Yüz yüze eğitime geçilmeli mi? (ÖZEL HABER)

Yüz yüze eğitime geçilmeli mi? (ÖZEL HABER)

Tam kapanma sürecinin bitmesiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında uzaktan eğitim yapılacağı açıklandı. 8 ve 12'nci sınıfların ise destekleme ve yetiştirme kurslarında yüz yüze eğitime geçeceğini duyurdu. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Evlerimizi birer sınıfa dönüştürdük fakat bugün öğretmenler okulların kapalı kalmasından sorumluymuş gibi halka anlatılıyor. Bu yanlış kararları alanlar bizler değiliz. Bizler bir an önce yüz yüze eğitime geçme taraftarıyız" dedi.

2021.05.24 08:32 - Son Güncellenme: 2021.05.24 09:14 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Yüz yüze eğitime geçilmeli mi? (ÖZEL HABER)
05:19 Yüz yüze eğitime geçilmeli mi? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Yüz yüze eğitime geçilmeli mi? (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldığı bir televizyon programında, özellikle öğrencilerin ve velilerin merak ettiği "LGS sınavı ertelenecek mi?" sorusuna yanıt verdi. Bakan Selçuk, "LGS sınavının tarihinde erteleme söz konusu değil, 6 Haziran'da yapılacak" dedi.

Yüz yüze eğitimin devamıyla ilgili karar ise 1 Haziran'da yapılacak olan durum değerlendirmesinin ardından belli olacak.

"4 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ EBA'YA ERİŞEMEDİ"

Bursa Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy, "17 Mayıs itibariyle 8. ve 12. sınıfların destekleme, yetiştirme sınıfındaki öğrencilerle okul öncesi ve özel eğitim kurumlarındaki öğrenciler yüz yüze eğitime başladılar. Bu durum bizim taleplerimizi karşılamadı. Biz salgın başladığından beri okullarda gerekli önlemlerin alınarak eğitimin sürdürülmesi mücadelesini veriyoruz. Neredeyse 1.5 yıl ciddi anlamda büyük bir kayıp oluştu. Öğrencilerimizin akademik, bedensel, ruhsal durumlarında gerilemelerine sebep olacak kayıpların telafi edilmesi için bir an önce okulların önlem alınarak yüz yüze eğitime geçmesi gerekiyordu. Şu an uzaktan eğitime devam eden öğrencilerimizde de katılım yüzde 10'un altına düştü. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendi verilerine göre, geçen yıl 23 Mart 2020 tarihinden 7 Mayıs'a kadar öğrencilerin derse katılım verileri şöyle; 4 milyona yakın öğrenci EBA'ya erişemedi. Yani öğrencilerin yüzde 23'ü eğitim-öğretim sürecinin dışında kaldı. Her 4 öğrenciden 1 tanesi eğitimin dışındaydı. 6 milyon öğrenci sadece cep telefonu ile derslerini takip edebildi. Öğrencilerimizin sadece yüzde 31'i bilgisayarla uzaktan eğitimi takip edebildi. Salgın sürecinde öğrencilerimiz ne yazık ki nitelikli eğitime erişemedi fakat bakanlığın sınav ısrarı devam ediyor. 8. ve 12. sınıflar destekleme kurslarına devam ediyorlar ama o kadar büyük bir kayıp ortaya çıkmıştı ki onların şimdi katılacakları sınavlar onlar için ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Salgının başından beri okulları açık tutamayan bakanlık yine günü birlik kararlarla ve yanlış politikalarla önümüzdeki eğitim-öğretim yılına dair bir hazırlık içerisinde değil. Bu konuda bizlerin mücadelesi, talepleri göz önünde bulundurulmuyor. Biz artık tüm halkın sürecin ciddiyetini anlamasını ve bu konuda sürece dahil olmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verdi.  

"İLİMİZDE ÖĞRENCİLERİN NEREDEYSE YÜZDE 10'U BİLE CANLI DERSLERİ TAKİP ETMİYOR"

"Eylül'den itibaren de devam etmeyi uygun bulmuyoruz" diyen Yeliz Toy, "Daha sadeleştirilmiş, özel tedbirlerin alındığı yeni bir dönem olmasını umut ediyoruz ve bu süreçte eğitim paydaşlarının bizlere dahil olması çok önemli. 1 Haziran'da tüm kademelerde yüz yüze eğitime geçilse bile bakanlığın öğrencilerin okula gelmesini nasıl sağlayacağını merak ediyoruz. Bu konuda öngörümüz ise öğrencilerin okula gitmeyi tercih etmeyeceği yönünde. 8. ve 12. sınıflar yüz yüze eğitime devam edebiliyor ama liselerde ne yazık ki sınav isteği tercihe bırakıldı. Öğrenciler isterse 12. sınıf dışında 9., 10. ve 11. sınıflar isterlerse ikinci dönem sınavlara katılmayabilir. Birinci dönem notunu yıl sonu notu olarak kullanmaları uzaktan eğitime katılım oranlarını düşürdü. Bizim sahadan aldığımız verilere göre ilimizde öğrencilerin neredeyse yüzde 10'u bile canlı dersleri takip etmiyor. Bundan sonra da bu sayının artacağını düşünmüyoruz. Tarım ülkesiyiz ve öğrencilerimiz aileleriyle birlikte mevsimlik işçi olarak çalışmaya gittiler. Haliyle onların uzaktan eğitime devam etmeleri mümkün değil. Bu açığın kapatılması için ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor. En başından beri okulları açmanın önemini anlattık ve bunun için mücadele ettik. 200'e yakın eğitimci arkadaşımızı kaybettik. Evlerimizi birer sınıfa dönüştürdük fakat bugün öğretmenler okulların kapalı kalmasından sorumluymuş gibi halka anlatılıyor. Bu yanlış kararları alanlar bizler değiliz. Bizler bir an önce yüz yüze eğitime geçme taraftarıyız. Bütün eğitimcilerimiz aşılansın ve öğrencilerimiz için tüm önlemler alınsın. Bir eğitim seferberliğiyle eğitim kaybı telafi edilebilir. Ayrıca 17 Mayıs'ta tüm kademeler yüz yüze eğitime geçmeliydi. Ne yazık ki okullar yerine turizm, alışveriş merkezileri öncelendi. Öğrenciler şu anda alışveriş merkezlerine gidebiliyor ama okullarına gelemiyorlar. Bu politikayı eleştiriyoruz. Bir an önce öğrencilerimizin geleceğini önemseyen kararlar alınmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.05.24 08:32 - Son Güncellenme: 2021.05.24 09:14 - HABER MERKEZİ
A