Türkiye girişimde sınıfta kaldı

Türkiye girişimde sınıfta kaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, gelişmiş ülkelerde girişimci oranının nüfusun yüzde 10 olduğunu belirterek, "Bu rakan Türkiye'de 1 milyon 300 bin. Avrupa'nın çok gerideyiz. 2023 yılına kadar girişimci sayımızı 5 milyona çıkartmamız gerekli" dedi.

2011.11.03 12:58 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Türkiye girişimde sınıfta kaldı

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası İş birliğiyle düzenlenen 'Global Girişimcilik Haftası' 16 Kasım'da düzenlenecek. BTSO Seminer Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, zengin ülkelerde girişimci sayısının fazla olmasına rağmen Türkiye'de bu oranın yeterli olmadığına değindi. Parseker, "Girişimci sayısı, gelişmiş ülkelerdeki oranı yüzde 10'ları bulmakta. ABD'de bu oran yüzde 15'ine ulaşmaktadır. Ülkemizde 74 milyon nüfusumuz var. Buna karşın girişimci sayımız 1 milyon 300 bin. Nüfusa oranı 1,75. Gelişmiş ülkelere göre gerideyiz. Hepimizin ortaya koyduğu hedefler var. 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomi içerisine girmek istiyoruz. Bunun için girişimci sayımızı en az 5 milyona çıkartmalıyız. Nüfusumuzun yarısının da genç olduğunu düşünürsek, kadın ve genç girişimci sayımızı yükseltmemiz şart. Eskilerin lafı vardır. Kendi odununu kesen iki kat fazla ısınır. Girişimcilik de böyle bir şey. Küresel ekonomide kartların yeniden dağıtıldığı nazik dönemden geçiyoruz. Ekonomisinde yeni girişimci oluşturan ülkeler önemli rol üstlenecek. Girişimciliğin teşviki için her yılın kasım ayının 3. haftasında 'global girişimcilik haftası' kutlanmakta. Türkiye'de de bu kutlama TOBB bünyesinde 2009'dan bu yana yapılmaktadır" diye konuştu.
"Global girişimcilik haftasının" yerel, ulusal ve küresel etkinliklerle gençlerin ve kadınların yenilikçilik potansiyelini keşfetmeye teşvik edeceğinin altını çizen Parseker, "Türkiye'de girişimcilik ile ilgili paydaşları örgütleyerek farkındalık oluşturuyoruz. Bu haftanın en önemli etkinliği Bursa'da kadın ve genç girişimcilerin desteğiyle yapacağız. 16 Kasım'daki etkinlik ile birlikte gelecek kadın girişimcilerimiz, deneyim ve tavsiyelerini paylaşacaklar" şeklinde konuştu.
Bu çalışmaların kendilerini heyecanlandırdığını kaydeden Parseker, "Şehrimizdeki kadın girişimci potansiyelimizi ortaya koyan Bursa, bu alanda Türkiye'ye model kent olabilecek bir güce sahip. Türkiye'deki 1 milyon 300 bin girişimcinin sadece yüzde 6'sı kadın. Girişimci kadın sayısını artırılmasını istiyoruz. Girişimci kadın sayısının bir milyon olarak olduğu zaman zenginleşme meselemizi hallederiz" ifadelerini kullandı.
TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek ise "Girişimciliği özendirmek ve bu konuda farkındalık artırmak için ülke çapında düzenlene konferans ve seminerler gibi etkinlikler içeren Global girişimcilik haftası Bursa'da da tertiplenecek. Biz Bursa Kadın Girişimciler Kurulu olarak 16 Kasım Çarşamba günü ses getirecek etkinlik düzenleyeceğiz. Girişimci olmak isteyen kadınlarımız ve gençlerimiz buraya gelsin. Merak ettiği soruları sorabilsin" diye konuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.11.03 12:58 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A