Zika virüsü yok olacak!
İngiliz bilim insanları, zika salgını konusunda inceleme yaptı ve açıkladı...
2016.07.18 20:40 - Son Güncellenme: 2016.07.18 20:40 - Sağlık - HABER MERKEZİ
İngiliz bilim insanları Latin Amerika'yı ciddi bir şekilde etkileyen zika salgını konusunda inceleme yaptı ve hastalığın önümüzdeki 2 yıl içerisinde kendini imha edeceği sonucuna vardı. Bilim insanlarına göre insanlar ilk enfeksiyon sonrasında bağışıklık kazanıyor. Araştırmacıların elde ettiği bulgular, dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olan Science'ta yayınlandı.
Zika virüsü, mikrosefaliye neden oluyor. Bebeklerde ciddi gelişim sorunlarına yol açabilen mikrosefali, kafanın normalden daha küçük kalması durumu olarak biliniyor. Araştırmacılar, sivrisinek kaynaklı bu virüsün, "toplum düzeyinde bağışıklık" gelişimine yol açacak kadar yaygın hale geleceğine inanıyor. Toplum düzeyinde bağışıklık, toplumun çok büyük bir yüzdesinin doğal yollarla veya aşı ile bağışıklık kazanması ile ortaya çıkıyor ve yaygın bir salgın yaşanma ihtimalini azaltıyor.
Araştırma ekibine göre bu bağışıklık zika virüsünün en az 10 yıl boyunca bulaşmasını engelleyecek, kesintili küçük salgınlar dışında bir salgın yaşanmayacak. Çalışma yazarı, Imperial College London üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'ndan Neil Ferguson, "Bağışıklık sisteminin oluşturduğu antikorlar nedeniyle, virüs aynı insanda 2. kez enfeksiyona yol açamıyor. Böylece salgın, hastalığın bulaşabileceği çok az insanın kaldığı bir aşamaya ulaşıyor" şeklinde konuştu.
Şu anda zika için herhangi bir aşı veya özel bir tedavi bulunmuyor. Araştırma ise virüsün matematiksel modelleri temel alınarak oluşturuldu. Zika ile mikrosefali arasındaki ilk bağlantı, Brezilya'da kurulmuştu. Şu anda Brezilya'da, annelerdeki enfeksiyon ile bağlantılı olarak ortaya çıkan 1.600 mikrosefali vakası var.
Zika salgını bitecek
Tahmin edilen zika bulaşısına yönelik bir model oluşturmak için benzer virüslerle ilgili verileri kullanarak karşılaştırma yapan araştırmacılar, büyük ölçekli bulaşının 2-3 yıllık bir süre içinde biteceğini ve önümüzdeki 10 yılda ortaya çıkmayacağını öne sürdü.
Ferguson, sivrisineklerin kontrol edilmesi için geç kalınmış olabileceğini, sivrisinekleri azaltma çabalarının sonuçta kendi kendine ortadan kalkacak olan bir salgının ertelenmesine ve uzamasına yol açabileceğini aktardı.
Ferguson, "insanlar arasındaki bulaşıyı yavaşlatmak, toplum düzeyinde bağışıklık kazanma süresini uzatabilir. Bunun yanında, salgınlar arasındaki süre de kısalabilir. Biz şu anda salgınlar arasında 10 yıldan uzun bir süre olabileceğini düşünüyoruz," ifadelerini kullandı.