Yazarlar
"Yapay zeka yalan bile söylüyor artık"
2024.11.21 13:01 - Son Güncellenme: 2024.11.21 22:24Artık bölgesel savaşlar ve faiz artışları dışında, dünyanın bir başka önemli gündemi daha oldu; yapay zeka... Gündem bu eksende gelişince; iş yaşamında da bu anlamda önemli gelişmeler yaşanıyor.
Yani yapay zeka hızlı bir şekilde insan yaşamlarının içine girmeye başladı. Mimarlık, gazetecilik, yazarlık, şairlik, reklamcılık, tercümanlık gibi meslek alanlarında yapay zeka ile çalışmalar çoğalıyor.
Hatta ve hatta...Türkiye'de şiir kitabı çıkaran bir robotumuz bile oldu. Deniz Yılmaz adı ile "Diğerleri gibi" isimli bir şiir kitabı yazan robot, edebiyat dünyasında küçük fırtınalar kopardı adeta "Robotlar da şiir mi yazarmış" diye... Ama kitaptaki şiirlerin hiçbir anlamı olmadığı da eleştiri kaynağı oldu edebiyat dünyasında...
YAPAY ZEKA BİR TEHLİKE KAYNAĞI DA OLABİLİR Mİ?
Yapay olarak geliştirilen düşünme yetisi ve uygulamacısı olarak da yorumlanabilecek yapay zekacılar, artık; insansız hava araçlarından oto pilotluğa , e-ticaretten hedefleme reklamlarına dek iş dünyasının birçok alanında çözüm üretebiliyorlar.
Yapay zeka bugün; bilgisayar, robot ve makineleri bile kolayca kontrol ediyor. Ama bilindiği gibi; yapay zeka insanlar gibi yaratıcı ve duygusal değil... Sadece programlanan işleri çok iyi yapıyor. Ama program dışına çıkma şansları yok. Hiç olmazsa şimdilik...
Duygusal zekası yok yapay zekalıların... IQ biraz var ama EQ hiç yok robotlarda...
Fakat bunları üreten insanlarda bir endişe de yok değil artık...
Ya bir gün kontrol dışına çıkarlarsa!
Biliniyor ki; artık yapay zeka, kendi kodunu da yazıyor. Şirketler daha kolay para kazansın ve sorunlar yaşamasın diye geliştirilen yapay zeka, başına buyruk bir şeyler de yapabilir bir gün... Yakın gelecekte öz farkındalılık kavramını kazanınca, nasıl davranacağı konusunda da pek bilgimiz yok ne yazık ki...
Yapay zekanın bir tehlike de olabileceği, hiçbir zaman göz ardı edilmemeli...
KÜLTÜR OKULLARI'NIN YAPAY ZEKA HAMLESİ
Yapay zeka konusundaki gelişmelerin eğitim alanındaki yansımalarının ne olabileceği hakkında araştırmalar yapan Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ortağı Yıldırım Sivrikaya, konuyu bir konferans ile gündeme taşımayı düşünüyorlar.
Dün Bademli'deki Kültür Okulları Kampüsü'nde düzenledikleri basın toplantısında; okullarının ilklerin uygulamacısı olduğunu belirten Zafer Bulut, 7 Aralık Cumartesi günü "Eğitimde yapay zeka ve geleceğin eğitimi" konulu bir konferansın müjdesini verdi.
Okulun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Sarıkaya da artık bir yapay zeka pandemisi yaşandığını belirterek bu önemli konunun eğitime entegrasyonu konusunda kararlı olduklarının altını çizdi. Yurtdışında yaptıkları araştırmalar ve katıldıkları fuarlarda "eğitimde eskiye dönüş sinyalleri" aldıklarını" belirten Sarıkaya, yapay zeka ve eğitim konusunda şunları söyledi: "Artık tüm dünyada YAŞAYAN OKUL konsepti yaygınlaşıyor. Yapay zeka ile çok farklı noktalara ulaşan çocuklarımıza daha doğal konseptler sunarak, gerçekçi eğitimin anahtarını vereceğiz. Biz yapay zekanın özendirici değil, tehlikeli yönlerine de dikkat çekeceğimiz bir konferans ile konuyu kamuoyunun gündemine getirmek istiyoruz."
"GELECEĞİN EĞİTİMİ DEĞİŞMEK ZORUNDADIR"
Dünkü basın toplantısında çok dikkat çekici yorumlarına tanık olduğum Doç. Dr. Yavuz Samur, yapay zekanın çok hızlı bir gelişim içinde olduğunu belirtti ve gelecekteki eğitim koşullarının değişmek zorunda olduğunu özellikle bildirdi.
