Uzmanlar Bursada Bugün'e açıkladı! Evimizin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz?
Türkiye'nin deprem ülkesi olması gerçeğiyle birlikte vatandaşların güvenli konutlarda oturması önemli bir hal aldı. Peki, vatandaşlar evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebilir? Bir ev satın alınırken nelere dikkat edilmelidir? Apartmandan bir daire satın alırken bina hakkındaki teknik bilgileri nereden öğrenebiliriz? Uzmanlar, ev satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve ev hakkındaki teknik bilgilerin nasıl öğrenilebileceği hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.
2024.08.18 09:33 - Son Güncellenme: 2024.08.18 09:42 - Bursa Bölge - MERVE DENİZ EKİCİ![Uzmanlar Bursada Bugün'e açıkladı! Evimizin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz?](https://images.bursadabugun.com/haber/2024/08/18/1739942-uzmanlar-acikladi-evimizin-depreme-dayanikli-olup-olmadigini-nasil-ogrenebiliriz-66c19607a96c3.jpg)
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Türkiye'nin yaşadığı en büyük 2. Deprem olan 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden sonra pek çok yönetmelik değişti. Tüm binaların depreme dayanıklı olması büyük bir önem arz etmekte. Peki, vatandaşlar evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebilir? Bir ev satın alınırken nelere dikkat edilmelidir? Apartmandan bir daire satın alırken bina hakkındaki teknik bilgileri nereden öğrenebiliriz? Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Şube Başkanı Serkan Işık ve Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Atilla İlhan, ev satın alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini Bursada Bugün'e bilgilendirmelerde bulundu.
Bir ev satın aldığınızda, bina hakkında bütün gerekli teknik belgelere belediyelerden ulaşılabileceğini vurgulayan uzmanlar, mutlaka yaşadıkları evlerin kontrollerinin sağlanması gerektiğini önemle belirtti.
"İNŞAATTAN EV SATIN ALIRKEN MİMAR VE MÜHENDİSLERDEN BİLGİ ALINMALI"
İnşaat halinde bir bina satın alınırken ilk yapılması gereken şeyin, bu inşaat yapımını gerçekleştiren mimar ve mühendislerden teknik bilgi alınması gerektiğini vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız; "Ben bir inşaatı beğenip buradan bir daire satın almak istersem ilk yapacağım şey, inşaatın mimarını ve mühendisini öğrenmek olur. Statik hesabı hangi mühendis yapmış diye bir araştırırım. Yapım süreciyle alakalı yapı denetim kuruluşlarına başvurulabilir. Buradan bu süreçte nasıl beton kullanılmış, süreç ne kadar uzamış, neler yapılmış bilgi alınabilir. Belediyeden de bu bilgileri talep ederek alabilirsiniz. Ve daha sonrasında yine güvenilir bir mühendis bir tanıdığınıza da danışarak bunun incelenmesini talep edebilirsiniz" şeklinde konuştu.
"VATANDAŞ, EV ALIRKEN HER ŞEYİNİ SORGULAMALI"
Bir ev satın alınırken, bütçeye göre 1999 yılından sonra ya da 2018 yılından sonra yapılan bir binadan ev alınmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten YDDMD Bursa Şube Başkanı Serkan Işık, "Vatandaş, her şeyden önce bir ev alırken her şeyini sorgulamalı, bu etiktir. Bir şeyin en iyisini yapma etiğidir. Etikler çerçevesinde işini düzgün yapan herkes bu bilgileri vatandaşa verebilir. Vatandaş ev satın alırken 99 sonrası yapılan bir binadan alacaksa, bu binanın teknik bilgilerini bilirkişilere danışarak, sağlamlığını güvenilir bir insandan onay alarak eve taşınmalı. Eğer bütçesi yetiyorsa 2018 yılından sonra yapılmış yönetmeliğe uygun ev almalılar. Örneğin bir kişi, bina yapımına 2010'da başladım 2018'de binayı bitirdim derse bu yanlıştır. Hayır, o binaya 2018'den sonra ruhsat alıp başladıysan, anca o zaman en son büyük depreme dayalı sistemsel projelendirmeyle, kısas olarak, matematiksel olarak, otomatiksel olarak, sayısal olarak en kuvvetli ve en depreme dayanıklı bina statüsünde olur. Eğer bütçeye göre bakılıyorsa vatandaşlar, 99'dan sonra yapılmış bir bina almaya özen göstermeliler" dedi.
