Tıp fakültesini bıraktı, çiftçiliğe başladı! Geliri 4 kat arttı

Tıp fakültesini bıraktı, çiftçiliğe başladı! Geliri 4 kat arttı

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde tıp fakültesini bırakarak tarlalarında çiftçilik yapan Mehmet Sait Akyıldız, daha önce mısır ve pamuk üretimi yaptığı kıraç arazisinde yetiştirmeye başladığı bademle gelirini yaklaşık 4 kat yükseltti.

2021.09.03 15:23 - Son Güncellenme: 2021.09.03 15:26 - Yaşam
A
Tıp fakültesini bıraktı, çiftçiliğe başladı! Geliri 4 kat arttı

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Sait Akyıldız, daha önce mısır ve pamuk üretimi yaptığı kıraç arazisinde yetiştirmeye başladığı bademle gelirini yaklaşık 4 kat arttırmanın mutluluğunu yaşıyor.

İlçeye bağlı kırsal Üçtepe Mahallesi'nde ailesiyle çiftçilik yapan Akyıldız, daha önce buğday ve arpa ekimi yaptığı arazisinin 450 dekarına yaklaşık 3 bin metre mesafedeki Dicle Nehri'nden su çekerek mısır ve pamuk ekmeye başladı. Arazinin kıraç olması ve sulama maliyetinin yüksek olmasından dolayı ekonomik olarak getiri elde edemeyen Akyıldız, yaptığı araştırmalarda ailesiyle aldığı karar doğrultusunda tarlayı badem bahçesine dönüştürdü.

İlk olarak 2016'da 300 dekarda badem fidanı diken ve ardındaki yıllarda peyder pey dikime devam eden Akyıldız, 450 dekara aşkın tarlasına yaklaşık 17 bin fidan dikimini gerçekleştirdi. Verime yatan ağaçlarından iki yıl önce badem hasat etmeye başlayan Akyıldız, bu yıl yaklaşık 11 bin ağaçta hasada başladı.

DOKTOR OLACAKTI, ÇİFTÇİ OLDU

Tarlada hem makina hem de işçilerle hasat edilen bademler, kabuk soyma makinesinden geçirildikten sonra kuruması için beyaz örtülere seriliyor. Akyıldız 1983 yılında tıp fakültesinde öğrenciliği bırakarak tarlalarında çiftçilik yapmaya başladığını söyledi.

Tarımsal alanda sürekli bilimsel çalışmaların içinde yer aldığını belirten Akyıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve üniversitelerin bölgeyle ilgili yaptığı çalışmalarda aile olarak yer aldıklarını ve bütün tarlalarını demonstrasyona açtıklarını ifade etti. Birçok tarımsal ürünün bölgede denenmesinde öncülük ettiklerini ifade eden Akyıldız, bundan dolayı da çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Badem bahçesine dönüştürdüğü arazisi hakkında bilgi veren Akyıldız, "Tabi bu bölgeye pamuk da ektim ama çok da verimli değildi. Dicle Nehri'nden yaklaşık 3000 metre uzak ve rakım olarak da yüksek. Buraya suyu çıkarmak da problem oluyordu. Onu başarıp suyu çıkardık fakat arazinin yapısı itibariyle pamuk ekmeye çok müsait bir yer değil." dedi.

17 BİN AĞACI VAR

Sürekli yeni ürünler denemenin peşinde koştuğunu ve bu yönde araştırmalar yaptığını aktaran Akyıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin muhtelif yerlerinde bademin getirisini ve ülke ekonomisine ne kadar katkı sağlayacağını öğrendik. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. İlimin ve bilimin ışığında her şeyin başarılabileceğine inanıyorum. Ailece buna karar verdik. Badem fidesi dikimine 300 dekarla başladık. Tabi bunun miktarını artırdık. Bademde 450 dekara çıkardık. 200 dekarı da fıstık bahçesi yaptık. Bademin getirisi oldukça yüksek. Bunu buğday ve arpa ile kıyaslayamazsınız. Diğer ekonomik değeri yüksek pamuk ve mısırla kıyasladığınız zaman bile yaklaşık 4 kat fark ediyor. Bahçemizde yaklaşık 17 bin ağacımız var. Yaklaşık 11 binini bu yıl hasat edeceğiz."

BU YILKİ BEKLENTİ 55 TON 

Akyıldız, iklim şartlarından dolayı normal şartlarda toplayacakları bademden daha düşük bir miktar toplayacaklarını belirterek, "Bu yıl ürün var fakat bizim beklediğimiz rekolte değil. Bu kadar fırtınadan, doğal afetten sonra bunu bulmamız bile büyük bir nimet. Allah nasip ederse bu yıl yaklaşık 55 ton badem bekliyoruz. Bu da hasat edeceğimiz ağaç başına yaklaşık 5 kilograma tekabül ediyor." şeklinde konuştu.

Kurduğu bahçeyle istihdam kapısı da açtıklarını dile getiren Akyıldız, "Sadece yetişkin ağaçlar için verdiğimiz yevmiye yaklaşık 2 bin adet. Bu da apayrı bir mutluluk kaynağı. Yen bir sektör yaratıyorsunuz, dolayısıyla o sektörün gerekliliği doğrultusunda yeni istihdamlar oluşuyor. Bu yıl şunu fark ettik çalışmak için batı illerine, Karadeniz'e giden çalışanlar gitmediler, bu bahçede çalıştılar. Sürekli çalışanlarımızla birlikte toplamda yaklaşık 50 kişi istihdam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"GETİRİSİ ÇOK YÜKSEK"

Çiftçilere tarımsal faaliyet noktasında tavsiyelerde bulunun Akyıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yeni ürünlere yönelsinler hiç korkmasınlar. Teknoloji geliştikçe bilimin ışığında yeni ürünler ortaya çıkıyor. Özellikle kıraç diye tabir ettiğimiz araziler kesinlikle bahçeye dönüştürülmeli, badem veya fıstık fark etmiyor. Çiftçi kardeşlerime tavsiyem fidan seçimini çok iyi yapsınlar mümkün olduğunca da 'mavi sertifikalı' dediğimiz fidanları tercih etsinler. Klonlama yöntemiyle laboratuvar ortamında geliştirilen fidanların getirisi çok yüksek, çabuk adapte olabiliyorlar, kayıpları da neredeyse sıfıra yakın."İşçilerden Şirin Baran da önceki yıllarda mevsimlik işçi olarak başka bölgelere gittiklerini belirtti.

Bu yıl kendi memleketinde badem topladığını dile getiren Baran, "Memleketimiz için bir yatırım, böyle yatırımların olması gayet iyi." ifadesini kullandı.

Başka illere gittiklerin yol ve yemek maliyetinin olduğunu fakat memleketlerinde bu yönde harcadıkları paranın ceplerinde kaldığını aktaran Baran, "Bizim için daha iyi. Başka şehirlerde çadırlarda kaldığımız için günlük ihtiyaçlarımızı gidermiyorduk. Burada evimizde bu ihtiyaçlarımızı giderebiliyoruz. Duş ve yemek gibi ihtiyaçlarımızı evimizde daha kolay gideriyoruz." diye konuştu.

İşçilerden Ayşe Demir de liseyi bitirdiğini ve üniversite sınavlarına hazırlandığını söyledi. Kendi emeğiyle para kazandığını dile getiren Demir, kazancını ailesine destek ve eğitimi için harcayacağını belirtti.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2021.09.03 15:23 - Son Güncellenme: 2021.09.03 15:26 - Şeyma Nur Sezgin
A