Ücret alınmayacak maliyet devletin olacak

Ücret alınmayacak maliyet devletin olacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım terör saldırılarına karşı asker sevkiyatının yılbaşından itibaren hava yoluyla yapılacağını belirterek "Yılda 300 bin askerin sevkiyatı hava yoluyla yapılacak" dedi. Yıldırım Mehmetçik'ten ücret alınmayacağını, maliyeti devletin üstleneceğini de açıkladı.

2012.12.13 07:07 - Son Güncellenme: 2012.12.13 07:08 - Güncel
A
Ücret alınmayacak maliyet devletin olacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, terör saldırılarına karşı asker sekviyatlarının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için hava yolu ulaşımının kullanılmasına ilişkin protokolün 20 Aralık 'ta imzalanacağını açıkladı. "Yılda 300 bin askerin sevkiyatı havayolu ile yapılacak" diyen Yıldırım, bunun karşılığında Mehmetçik 'ten herhangi bir ücret alınmayacağını, havayolu şirketlerinin neredeyse "yakıt parası" niteliğinde bir ücret karşılığında sunacakları hizmetin maliyetini devletin üstleneceğini söyledi.

G.Kurmay istedi

Son dönemde asker sevkiyatı sırasında yaşanan terör saldırılarında verilen şehitlerin ardından, bu sevkiyatların daha güvenilir şekilde yapılması arayışı kapsamında gündeme gelen "hava yoluyla sevkiyat" uygulamasına yılbaşından itibaren geçiliyor. Geçtiğimiz Eylül ayında Bingöl 'de askeri sevkiyat sırasında PKK saldırısı sonucu 10 askerin şehit olması ve 63 'ü asker 66 kişinin yaralanmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı terör saldırıları nedeniyle sevkiyatların hava yoluyla yapılmasını istemişti. Genelkurmay tarafından yayımlanan emirle de belli bölgelerdeki asker sevkiyatlarının hava yoluyla gerçekleştirilmesi pilot uygulamasına geçilmişti. Bu süreçte Milli Savunma Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında konuya ilişkin hava yolu şirketleriyle görüşmeler başladı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Aralık ayı başında muhalefet milletvekillerinin konuya ilişkin soru önergelerine verdiği yanıtta, asker sevkiyatlarında hava yolunun kullanılması konusunda hava yolu firmaları ile görüşmelerde son aşamaya gelindiğini belirtirken, beklenen somut tarih açıklaması Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 'dan geldi.

20 Aralık 'ta imzalanacak

Ulaştırma Bakanı Yıldırım VATAN 'a, "20 Aralık 'ta protokolü imzalayacağız. Tüm havayolu şirketlerinin katılımıyla bu işi maliyetine yapacağız. Zaten taşınacak miktar yılda 300 bin. Çocuklar para vermeyecek, sülüsün içinde olacak" dedi. Silahlı ve mayınlı saldırılara açık karayolu sevkiyatının yerine artık güvenli bir şekilde havadan sevkiyatları yapılacak askerlerin pek çoğu, Ulaştırma ve Milli Savunma Bakanlıkları ile havacılık sektöründeki firmaların işbirliği sayesinde belki de hayatlarında ilk kez "uçuş" keyfini de askere giderken yaşayacak.

Ana yüklenici THY

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre hava yoluyla asker sevkiyatı işinde ana yüklenici THY olacak. 20 Aralık 'ta imzalanacak protokol sayesinde THY sevkiyatlar konusunda diğer hava yolu şirketlerini "alt yüklenici" gibi çalıştırabilecek. Firmaların uçuş yaptıkları güzergahlara göre görev dağılımları yapılacak. Sevk operasyonu Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile firmalar arasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 'nün koordinasyonunda planlanacak. Uygulama kapsamında Türkiye 'de belli toplanma merkezleri belirlenecek. Bu merkezlerden hangi askerin hangi hava yoluyla görev yerine gideceğini Genelkurmay Başkanlığı diğer ilgililerle koordinasyon içinde belirleyecek.

Kâr amacı gütmeden

Havayoluyla sevkiyatın Mehmetçiğe herhangi bir maliyeti olmayacak. Yani askerin cebinden para çıkmayacak. Devlet, THY ve özel havayollarının maliyetini üstlenecek. Hava yolu firmaları da bu işi "kar amacı" gütmeden üstlenecek. Ulaştırma Bakanı Yıldırım da maliyet konusunda, "Neredeyse yakıt parasına, sembolik bir para verilecek. Yani parasız gibi birşey olacak" dedi.

Güvenli merkezler

Asker sevkiyatlarının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için Milli Savunma Bakanlığı bir yandan da KTM 'lere (Kabul Toplama Merkezleri) yönelik çalışma yürütülüyor. Milli Savunma Bakanı Yılmaz, KTM 'lerin sayılarını arttırmaya çalıştıklarını belirerek, Diyarbakır ve Mardin 'de yeni KTM tesislerinin inşaatının tamamlandığını, bu merkezlerin malzeme alımlarının devam ettiğini, ayrıca Van 'da ve Hakkari Yüksekova 'da da yeni KTM 'nin inşa edileceğini bildirdi. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.12.13 07:07 - Son Güncellenme: 2012.12.13 07:08 - Zeynep Çelik
A