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Kültür Okulları Danışmanı Doç. Dr. Yavuz Samur'un beni hayretler içerisinde bırakan yorumunu sunuyorum şimdi sizlere: "Yapay zeka hayatın her alanına giriyor artık... İlkokul çocukları bile artık ödevlerini yapay zeka araçlarına yaptırıyor. Kimse ödevini kendisi yapmıyor. Ayda 20 dolarlık bir ödeme ile yüzde 99,6 oranında doğru olabilecek çeviriler yapılıyor yapay zeka ortamında... Bu durumda haftada 20 saat ingilizce öğretmenin de bir önemi kalmıyor. Eğitimde öğrencilerin temel becerilerinin artırıldığı ve geliştirildiği bir konsepte gitmek zorundayız. Yapay zeka artık her şeyi yapıyor. Hatta yalan bile söylemeye başladı yapay zeka araçları... Yakın gelecekte istemediğimiz şeyler de olabilir bu ortamda... Yeni bir şeyler söylemenin/planlamanın tam zamanı..."
GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRECEK BİR BULUŞMA
Bu basın toplantısındaki görüşlerden de öğrendiğimiz gibi; yapay zeka gümbür gümbür geliyor hayatlarımıza... Eğitimde yapay zeka uygulamalarının avantaj ve dezavantajlarının tartışıldığı, eğitim teknolojilerindeki gelişmelerin konuşulacağı ve inovatif öğrenme yöntemlerinin tanıtılacağı bir konferanstan bahsetmek istiyorum şimdi...
Özel Bursa Kültür Okulları, 7 Aralık Cumartesi günü okulun Bademli Kampüsü'nde düzenlediği bu konferans ile yapay zeka teknolojisinin eğitime entegrasyonu konusunu tartışamaya açıyor.
Konferansta; M. Serdar Kuzuloğlu (Teknoloji Yazarı), Prof. Dr. Sinan Canan (Akademisyen-Yazar) ve Mustafa Mertcan (Dof Robotic Y.K.Başkanı) ana konuşmacı olacaklar. Bu konferansa Doç. Dr. Yavuz Samur, Lara Özer, Ozan Sihay, Burak Karabey ve Işıl Boy Ergül'de sunum ve deneyimleri ile katkıda bulunacaklar.
Bakalım bu konferans sonunda YAPAY ZEKA ile geleceğin kapıları açılacak mı yoksa bu işin tehlikeli boyutları da ortaya çıkacak mı?
Merakla 7 Aralık tarihini bekliyorum. Orada olacağım ve yapay zekayı daha yakından tanımaya çalışacağım.
Yazarın diğer yazıları
- Hayatlarımıza derin sorular egemen oluyorsa eğer... 23 Ocak 2025 Perşembe, 16:39
- Avrupalıların canı can da, bizim ki patlıcan mı? 21 Ocak 2025 Salı, 12:59
- Timsah Düzce'ye dişini geçiremedi! 19 Ocak 2025 Pazar, 17:49
- Ne olacak bu üniversite mezunu işsiz gençlerin hali..? 16 Ocak 2025 Perşembe, 11:21
- Tahsilat yapmak; deveye hendek atlatmak gibi artık... 14 Ocak 2025 Salı, 12:40
- Biz büyüdük, küçüldü ve kirlendi dünya! 09 Ocak 2025 Perşembe, 10:02
- Bursalı bir sanatçının hüzünlü veda hikayesidir bu..! 07 Ocak 2025 Salı, 11:44
- Anı yaşayamadıktan sonra fotoğrafını çeksen ne yazar! 02 Ocak 2025 Perşembe, 10:11
- Yeni bir yıl öncesinde hayata dair sözler ve izler! 31 Aralık 2024 Salı, 11:19
- Haftanın 4 günü çalışma senaryosu bir ütopya mı yoksa? 26 Aralık 2024 Perşembe, 13:38
Yazarlar
- Bursa ulaşımı SOS veriyor! Nerede verilen sö... Hasan Boztürk
- Bursa'da da kapanmalar gündemde! Elif Didem Danacıoğlu
- Bursaspor'da şansa yer yok! Hareketli günler... Çetin Sabırlı
- Hakemlerin de bir onuru, gururu olduğu unutu... Engin Aksöz
- Hayatlarımıza derin sorular egemen oluyorsa ... Binay Kazan
- Davut Aydın konuşur mu, konuşmaz mı? Pınar Yeniyiğit
- Bu bir süreç değil Metehan Demir
- Faiz indirimlerine devam ama kredi kanalı ka... Levent Yılmaz
- Bir rekor da ÖTV tahsilatından; 537.587.500.... Emre Özpeynirci
- Akıllardaki soru Kartalkaya faciası Sonrası ... Ramazan Başan
- Başkan Ferhat Erol Kestel'e 2 yeni projenin... Hasan Yalçın
- Ölmek istiyorum! Ece Sarı
- Tahliye nedenleri: Ödenmeyen kira ve iki hak... Av. Emircan Pirinççi
- Tarihi Cumalıkızık Köyü Kamuran Vatansever