Zeytinlikler villaya dönüşüyor, 'dur' diyen yok! - ÖZEL HABER

Zeytinlikler villaya dönüşüyor, 'dur' diyen yok! - ÖZEL HABER

Zeytincilikte liderliği Manisa'ya kaptıran Bursa'da zeytinlikler de birer birer yok ediliyor. Mudanya'da zeytinliklerin kesilerek yerlerine villa ve konut yapılmasına tepki yağıyor.

2013.04.17 08:29 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:33 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Zeytinlikler villaya dönüşüyor, 'dur' diyen yok! - ÖZEL HABER

Mesut DEMİR/BURSADABUGUN.COM

Zeytincilikte liderliği Manisa'ya kaptıran Bursa'da zeytinlikler de birer birer yok ediliyor. Mudanya'da zeytinliklerin kesilerek yerlerine villa ve konut yapılması tartışmaları da beraberinde getirdi.


YATIRIMCILARIN GÖZÜ ZEYTİNLİKLERDE
Mudanya Belediye Meclisi'nden çıkan imar izinleriyle zeytinliklerin yok edildiğini ifade eden Mudanyalılar, "Deniz otobüsü ile İstanbul-Mudanya arası 75 dakikaya düştü. İstanbullular da, bu süreyi dikkate alarak Mudanya'ya akın etmeye başladılar. İnşaat sektörü ve yatırımcıların göz diktiği Mudanya'da yer kalmayınca, zeytinlikler hedef tahtası oldu. Zeytinliği olanlar arazilerini yüksek paralara satıyor. Belediyeden de imar izni çıkınca, zeytinlikler yok edilerek yerlerine beton binalar ve villalar yapılıyor" dediler.

MUDANYA'DA ZEYTİNCİLİK TARİH OLUYOR
Mudanya'nın merkez ve 32 köyünde de zeytinliklerin yerlerini birer birer villaya dönüşmesine seyirci kalınmamasını isteyen vatandaşlar, "Ağırlıklı olarak zeytincilik yapılan Mudanya'da, zeytinyağı fabrikalarının sayısı da bir hayli fazla. İstanbul yakınlaşınca Mudanya'da daire fiyatları 250 bin liradan aşağı satılmıyor.  Güzelyalı'dan başlayarak Tirilye'ye kadar uzanan Mudanya'da çok sayıda yeni konut projesi bulunuyor. Bu projelerin çoğu zeytinlikler yok edilerek yapılıyor. Buna birilerinin dur demesi lazım. Zeytincilik konusunda Bursa, Manisa'nın gerisine düştü. Ürünlerimizde sıkıntılar yaşıyoruz. Zeytinlikler de yok olursa, Mudanya'da zeytincilik diye bir şey kalmaz" diye konuştular.

DEVLET ZEYTİNCİLERE CİDDİ TEŞVİK VERMELİ
Mudanya'da zeytinliklerin çok  çabuk imara açıldığının altını çizen vatandaşlar, "Mudanya'da arazi ve tarla fiyatları arttı. İmarlı arazilerin dönümü 100 bin liradan başlarken, zeytinliklerin dönümü 60 bin liradan alıcı buluyor. Mudanya'da çiftçilik ya da zeytincilik yapmak için arazi alan yok. Yatırımcılar, daha çok deniz gören köyleri tercih ediyor. Bu köylerde de zeytincilikten zarar eden çiftçi, 'Zaten para kazanmıyorum, en azından kat karşılığı konut alır, kiraya veririm' düşüncesiyle zeytinliklerini fırsat bulunca elden çıkarıyor. Devletin Mudanya'daki zeytincilere ciddi teşvik vermesi gerekiyor ki, bu arazilerini satmasın" dediler.

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.04.17 08:29 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:33 - HABER MERKEZİ
A