Sipahi Çarşısı unutuluyor! (ÖZEL HABER)

Sipahi Çarşısı unutuluyor! (ÖZEL HABER)

Bursa'nın en önemli çarşılarından biri olan Sipahi Çarşısı, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş tarihi çarşılardan biri. Bursalılar tarafından mobilyacılar çarşısı olarak da bilinen Sipahi Çarşısı, ne yazık ki eskisi kadar rağbet görmüyor.

2020.12.14 08:30 - Son Güncellenme: 2020.12.14 08:43 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Sipahi Çarşısı unutuluyor! (ÖZEL HABER)
07:17 Sipahi Çarşısı unutuluyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Sipahi Çarşısı unutuluyor! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA /BURSADA BUGÜN

Sipahi Çarşısı, 1420'li yıllarda II. Murat döneminde Dayı Karaca Bey tarafından inşa ediliyor. 

Bu çarşının eski bir çarşı olmasının yanı sıra, çatısının kurşunla kaplı olması da buraya ayrı bir değer, ayrı bir hava katıyor. 

1958 yılında çıkan yangından sonra ne yazık ki bu çarşının sadece bir kısmı kurtarılabilmiş. 

Sipahi Çarşısı günümüzde Bursalılar tarafından mobilyacılar çarşısı olarak biliniyor ve kullanılıyor.

Ancak Sipahi Çarşısı'nda esnaflık yapan vatandaşlar bu çarşının unutulmasından ve eskisi kadar rağbet görmemesinden oldukça şikâyetçi.

"DIŞARIYA GÖRE YÜZDE 100 FİYAT FARKI VAR"

Sipahi Çarşısı'nda 10 senedir üretim yapan Veysel Arslan, "Bu çarşıda çoğunlukla imalatçı firmalar var. Görmüş olduğunuz ürünlerin yüzde 80'i sipariş üzerine yapılan ürünler. Müşteri nasıl isterse öyle yapıyoruz. Bu çarşı çok eski bir çarşı. Yıllar boyunca hep mobilya yapılmış burada. Bu çarşının fiyatlarında kesin bir dille söylüyorum dışarıya göre yüzde 100 fiyat farkı var. Bizim burada bin liraya sattığımız ürünü dışarıda 2 bin liraya alamazsınız. Biz müşterilerimize hep bu çarşıya uğramadan bir şey alma diyoruz. Buraya muhakkak uğrasın ona göre kararını versin. Evlenecek olan bir kişi buradan bütün ev eşyalarını alabilir. Önceden burası tek alternatifti. Şimdi yeni yeni mağazalar çıktı, alternatifler çoğaldı. İster istemez bir rekabet var. Rağbet azaldı. Ama ben yine söylüyorum buraya uğramadan gitmeyin" dedi.

"ŞU SON 5 SENEDİR HER ŞEY TERSİNE DÖNDÜ"

Masa, sandalye ve mobilya üretimi yapan diğer esnaflar ise, "Şu an her yerde bir sakinlik var. Bundan 6 ay öncesinde inanılmaz bir hareketlilik vardı. Bu pandemiden dolayı işlerimiz bitti. Gün geliyor 1 hafta boyunca hiç siftah yapmadığımız oluyor. Bizi en çok etkileyen unsurlardan biri de 65 yaş üstünün dışarı çıkmaması oldu. Çünkü onlar emekli maaşlarını aldıkları zaman buraya gelip mutlaka bir şeyler alırdı. Akmasa da damlıyordu. Şu an o bile yok. Hâlbuki fiyatlarımız cadde mağazalarına nazaran çok uygun. Çoğu esnaf kendi imal ediyor, bunun için de kar marjı koymuyor bu yüzden fiyatlar çok uygun. Burada vatandaşın tüm talepleri karşılanıyor. Bizim bir diğer sorunumuzda çarşının reklamının olmaması. Çünkü çoğu vatandaş burayı bilmiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a gidip danışmak istiyoruz. Ne yapabiliriz, burayı nasıl tanıtabiliriz diye sormak istiyoruz. Ama yetkililer de buraya gelmiyor, bizim halimizi hatırımızı sormuyor. Çarşı için çok eskiye gitmeye gerek yok. Bundan 10 sene önce her şey süperdi. Şu son 5 senedir her şey tersine döndü. Bu gördüğünüz hali çarşının kalabalık hali. Önceden cumartesi günleri esnaf bayram ederdi. Şu an çarşının hali kötü değil, kötünün kötüsü. Bu kışı atlatan sağ kalır" ifadelerine yer verdiler.

"ŞU AN TALEP YOK DENECEK KADAR AZ"

1985 yılından beri Sipahi Çarşısı'nda toptan satışlar yapan ve baba mesleğini sürdüren Güven Güven, "Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatıldıktan sonra bizim işlerimiz yarı yarıya düştü. Çarşıda bir ara yangın yaşadık ve potansiyelimiz düştü. Koronadan sonra iyice aşağıya indi. 1 Aralık'tan itibaren de esnaf siftah yapamaz hale geldi. Şu an talep yok denecek kadar az. Hâlbuki dışarıya göre fiyatlar daha uygun ve kaliteli. İnsanlar mağazadaki ve alışveriş merkezlerindeki ışıklara, büyülere aldanıyorlar ama benim naçizane tavsiyem bu çarşıya gelmeden karar vermesinler. Üstelik burada pazarlık yapma şansınız var" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.12.14 08:30 - Son Güncellenme: 2020.12.14 08:43 - HABER MERKEZİ
A