Türkiye butik devlet değil

Türkiye butik devlet değil

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin barış gücü unsuru olarak Afganistan'da görev yapması ile ilgili tartışmaları değerlendirdi.

2012.03.20 23:32 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Türkiye butik devlet değil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, Afganistan'da 12 Türk askerinin şehit düştüğü olaya ilişkin kaza kırım incelemesinin devam ettiğini, ilk bilgilerin helikopterin teknik bir arıza nedeniyle düştüğü yönünde olduğunu söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin barış gücü unsuru olarak Afganistan'da görev yapmasına ilişkin tartışmalara da değinen Erdoğan, "Özellikle bazı şeyleri sıradan istismar vesilesi yapmak, hele hele bu olaylar üzerinden istismar vesilesi yapmak çok acıdır.
Aynı helikopter ülkemizde de düşebilirdi. Nitekim bugüne kadar da birçok helikopter ülkemizde de düşmüştür. Birçok şehit vermişizdir" şeklinde konuştu.

Ordumuz orada sürekli kalacak değil
"Bizim ordumuz tabii orada sürekli kalacak değildir. Belli bir süre sonrasında da çekilmesi kararı verileceği zaman da çekilecektir" diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ama bütün bu kararları biz TBMM'de alıyoruz ve parlamento kararıyla da bu süreç uzatılıyor. Daha önce de olduğu gibi, gerekirse de uzatılmıyor. Burada da yapılan budur. Yani Türkiye'de siyaset yapan veya kenarda köşede bir şeyler yazanlar bizden şunu mu bekliyorlar; yani içine kapalı bir butik devlet mi istiyorlar? Türkiye, bir butik devlet değildir. Türkiye, dünyaya açık bir devlettir ve güçlü bir devlettir. Güçlü bir devlet olmanın gereği de budur. Biz, olması gereken neyse onu yaparız, atılması gereken adımlar neyse onu atarız. Hiçbir zaman küçük düşünemeyiz, büyük düşünmeye mecburuz"

UEFA Başkanı Platini ile görüşme
Erdoğan, UEFA Başkanı Michel Platini ile yaptığı görüşmeye ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:
"Perşembe günü İstanbul Kongre Merkezi'nde UEFA kongresini yapacak. Benden de orada hem katılmamı, bunun yanında bir konuşma yapmamı da arzu ettiler. Tabii bazı sıkıntılar bu süreç içerisinde yaşandı. Onları da tabii aramızda bir değerlendirmesini yapmadık değil. Bunları da aramızda değerlendirdik. Ama bunlar tabii şahsen bana açıklaması düşen konular değil..Yargı sürecinde olan bir durum var. Öbür taraftan Türkiye Futbol Federasyonu'nun üzerine düşen bir görev var. Dolayısıyla onların görev alanları içerisinde bulunmak istemem"

Bulgaristan'a doğalgaz verilmesi
Erdoğan, Bulgar bir gazetecinin Bulgaristan'a doğalgaz verilmesine ilişkin bir anlaşma yapılıp yapılmadığı yönündeki bir soru üzerine, ''Şu anda bakan arkadaşlarımız bir araya gelmek suretiyle bu konuyla ilgili yol haritasını belirleyecek. Biz de ayrıca değerli mevkidaşımla birlikte Rusya ile de bir görüşme yapıp, ona göre bu yol haritasını belirleyeceğiz'' dedi.
Doğalgazla ilgili altyapının hangi şirket tarafından, hangi tarihte gerçekleştirileceğine yönelik bir soru üzerine, Erdoğan, "Ama bizim zaten bu konuda ana hatlar Botaş tarafından sürdürülüyor. Bakanlarımız bu çalışmaları yaptıktan sonra tamamıyla ortaya çıkmış olacak. Ama siyasi irade bu konuda nettir, bunu bilmenizde fayda var" şeklinde konuştu.
Yine Bulgar bir gazetecinin bu konuda daha önce bir anlaşma imzalandığını iddia etmesi üzerine, Erdoğan, "Siz, herhalde bazı hayali özel şirketlerden bahsediyorsanız bilmiyorum. Benim imzam, herhangi böyle bir beyanname yok" diye konuştu.

İlişkilerimiz için büyük başarı
Ortak basın toplantısında konuşan Borisov da Türkiye ile Bulgaristan arasında gaz bağlantısı kurulmasının hayalden gerçeğe dönüştüğünü belirterek, "Bu, ilişkilerimiz için çok büyük bir başarıdır. Mayıs ayından önce bunu bir sonuca bağlamayı umuyoruz" dedi.
Erdoğan, daha sonra Borisov onuruna akşam yemeği verdi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.03.20 23:32 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A