"2-3 YILLIK PERİYOTLARLA BİNALAR İÇİN MUAYENE SİSTEMİNİN GELMESİ ŞART"
Binaların 2-3 yıllık periyotlarla muayeneye girmesi gerektiğini ve ev satın alınırken uzmanlarla birlikte kontrollerin sağlanması gerektiğini vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla İlhan, "Arabalarımızı nasıl muayene ettiriyorsak evlerimizin de her yıl bir denetime, bir muayeneye girmesi gerekiyor. Alacak vatandaşlar da kendileri anlamıyorlarsa bir uzmanla birlikte daireyi, binayı gezerek en azından muayenesini kendisi yaptırarak oradaki daireyi daha huzurlu bir şekilde tercih edebilir. Tekrar ediyorum, acilen binalara muayene sisteminin gelmesi ve 2-3 yıllık periyotlarla binaların projesi dışında bir işlem yapılmış mı kolonlar kesilmiş mi bir şey zarar görmüş mü tespitlerinin yapılması gerekiyor. Eğer böyle bir durum varsa bu meslektaşlarımızın sorumluluğunun bu bina üzerinden kaldırılması ve kim sorumluysa kim zarar vermişse o kişilerin ceza alması gerekiyor. Hem 99 depremi hem 6 Şubat depreminde gördüğümüz üzere ne yazık ki binalar yıkıldıktan sonra bu tespitler yapılamıyor. Belki de işini çok iyi yapmış meslektaşımız haksız yere suçlanıp yargılanıyor. Bunların önüne geçmek için bunların acilen yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Gerekli belgelere de belediyeden ulaşılabilir. Belediyelerde hem ruhsat, hem kullanma izinleri hem de projeler bulunuyor. Alacakları evlerin tapu örneklerini alıp, belediyelere gidip bu bilgilerin tamamını alabilirler. Dediğim gibi eğer kendileri analiz edemiyorlarsa bir inşaat mühendisi uzmanına danışıp oradan evle ilgili bilgileri alıp gönül rahatlığıyla evi alıp almayacaklarına karar verebilirler" ifadelerini kullandı.
Öne Çıkan Galeriler
![](https://images.bursadabugun.com/galeriler/th/365x243/20250115/114391-5-bin-yillik-sifa-kaynagi-zerdecal-kanseri-onleyebilir-mi-6787bbae43ffb.jpg)
Öne Çıkan Videolar
-
06:08
-
03:09
-
01:52
-
02:48
-
06:53
En Çok Okunanlar
- Bursa'da tandırda börek yoğun ilgi gördü!
- Bursalı dev firma Galatasaray'a sponsor oldu!
- Bursa'da emniyet uygulamasını gördü, "Para...
- Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren'in...
- Bursa'da ameliyatın ardından kalp krizi...
- Gram altın tarihi yüksek seviyesine...
- Otobüste mastürbasyon rezaleti!
- Adana'da silahlı kavga: 2 kardeş öldürüldü
- Motorine zam...
- Her ayın 16'sında Bursalılar için GROSS...
- Bursa'da stajyer öğrenci transpaletin...
- Bursa'da çocuk parkına dalan motosikletli...
- Denizli' de evlilik dışı doğurduğu...
- Bursa'da Milli parklar ve bölge sakinleri...
- Aziz İhsan Aktaş'ın mal varlıklarına el...