Uyuz ilacı fiyatları ne durumda? Uyuz ilacında devlet ödemesi sağlanıyor mu?

Uyuz ilacı fiyatları ne durumda? Uyuz ilacında devlet ödemesi sağlanıyor mu?

'Sarcoptes scabiei var hominis' adı verilen parazitin neden olduğu uyuzun Türkiye'de ortaya çıkması ardından uyuz ilaçlarının fiyatları tartışma konusu oldu. Bursa Eczası Odası Başkanı Adnan Erakın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödediği uyuz ilaçları olduğunu fakat fiyatlarda hasta katılım oranlarının etki ettiğini belirtti.

2024.01.26 10:03 - Son Güncellenme: 2024.01.26 17:10 - Sağlık - CEREN SÜMBÜL
A
Uyuz ilacı fiyatları ne durumda? Uyuz ilacında devlet ödemesi sağlanıyor mu?

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

'Sarcoptes scabiei var hominis' adı verilen parazitin neden olduğu uyuzun son dönemlerde giderek yaygın bir hale dönüşmesi halkı tedirgin bir hale sokarken ilaç fiyatları kafada soru işareti bıraktı. Bursa Eczası Odası Başkanı Adnan Erakın, özellikle yaz döneminde uyuz vakalarında artış olduğunu ve o dönemde piyasada kullanılan ilaçların bulunamadığını söyledi. Erakın, "Hekim reçetesiyle birlikte eczanelerde hazırlanan formüllerle yapma ilaçlar hazırlayarak halk sağlığına katkıda bulunmaya çalıştık" dedi.

"ANTİBİYOTİK VE ANTİVİRAL İLAÇLAR YOK"

Adnan Erakın bugünlerde nispeten ilaçların geldiğini belirtti. Erakın, "İlaç oranlarında biraz yumuşama var. İlaçlar biraz daha bulunabilir şu an. Aralık ayında örneğin yüzde 22 civarında ilaç yokluğu vardı. Bu 5 ilaçtan 1 tanesi anlamına geliyor.  Bugünlerde bu oran yüzde 17'lere geriledi. Ancak bu günlerde antibiyotik ve antiviral ilaçlar yok. Onların sıkıntısını yaşıyoruz" diye ifade etti.

UYUZ İLAÇLARI DA ZAMDAN ETKİLENDİ

İlaç Fiyatı Kararnamesi'ne değinen Erakın, 25 Aralık 2023 tarihinden itibaren ilaç fiyatlarında yüzde 25 artış olduğunu açıklayarak uyuz ilaçlarının da bu zamdan etkilendiğini ifade etti. Erakın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödediği krem formlu uyuz ilaçları olduğunu fakat fiyatlarda hasta katılım oranlarının etki ettiğini belirtti.

ZİVER TABLET FİYATI BİN 18 LİRA

Bursada Bugün'e konuşan Eczacılar uyuzun geçmemesi takdirinde en son çarenin Ziver Tablet kullanımı olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödemediği Ziver Tablet'in güncel fiyatı bin 18 lira. Dört tablet fiyatıysa 273 liradan satılmakta. Eczacılar euro kurundan dolayı firmaların Türkiye'den çekilmeye başladığını bu yüzden ilaç temin etmekte zorlandıklarını ifade ettiler.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.01.26 10:03 - Son Güncellenme: 2024.01.26 17:10 - CEREN SÜMBÜL
A