan iş geliştirme firmaları da, GİG çalışma ekonomisi yaratarak, Z kuşağına uygun çalışma ortamları yaratıyorlar.
İş dünyasında; son dönemdeki en önemli gelişme budur bence...2023 Yılı istatistiklerine göre;GİG modeli ile çalışan personel sayısı tüm dünyada 90 milyon kişiyi geçti.
KENDİ İŞİNİN PATRONU OLMAK İÇİN..!
Pandemi sürecinde tam zamanlı işini kaybeden birçok çalışan,geçimini sağlayabilmek için yetenekleri alanında serbest çalışmaya başlayarak GİG ekonomisinin yükselmesine de yol açmıştı.
Sayısal bir veri ile bunu belirtmek gerekirse; 2019 yılında ABD'de tam 57 milyon çalışan,freelance işler üstlenerek geçimlerini sağladı.2021 Yılında da AB ülkelerinde giderek yükselen bu yeni iş trendi ile;çoğunluğu 20-30 yaş gurubundaki 30 milyonu aşkın insan serbest çalışma sistemi içinde kendilerine yer buldular.Pandemi sonrasındaki son 2 yılda bu sayının 50 milyondan çok daha fazla olduğu konusunda görüşler var.
Peki GİG çalışanları neden bu işi yapıyorlar..?
Kendileri ile yapılan anketlerde bunu net olarak anlattı freelance çalışanlar...
İşte onların 5 nedeni...
1-Kendi işinin patronu olmak için
2-Bağımsızlık ruhunu yüreğinde hissetmek için
3-Çalışma saatlerinin kendi belirlemek için
3-Sevdiği bir işi yapmak için
5-Tutkusu olduğu işlerde vakit geçirmek ve üstüne de para kazanmak için...
GELECEĞİN ÇALIŞMA SİSTEMİ BU MU..?
Geleneksel işçi-işveren ve iş kurallarını kökünden sarsan bir sistem galiba GİG ekonomisi...
Çünkü yeni jenereasyon kendi sınırlarını kendisi belirlemek istiyor. İşte bu temel hedef için,kendisini çok iyi geliştiriyor ve çalışma şartlarını da kendisi belirleme kararlılığını gösteriyor.
Bu konudaki talepler o kadar arttı ki,dünyanın gelişmiş ülkelerindeki birçok işletme, GİG çalışanları ile part-time çalışmanın çok uygun olduğu konusunda görüş bildiriyorlar.Ve bu şirketler; GİG çalışanlarını istihdamda tercih edilebilir bir noktaya koyuyorlar.Yani bazı şirketler; iş stratejisi kökten değiştirir haldeler artık..!
Bu gelişmeler sonucunda da; Z kuşağının iş dünyasındaki hakimiyeti ciddi oranda artıyor. Girişimciliğin yükselen bir değer olduğu günümüz iş dünyası koşullarında; GİG ekonomisi de çalışanları ile birlikte hızla büyüyor.
Bu ani gelişmeler de; "GİG geleceğin çalışma sistemi olur mu" tartışmalarını başlatıyor.Yapay zeka tartışmalarının da yoğunlaştığı iş dünyasındaki bu son gelişmeler,çalışma yaşamını kökten değiştirecek gibi görünüyor.
"ESNEK ÇALIŞMADA PERFORMANSLAR 3 KAT ARTIYOR"
Şimdi bu konuda çalışmalar yapan ve GİG çalışanlarını şirketler ile bir araya getiren bir kuruluş yetkilisinin görüşlerini sunuyorum sizlere...CHAMPS firması Kurucu Ortağı ve Yöneticisi Özgül Özbakır;GİG marka elçilerinin çalışma saatleri ve çalışma koşullarını özgürce belirlemeninin mutluluğunu yaşadıkları bu yeni sistemde emeklerinin tam karşılığını da aldıklarını belirtti.
