Yasak ırk köpekler internet üzerinden satılıyor! (ÖZEL HABER)

Yasak ırk köpekler internet üzerinden satılıyor! (ÖZEL HABER)

Ülkemizde yasaklanmış ırk olarak bilinen bazı köpekler gizlice çoğaltılarak internet üzerinden satılıyor. Satışı yapılan köpekler çoğunlukla dövüştürülmek için yetiştiriliyor. Nilüfer Belediyesi Veteriner Müdürü Fikriye Eker, "Bu tür köpekler koruyucu bir yapıya sahip. Bizim ülkemizde de bu şekilde yetiştirenler mutlaka vardır, bunların örneklerini, evde bebek gibi çocuklarla iç içe sevgi dolu yetiştirilmiş köpekleri görüyoruz. Fakat dövüş için yetiştirenler de var. Bu aslında köpeğin suçu değil. Yasada en önemli düzenlemenin bu doğrultuda olmasını bekliyoruz çünkü bu bir suçsa eğer köpeğin suçu değil, yetiştiricinin suçu" dedi.

2021.01.27 08:58 - Son Güncellenme: 2021.01.27 09:34 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Yasak ırk köpekler internet üzerinden satılıyor! (ÖZEL HABER)
04:14 Yasak ırk köpekler internet üzerinden satılıyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Yasak ırk köpekler internet üzerinden satılıyor! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

5199 sayılı yasa kapsamında yasak ırk olarak belirlenmiş köpeklerin ülkemizde beslenmesi, bakılması, satılması ve üretiminin yapılması yasak.

Bu ırklar ise Dogo Argentino, Pitbull, Brezilya Mastiff, Japanese Tosa, Napoliten Mastiff gibi tehlike arz eden ırklar.

Ama ne yazık ki ülkemizde yasaklanmış olan köpekler damızlık olarak kullanılıyor ve çiftleştiriliyorlar.

Yavru köpeklerin kimisi sütten kesildikten sonra kimisi ise daha sütten kesilmeden satışa sunuluyor.

Köpeklerin fiyatı cinslerine göre 2 bin ile 7 bin lira arasında değişiyor.

Hayvanları Koruma Kanunu maddesi gereğince satışı yapılan her bir köpek içinse 9 bin 563 lira ceza kesiliyor.

"YURT DIŞINDA BU KÖPEKLERE BEBEKLER VE ÇOCUKLAR EMANET EDİLİYOR"

Nilüfer Belediyesi Veteriner Müdürü Fikriye Eker, "Aslında sadece yasak açısından bakmamak lazım. Genel olarak bu tür merdiven altı üretim ve satışların yapılması doğru değil. 5199 sayılı yasanın güncellenmiş halinde bunlarla ilgili düzenlemelerin olmasını umut ediyoruz. 5199 sayılı yasa kapsamında bakımı, beslenmesi, üretimi, satışı ve reklamının yapılması yasak olan köpekler var. Dogo Argentino, Pitbull, Brezilya Mastiff, Japanese Tosa, Napoliten Mastiff tehlike arz eden ırklar.  Aslında bakarsanız yeni yasal düzenleme ile bu yasanın değişmesini umut ediyoruz çünkü bu hayvanlar yapısal olarak güç sergiliyor, ancak yetiştirilmeye bağlı bir olay bu. Yurt dışında bu köpeklere bebekler ve çocuklar emanet ediliyor. Bu tür köpekler koruyucu bir yapıya sahip. Bizim ülkemizde de bu şekilde yetiştirenler mutlaka vardır, bunların örneklerini, evde bebek gibi çocuklarla iç içe sevgi dolu yetiştirilmiş köpekleri görüyoruz. Fakat dövüş için yetiştirenler de var. Bu aslında köpeğin suçu değil. Yasada en önemli düzenlemenin bu doğrultuda olmasını bekliyoruz çünkü bu bir suçsa eğer köpeğin suçu değil, yetiştiricinin suçu. Bu konuyla ilgili yasal düzenleme yetiştirenin, bakanın sorumlulukları açısından çok daha anlamlı ve çok daha doğru" şeklinde konuştu.

"HAYVAN CİNSEL OLGUNLUĞA ERİŞTİKTEN SONRA KISIRLAŞTIRMAK ZORUNDA" 

"Bu tür köpekler yasak ve bu yüzden bakılmaması gerek diyoruz ama bakanlar var" diyen Fikriye Eker, "Peki bakanlar ne yapmalı? 2004 yılında bu yasa çıktı. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanun çıktığından bu yana bu yasaklar uygulanmış olsaydı bu ırkların Türkiye'de olmaması gerekiyordu. Ancak gizlide olsa ülkemizde var. Bu hayvanların sahibi her hayvanda olduğu gibi bu yasak ırklarda da sahiplendikten sonra bağlı olduğu belediyeye kaydını yaptırmak zorunda. Bundan sonrasında ise hayvan cinsel olgunluğa eriştikten sonra kısırlaştırmak zorunda.  Başka birine verirse ya da hayvanı kaybolursa bununla ilgili belediyeye bilgi vermek zorunda. Bunun dışında hayvana baktığı süre boyunca kesinlikle etrafa zarar vermesini önleyecek tedbirleri sağlamak zorunda. Yetiştirildiği alanın ona uygun olması lazım ve gezdirirken de tasmasıyla, ağızlığıyla ile gezdirmesi lazım.Bunların dışında bir şey olursa eğer ceza kesiliyor" ifadelerine yer verdi. 

İnternette yasaklı ırk köpeklerin satışını yapanları aradığımızda ise, "Elimizde Dogo Argentino ve Pitbull var. Erkek olanlar bitti, dişiler mevcut. Son iki adet kaldı. Bütün belgeleri mevcut. Fiyatları ise 2 bin liradan başlıyor, 7 bin liraya kadar var. Pandemiden sonra da yasak kalkacak. Otobüs ile gönderiyoruz, size ulaşıyor" diye konuştular. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.01.27 08:58 - Son Güncellenme: 2021.01.27 09:34 - HABER MERKEZİ
A