Türkiye Arakanlı Müslümanlar için devrede

Türkiye Arakanlı Müslümanlar için devrede

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Arakanlı Müslümanlara yönelik hak ihlallerinin izlenmesi için Myanmar, Bangladeş ile Müslümanların sığındığı diğer ülkelerde yerinde inceleme yapacak.

2013.05.02 15:06 - Son Güncellenme: 2013.05.02 15:06 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Türkiye Arakanlı Müslümanlar için devrede

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlara yönelik hak ihlallerinin izlenmesi için Myanmar, Bangladeş ile Müslümanların sığındığı diğer ülkelerde gerektiğinde yerinde inceleme yapacak.

Komisyon, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Adıyaman ve Şanlıurfa'daki çadır kent ve konteyner kentlerde barındırılan Suriye'li sığınmacılar hakkında yapılan inceleme ile ilgili rapor ile Kocaeli (Kandıra) Cezaevi'nde yapılan incelemeye ilişkin rapor görüşüldü.

Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, cezaevlerindeki sorunların giderilmesi ve insan hakları ihlallerinin olmayışının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Aygün, cezaevinde girdikleri bir koğuşta kalanların çoğunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden olduklarını gördüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Suçlarını sorduğum kişiler, 'uyuşturucu, gasp, cinayet' cevaplarını verdi. İçlerinden birisi, 'durumunuzu anlatın' deyince şunları söyledi: 'Biz 10-15 yıl evvel İstanbul'a geldik. Gelmeden önce mezrada yaşarken bir gün 100 PKK'lı geldi ve bizden yiyecek alıp götürdü. Ertesi gün de askerler geldi. Köy meydanında bizi topladılar ve babam ile amcamı dövdüler, sonra hapse attılar. Daha sonra baskıyla 'buraya boşaltın' dediler ve biz de mallarımızı sattık ve orayı terkettik. İstanbul'da kardeşlerimle birlikte çeşitli işler yaptık, 3 tane bacım vardı, üçü de kötü kadın oldu. 32 yaşındaki bir insanın başka yapacağı bir şey yoktu.' O kişi bana, 'kağıtta esrar ve eroin yazıyor ama biz de terör mağduruyuz' dedi. İçlerinde bir de Robin Hood adını taktıkları 200 yıl ceza alan birisi vardı. 100-150 ev soymuş ve paraları da güneydoğulu insanlara vermiş, kendisinin bir kuruşu bile yokmuş. Bunların hepsi terör mağduru."
Rapor, konuşmaların ardından kabul edildi.

Arakan'lı Müslümanların durumu

Komisyonda en son olarak, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ve AK Parti'li Dal'ın, Myanmar'daki Müslüman katliamı hakkında verdiği önergeler görüşüldü.

Pakdil, yaptığı konuşmada, Myanmar ve Arakan bölgesi ile oradaki Müslümanlar hakkında bilgi verdi.

Komisyon Başkanı Üstün, Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlara yönelik hak ihlallerinin izlenmesine yönelik olarak, gerektiğinde Myanmar, Bangladeş ve Arakan'lı Müslümanların sığındığı ülkelerde yerinde inceleme yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.02 15:06 - Son Güncellenme: 2013.05.02 15:06 - HABER MERKEZİ
A