Sıcak basmasında nelere dikkat etmeliyiz? (ÖZEL HABER)

Sıcak basmasında nelere dikkat etmeliyiz? (ÖZEL HABER)

Bursa, sıcaklık rekorlarının kırıldığı günlerden geçiyor. Sıcağa maruz kalmayla ortaya çıkan, sıcak basması birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Özel Esentepe Hastanesi'nden Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Ali Ecer, "Artan hava sıcaklığıyla birlikte, vücuttaki damarlar genişleyerek ter yoluyla sıvı kaybediyor. Bunun için bu mevsimde sıvı tüketimine dikkat etmemiz ve sıvı tüketimini artırmamız gerekiyor. Her zaman yaz mevsimine uygun kıyafetler giyilmeli ve çok dar kıyafetlerden kaçınmalıyız" dedi.

2021.08.04 07:45 - Son Güncellenme: 2021.08.04 09:42 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Sıcak basmasında nelere dikkat etmeliyiz? (ÖZEL HABER)
07:13 Sıcak basmasında nelere dikkat etmeliyiz? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Sıcak basmasında nelere dikkat etmeliyiz? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Artan hava sıcaklıkları insanları sadece bunaltmakla kalmıyor, bazı sağlık problemlerine de yol açabiliyor.

"KLİMANIN RÜZGARINI ÇOK FAZLA KENDİ YÖNÜMÜZE ÇEVİRMEMELİYİZ" 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi'nden Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Ali Ecer, "Hepimiz aşırı hava sıcaklıklarından etkileniyoruz. Özellikle 30 derecenin üzerinde olan hava sıcaklıkları, sıcak çarpmaları konusunda önem arz eder. Riskli gruplardaki hava sıcaklıkları ise tehlikeli sonuçlara yol açabilir. 5 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaş üzeri yetişkinler, kronik rahatsızlığı, tansiyon, kalp, şeker ve böbrek hastası olan insanlar riskli gruplar içinde yer alır. Bu riskli gruplarda bulunan insanların, güneş ışığının dik olduğu saatlerde çok fazla dışarda kalmamalarını ve serin ortamda kalmalarını öneriyoruz" dedi.

Ecer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artan hava sıcaklığıyla birlikte, vücuttaki damarlar genişleyerek ter yoluyla sıvı kaybediyor. Ter yoluyla sadece sıvıyı değil, vücuttaki mineral, sodyum, magnezyum ve diğer elementleri de kaybediyoruz. Suyun ve bu elementlerin eksikliği vücudumuzun susuz kalmasını sağlıyor. Sıcağın ani çarpmasıyla, sodyum düşmesi, ani olarak bilinç bulanıklığı, kalp çarpıntıları, ritim bozuklukları, baygınlıklar ve epilepsi nöbetlerine kadar ani ölümler olabilir. Bunun için bu mevsimde sıvı tüketimine dikkat etmemiz ve sıvı tüketimini artırmamız gerekiyor. Yaz mevsiminde en az 2 litre sıvı tüketilmeli. Bu sadece suyla olmayabilir. Suyu yanı sıra ayran, organik meyve suları ya da aşırıya kaçmamak kaydıyla maden suyu içilebilir. Her zaman yaz mevsimine uygun kıyafetler giyilmeli ve çok dar kıyafetlerden kaçınmalıyız. Bunlara çok dikkat edilmeli. Hatta yürüyüş ve egzersizlerde fazla efordan kaçınılmalı. Spor öncesi mutlaka birkaç bardak sıvı tüketilmeli ve elimizden su şişesini eksik etmemeliyiz. Ayrıca güneşe aşırı maruz kalmak, cilt kanseri riskine neden oluyor. Bu nedenle  güneşte çok kalacaksak, yüksek faktörlü koruyucu içeren kremler kullanarak cildimizi korumamız gerekiyor. Sıcak havalardan korunmak amacıyla hepimiz klimalara yükleniyoruz. Bu klimaların yarattığı bazı sorunlar olabiliyor. Klimalarda daha çok dış ve iç ortam arası ısı farkı oluyor. Örneğin; dışarısı 30 dereceyse, ideal ortam ısı seviyesi 26 derece olmalıdır. Bunun insan sağlığı açısından önemli bir yeri var. Klimanın rüzgarını çok fazla kendi yönümüze çevirmemeliyiz. Daha çok odayı soğutmalıyız. Çok kalabalık ortamlarda klimanın ortama saldığı mikroplar, zatürrelere yol açabilir. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Olası bir ani durumda en yakın acil sağlık kuruluşuna başvurmalıyız."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.08.04 07:45 - Son Güncellenme: 2021.08.04 09:42 - HABER MERKEZİ
A