Zorunlu trafik sigortasında poliçe krizine TOBB ve SDDK'dan müdahale geldi

Zorunlu trafik sigortasında poliçe krizine TOBB ve SDDK'dan müdahale geldi

Döviz kurundaki hareketlilik ve yüksek enflasyon oranı nedeniyle trafik sigortası fiyatlarında geçen yıla göre 4-5 kata varan artışlar yaşandı. Öte yandan poliçe düzenlemesi yapan sigorta şirketleri de teknik sorunları gerekçe göstererek işlem yapmama, kredi kartı ile ödeme yöntemini kabul etmeme gibi uygulamalara başlamıştı. Araç sahibi vatandaşların konuyla ilgili tepkileri sürerken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK) yaşanan soruna el attı.

2022.07.24 16:08 - Son Güncellenme: 2022.07.24 16:39 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Zorunlu trafik sigortasında poliçe krizine TOBB ve SDDK'dan müdahale geldi

FADİME NİSA SAYAR / BURSADA BUGÜN

Motorlu taşıtların trafiğe çıkabilmesi için zorunlu olarak yaptırılması gereken trafik sigortası (Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası) işlemlerinde vatandaşlar uzun süredir sorun yaşıyor.

Whatsapp İhbar Hattından Bursada Bugün'e gelen bilgiye göre, sigorta şirketleri uzun süredir çeşitli teknik ve sistemsel sorunları ileri sürerek poliçe düzenlemiyor. Önceki yıla göre 4-5 kata varan fiyat artışları olmasına rağmen vatandaşlar araçlarına trafik sigortası yaptıramıyor. Sigorta işlemlerinde kredi kartı yerine banka (debit) kartı isteniyor, ruhsat sahibinin kart bilgileri talep ediliyor. Ayrıca bazı şirketler de yalnızca kamu bankalarının ödeme yöntemlerini kabul ediyor.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SDDK), müşteriden prim tahsilatı yapılırken herhangi bir ödeme kanalına mecbur bırakılmayacağını öngören kararına rağmen sigorta şirketlerinin aksi yöndeki uygulamaları devam ediyordu. Dün itibarıyla TOBB ve SDDK soruna müdahale etti. Acentelere gönderdiği e-posta ile 25 Temmuz 2022 tarihinden itibaren debit kart uygulamasının sonlandırılacağını bildiren TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi, konuyla ilgili yoğun şikayet oluşturulduğunu ve SDDK ile birlikte sorunu gidermeye yönelik adım attıklarını açıkladı.

 

Bursa Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Serkan Kılık, yaşanan sorunlara ilişkin Bursada Bugün'e konuştu. Kılık, TOBB ve SDDK tarafından yapılan açıklamanın ardından sigorta şirketlerinin de söz konusu uygulamaları kaldırmasını beklediklerini söyledi.

DEVLET FİYATI BELİRLİYOR, ŞİRKET POLİÇE YAPMIYOR

Trafik sigortası işlemlerinde kamu düzenlemeleri ve şirket kararlarının uyuşmadığını ve poliçe krizinin de bu nedenle başladığını aktaran Serkan Kılık, şöyle konuştu;

"Döviz kurundaki hareketlilik ve enflasyondaki artış sebebiyle zaten trafik sigortalarının fiyatlarında bir artış oldu. Geçtiğimiz yıllarda çok düşük maliyetlerde poliçeler düzenlendi. Burada maalesef sigorta şirketlerinin de hatası var. Piyasa seviyesinin çok çok altında, örneğin 470 lira gibi rakamlara geçen yıl poliçeler yapıldı. O günkü rayiç bedeli aslında 700-800 liraydı. Pandemiden dolayı araçların kullanılmadığı düşünülerek bu fiyatlara indiler. Daha sonra ülkemizdeki ekonomik gelişmelerle birlikte sigorta fiyatları artmaya başladı. Trafik sigortası zorunlu olduğu için aslında tarifeyi, fiyatları devlet belirliyor. Poliçeleri de sigorta şirketleri düzenliyor. Arada anlaşmazlıklar olduğu için bir çekişme durumu ortaya çıktı. Enflasyonla mücadele konusunda SDDK ve Hazine Bakanlığı bu fiyatları çok yükseltmek istemediler. Yine yükseldi fiyatlar ama sigorta şirketleri de memnun olmadı bu durumdan. Teminatlarda yüzde 100 bir artışa gidildi. 50 bin lira olan maddi kazalı teminat bedeli 100 bine çıkarıldı. Prim artışı ise yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Fiyatının yüzde 100 arttığı bir şeyin priminin de yüzde 100 artması gerekiyor. Daha sonra da bu konuda sigorta şirketleri daha sert davranmaya başladı. Çeşitli bahanelerle, sistem panellerinde çeşitli aksaklıklar gösterilerek poliçe düzenleyememe pozisyonuna geldiler. Sonra da her gün yeni bir şey çıktı. Son zamanlarda da sadece debit kartla poliçe düzenlenmesi gibi bir zorlama getirildi. Yalnızca ruhsat sahibinin kredi kartının kabul edilmesi gibi durumlar başladı."

POLİÇE YAPMAYAN ŞİRKETLERİ YÜKLÜ CEZALAR BEKLİYOR

Vatandaşın uzun süredir mağduriyet yaşadığını ifade eden Kılık, konuyla ilgili yoğun tepki olduğunu belirterek, "Türkiye Sigorta bir devlet kuruluşu; Vakıf, Ziraat ve Halk bankalarının birleşimiyle Türkiye Sigorta kuruldu. Türkiye Sigorta Cuma gününe kadar kredi kartıyla bu poliçeleri yapıyordu. Cuma gününden sonra banka kartıyla yapılacağını acentelere bildirdi. Sonrasında şöyle bir tepki oluştu, bu fiyatları belirleyen devlet ve buna rağmen devletin şirketi de böyle bir debit kart uygulamasına nasıl dönebiliyor? Bunun ardından çok fazla bir yankı ve tepki oldu. TOBB'a şikayetler yapıldı ve bunun üzerinde TOBB'dan bir açıklama geldi. Ayrıca bu poliçe yapmayan sigorta şirketlerine de ciddi yaptırım ve cezalar uygulanacak. SDDK bildirdi. Pazartesi gününü bekliyoruz yani" diye konuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2022.07.24 16:08 - Son Güncellenme: 2022.07.24 16:39 - HABER MERKEZİ
A