Uzmanlar gençleri uyardı

Uzmanlar gençleri uyardı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emrah Arslan, 17-18 yaşındaki gençlerin bile estetik ameliyatı olmak istediğine dikkat çekti.

2013.04.05 10:35 - Son Güncellenme: 2013.04.05 10:36 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Uzmanlar gençleri uyardı

 


17-18 yaşlarındaki gençler bile estetik ameliyat olmak istiyor.

Estetik operasyonlarının ciddi bir cerrahi müdahale olduğunun bilinmesi gerektiğine işaret eden Arslan, "Bu ameliyatlar medyada anlatıldığı kadar kolay olmayan ameliyatlardır. Ameliyatların iyileşmeleri ciddi süreçlerdir. Biz makyaj yapmıyoruz, sonuçta ameliyat yapıyoruz. Hastaların, bunun bir cerrahi ameliyat olduğunu bilmesini istiyoruz. Medyada eleştireceğim tek husus var; çok kolay yapılan işlemlermiş gibi lanse edilmesi. Mesela biz oturup hastalarımıza anlatıyoruz.

Burun estetiği olunduğu zaman göz kapaklarının şişip göz altlarının moraracağından bahsediyoruz. Bunun yerine oturması 3-4 ay sürecek, diye bilgi veriyoruz. Kimi hastalarımız, 'Bu ameliyatları oyuncular nasıl oluyor?' diye soruyor. Sonuçta oyuncular da aynı süreçten geçiyor. Oyuncular bir ara kendilerini gizleyip daha sonra ortaya çıkıyorlar doğal olarak. İnsanların da bilgilendirilmesi lazım. 'Benim ameliyatım neden zor geçti, bir şey mi oldu?' gibi kuşku duyuyorlar haklı olarak" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin tüm estetik ameliyatları yapabilecek donanıma sahip olduğunu ve ayda 10 tane ameliyat yaptıklarını belirten Prof. Dr. Arslan, "2011 yılında, tabii bunların hepsi estetik maksatla olmamakla beraber bin 401 tane ameliyat yapıldı. 2012 sayısı da buna yakın ama rekonstrüksiyon dediğimiz bozulan pringerin düzeltilmesi gibi ameliyatları daha çok yapıyoruz. Bu ameliyatların içinde estetik olmak için gelenler yüzde 15 civarında, bunları da hesap edersek ayda 10 tane ameliyat gerçekleşiyor. Toplumun estetiğe bakış açısı olumlu. Tabii problemi olan herkes estetik olmak istiyor. Vücudunda herhangi bir yer kişiyi mutlu etmiyorsa en azından soruyorlar. 'Bu düzelir mi?' diye danışıyorlar. Bizim estetik cerrahi olarak, ameliyatlı yöntemlerimiz olduğu gibi, bazen ameliyatsız uygulamalarımız da oluyor. Bazı ürünler kullanıyoruz bu anlamda, örneğin botox gibi. Vücudumuzun kırışık olan yerlerini düzeltmek ve dolgu yapmak anlamında kullanılıyor. Bunlar ameliyat dışı estetik girişimler" diye konuştu.

Açık tenli olanların daha çabuk yaşlandıklarını söyleyen Arslan, "Mesela Güney Ege'nin mutfağı zengindir. Bu yüzden Ege'de kilo problemi daha çok oluyor. Çanakkale'de ise, daha beyaz tenli insanlar var ve daha erken yaşlanan cilt yapılarına sahipler. Açık tenin böyle bir dezavantajı var. Mesela yüz kemikleri de farklıdır. Burun ameliyatlarını da çok kolay yapabilirsiniz. Burun kemikleri ince olunca kemikleri kırmadan burnu daha güzel şekillendirebiliyorsun. Çanakkale'deki insanlarda bu daha kolay gerçekleşiyor ama güneyde durum biraz daha farklı, mesela daha iri kemikli ve daha büyük burunlarla karşılaşıyoruz. Bu durum daha çok uğraştırmayı gerektiriyor. Vücut şekillendirme ameliyatlarında da daha uzun işlem gerektiriyor. Çanakkale'deki insanlar daha ince ve problemleri de daha tanımlanabilir problemler. Çanakkale bu konuda daha şanslı" dedi.
Ameliyatsız yöntemlerin daha çok merak edildiğini anlatan Arslan, şunları söyledi:

"Bazı şeyleri de ameliyat dışında çözmek mümkün olmuyor. İlk ihtisasa başladığım yıllardaki potansiyel ile şimdiki kozmetik ve estetik amaçlı ameliyat isteyen hasta sayısı arasında epey fark var. Bence yıllar geçtikçe de daha çok artacak. Yaş grupları değişti. Mesela 17-18 yaşındaki kişiler burun estetiği olmayı çok fazla düşünmezlerdi ama şimdi istiyorlar. Bu ameliyatların üst sınırı yok tabii. Hangi yaşta yapılmaz gibi bir genelleme olmuyor. Eğer hastanın genel durumu ameliyat olmaya müsaitse her yaşta yapılabiliyor. Yaş grubuna göre hastaların istekleri çoğu kez değişiklik gösteriyor. Biz hastaları genellikle genç-orta ve ileri yaş olarak gruplayabiliriz. İleri yaşlardan başlarsak eğer vücudun zamanla uğradığı deformelerin düzeltilmesi gibi işlemler yapılıyor. Örneğin, yüzümüz ve vücudumuzla ilgili değişiklikler oluyor. Kadınların doğum sonrası yaşadığı deformasyonlar ve vücutlarında oluşan birtakım problemlerin düzeltilmesi konusunda istekler oluşabiliyor. Daha genç yaş grubu, ergenlik bitiminden sonraki dönemde doğumdan kaynaklı kusurlar sebebiyle bizlere başvuruyor. En sık olarak burun estetiği, kepçe kulak ameliyatı ve lekeler için başvuruyorlar" dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.05 10:35 - Son Güncellenme: 2013.04.05 10:36 - HABER MERKEZİ
A