Özgül Özbakır: "Artık işletmeler hem fikren hem de teknolojik olarak belli başlı hizmetleri işin uzmanlarına uzaktan yaptırmayı tercih ediyorlar.Bu kapsamda çalışanlar da; nerede-ne zaman ve nasıl çalışacakları konusunda esneklik sağlandığında performansları 3 kat artıyor.İş esnekliği tanınan çalışanların yüzde 62'si yüksek performans gösterirken, aynı işte daha esnek şartlarda çalışanların yüzde 27'sinin performansı düşüyor" diyerek Z kuşağının önündeki engellerin giderek azaldığına dikkat çekti.
Yakın geleceğin çalışma sistemi olan GİG sisteminden bazı örneklemeler yapmak istiyorum şimdi...Son dönemde yıldızı giderek parlayan gıda ve fast-food sektörü kuryeleri bu işin hayatımızdaki en önemli görüntüsünü veriyor.Bunun yanı sıra evden çalışmayı tercih eden; grafik tasarımcıları, iç mimarlar ve mimarlar, UBER taksi ve teslimat sürücüleri, kargocu ve postacılar, editörler, gazete köşe yazarları ve yazılımcılar yeni nesil çalışma biçiminin iş hayatındaki temsilcileri olarak notlarımıza giriyor.
Yakında evden çalışma sisteminin içine bankacılar da girecek gibi...Bugün Avrupa'nın birçok başkentinde banka şubelerinde çalışan sayısı 1 veya 2'ye indirildi.Gerisi evden çalışıyor.
Kısacası;pandemi süreci ile birlikte iş dünyasında kendine sağlam bir yer edinen GİG sistemi ve içeriğindeki freelance esnek çalışma metodu,tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tercih edilebilir bir çalışma sistemi olmaya devam ediyor.
Yazarın diğer yazıları
- Mudanya'da Muhsine Arda ile bir şiir akşamı... 04 Haziran 2026 Perşembe, 09:23
- Bursa'da her şey var, ama neden yabancı turist yok? 02 Haziran 2026 Salı, 11:29
- Yapay zeka sanatı da mı öldürüyor yoksa? 30 Mayıs 2026 Cumartesi, 12:51
- Hatice Gani Erverdi Ortaokulu'nda 'Doğanın izinde' fotoğraf sergisi 21 Mayıs 2026 Perşembe, 09:03
- Hatice Gani Erverdi Ortaokulu'nda 'Doğanın izinde' fotoğraf sergisi 21 Mayıs 2026 Perşembe, 09:03
- Bursa'da da servis bisikletleri ile okula gidilir mi bir gün... 18 Mayıs 2026 Pazartesi, 12:05
- Bursa'da da servis bisikletleri ile okula gidilir mi bir gün... 18 Mayıs 2026 Pazartesi, 12:05
- En iyi yönetici; krize çözüm bulan yöneticidir! 14 Mayıs 2026 Perşembe, 15:22
- Hayallerini gerçekleştirdi ve 7 yaşında kitap yazdı 12 Mayıs 2026 Salı, 16:51
- BUSİAD'ın penceresinden küresel riskler ve fırsatlar... 08 Mayıs 2026 Cuma, 14:50
Yazarlar
- Bu iş mahkemede de bitmez: CHP'nin geleceği ... Hasan Boztürk
- Bursa'nın o ilçesi turizmde şaha kalkacak! R... Hasan Yalçın
- Bıyıklıalan'dan geleceğe yatırım! Elif Didem Danacıoğlu
- Şehir mi kent mi, yerleşim mi planlama mı, e... Prof. Dr. Murat Taş
- Başkanın açıklamalarının ardından! Çetin Sabırlı
- Bursaspor'un mali ve gelecek fotoğrafı Cevdet Altınel
- Bursa'da ücretsiz ulaşımla Leylek Şenliği Aylin Tekir
- Bursa'da 'ölümü bekleyen adam' için zamanla ... İsmail Arslan
- İznik'in hikayesi tarihle başladı, boruyla d... E. Pınar Turan Kahraman
- Mudanya'da Muhsine Arda ile bir şiir akşamı... Binay Kazan
- EYT sonrası yeni kriz: İptal edilen sigortal... Ferdi Sönmez
- Zeytinin gölgesindeki miras: Trilye Ramazan Başan
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB... Av. Ezgi Ay Sayma
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor Yeşim Mutlu
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Mudanya Mütareke Evi Müzesi Kamuran Vatansever
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz