Terörist ifade vermeyince polis öyle bir şey yaptı ki

Terörist ifade vermeyince polis öyle bir şey yaptı ki

Mersin'de polis hiçbir bilgi alamadığı PKK'lı olduğu iddia edilen genci konuşturmak için ailesiyle görüştürme yöntemini denedi. Ağlayan annesini gören genç polise bilgileri verdi.

2011.12.05 09:38 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Güncel
A
Terörist ifade vermeyince polis öyle bir şey yaptı ki

Mersin'de yapılan PKK operasyonunda gözaltına alınan ancak ifade vermeyen Özgür Murat kod adlı Barış K.'nın, İstanbul'dan getirilen ailesini görünce polise bilgi vermeye başladığı bildirildi. Yedi yıldır ailesinden ayrı olan Barış K. ile annesi H.K.'nın buluşması yürükleri burktu. Oğlunu gözaltında gören anne H.K., gözyaşları içinde oğluna sarıldı. PKK'lılar Antalya'da yaptıkları eylemlerin ardından Hatay Amanoslar'daki PKK kampına giderken Mersin'in Aydıncık ilçesi çıkışında saklandıkları araç içinde özel operasyonla yakalanmıştı.

7 yıl sonra görüştüler

PKK'lı Kenan Yıldızbakan'ın liderliğini yaptığı silahlı eylem hücresinin üyesi olarak gözaltına alınan Barış K.'nın örgüt içinde çok önemli bir konumda olduğu ortaya çıktı. Aslen Bartınlı olan ancak kaçak olarak Almanya'ya gidişinin ardından PKK'ya katılan Barış K.'nın örgütün Kuzey Irak'taki kamplarında bomba yapımı ve kullanımı konusunda eğitimler verdiği tespit edildi. Kimyevi maddeler konusunda bilgisi olduğu anlaşılan Barış K., Mersin Emniyeti TEM Şubesi'nde ifade vermeyi reddetti. Savcılık talimatıyla sorgulanan ancak hiçbir biçimde ifade vermeyi kabul etmeyen Barış K.'nın ifadelerine ihtiyaç duyan polis, harekete geçti ve İstanbul'da oturan ailesine ulaştı. Annesi H.K., babası C.K. ve kardeşleri, İstanbul'dan Mersin'e getirildi.
TEM Şubesi'nde güvenli bir odada Barış K.'nın ailesiyle yaptığı buluşmada anne H.K., önce kısa süreli bir baygınlık geçirdikten sonra ağlayarak oğluna sarıldı. Yedi yıldır evinden ve ailesinden uzakta olan ve kendisinden haber alınamayan oğlunu karşısında gören anne H.K. ile Barış K.'nın karşılıklı olarak ağladığı ve sürekli birbirlerine sarıldıkları öğrenildi.

İfade verdi

Görüşme sırasında anne ile babanın yaşama ümidini kestikleri oğulları Barış K.'ya neden örgüte girdiğini sorduğu, Barış K.'nın da "Bir kere girdim, bir daha da dönemedim" dediği öğrenildi. Gözaltına alındığı sırada hiç konuşmayan Barış K.'nın, ailesiyle görüştükten sonra örgütsel bilgileri verdiği belirtildi. Barış K. daha sonra mahkemece tutuklandı.

Bartın'da doğup büyüyen ve daha sonra İstanbul'da kimyevi maddelerin incelendiği bir laboratuvarda çalışan Barış K.'nın, Almanya'da yaşayan amcasının yanına kaçak olarak gittiği anlaşıldı.

Almanya'dan Kandil'e

Bielefeld kentinde yaşayan Barış K.'nın 2004'nın son aylarında PKK'yla bağlantısı olduğu iddia edilen Kurd Centrum adlı dernekte çalışmalara katıldığı, ardından da kuryeler aracılığıyla önce Hollanda'ya, ardından uçakla Kuzey Irak'a götürülerek Kandil'deki kamplarda görev yaptığı belirlendi. Barış K.'nın bu kamplarda özellikle PKK'nın silahlı eylemler gerçekleştiren sözde Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesindeki örgüt üyelerine teknik, elektrik, elektronik, mekanik ve sabotaj eğitimleri verdiği saptandı.
Aralık 2010'a kadar kamplarda kalan Barış K., kendisine verilen saha görevi nedeniyle Kuzey Irak'tan Amanoslar'a geçerek Dörtyol Grubu olarak adlandırılan birimde yer aldı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2011.12.05 09:38 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A