Türkiye'de bir ilk

Türkiye'de bir ilk

Türkiye'nin ilk, dünyada ise pek çok ilki barındıran Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santrali Mersin'de Greenway tarafından 50 milyon dolarlık yatırımla kuruldu.

2013.04.17 18:00 - Son Güncellenme: 2013.04.17 18:05 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Türkiye'de bir ilk

Greenway'in kendi öz kaynakları, TTGV ve TÜBİTAK'ın da destekleri ile Mersin/Toroslar'da kurulan, Türkiye'nin ilk Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santrali kurulumu tamamlandı. Bu güne kadar süren AR&GE çalışmaları, prototip geliştirme ve nihai tesis kurulumu 50 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirildi. Santral, 1500 evin enerji ihtiyacına eşdeğer olan 5 MW termal güç kapasitesine sahiptir. Güneş enerjisini elektriğe dönüştürmede en etkin yöntemlerden biri olan Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Sistemi'nin Türkiye'deki ilk temsilcisi olan Greenway Mersin CSP, Türkiye'de ve dünyada pek çok ilki barındıran bir AR-GE tesisi olarak faaliyetlerine devam edecek.

Güneş enerjisi sektöründe uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren mühendis Serdar Erturan, Yılsan Yatırım Holding ve diğer küçük ortak ile kurulan Greenway Mersin Santrali tamamen yerli sermaye ile hayata geçirildi. AR-GE çalışmalarına 2005 yılında, kurulumuna ise 2012 yılının Mart ayında başlanan tesis, Serdar Erturan önderliğinde tamamen Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından tasarlandı.

Projenin pilot aşamasındaki TÜBİTAK desteğinden sonra, 2011 yılında, Greenway, TTGV tarafından öncelikli alanlar kapsamında teknoloji geliştirme ve ticarileştirme faaliyetlerine sağlanan İleri Teknoloji Projeleri (İTEP) Programı sayesinde araştırma ve tasarım aşamaları tamamlanan çalışmaların pilot tesis ölçeğinde kurulumu, tasarımın doğrulanması ve gerekli modüllerinin tasarım ve imalatları yapılarak proje çalışmalarını sonuçlandırdı.
 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.17 18:00 - Son Güncellenme: 2013.04.17 18:05 - HABER MERKEZİ
A