Savaş gerçekten bitti mi?

Savaş gerçekten bitti mi?

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi, PKK'nın Türkiye'den çekilmeye başlamasının Türkiye ile ilgili bir çok soruyu da beraberinde getirdiğini yazdı.

2013.05.09 09:36 - Son Güncellenme: 2013.05.09 09:36 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Savaş gerçekten bitti mi?

'PKK: Savaş gerçekten sona erdi mi?' başlıklı yazısında gazete, bu defa gelinen noktanın diğerlerinden farklı olduğunu, barışın bu kez özenli bir şekilde işlendiğini aktararak Öcalan'ın artık 'bebek katili' ya da 'terörist başı' olarak anılmadığını ve Şemdinli'deki Kürtlerin de PKK saldırılarına başladığından bu yana ilk kez barış için umutlandıklarını yazdı.

Guardian yazısında şöyle devam etti: 'Birçok soru yanıtlanmayı bekliyor: 'PKK tam olarak Türkiye'den çekilecek mi?' 'Bu çekilme silahlı mı? silahsız mı olacak?' 'PKK'lılar gittikten sonra Türk ordusu Kürt nüfusunun bulunduğu Türkiye'nin Güneydoğusunda nasıl bir tutum sergileyecek?' Şu anda görünen ise iki taraf da kendi pazarlığına bağlı gibi duruyor'.

Başbakan Erdoğan'ın, kendi tarafındaki pazarlığını Kürtlere sunup sunmayacağının da açık bir soru olduğunu yazan gazete, anayasada yapılması düşünülen değişiklikler arasında, Kürtlerin kimliğini resmi olarak tanıma, Kürtlerin kendi dillerinde eğitim alma ve dejenerasyonu önleme gibi düzeltmeleri ve parlamentoya girmek için gereken yüksek seçim yüzdeliğini azaltmak gibi yasaların bulunduğunu aktardı.
Gazete yazısını şöyle noktaladı: 'Belki, aralık ayına kadar PKK'nın çekilmesi tamamlanır. Erdoğan da böylece parlamentoya daha güçlü geri dönebilecektir. Bu, barış sürecinin ne kadar düzgün bir şekilde ilerleyeceğine bağlı. Bir yandan bu durum, boşa harcanan siyasi uzlaşmaya ulaşmak için Türkiye için büyük bir fırsat'

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.09 09:36 - Son Güncellenme: 2013.05.09 09:36 - HABER MERKEZİ
A