Rüya okumak mümkün mü?
Yeni bir araştırma, bilgisayar aracılığıyla insanların gördükleri rüyaların tahmin edilebileceğini öne sürdü. İnsanların uyanma anındaki beyin faaliyetlerinin ölçülmesiyle, 'anahtar' veya 'yatak' gibi rüyalara özgü belli görüntülerin tespit edilebileceği ve 'rüya modelleri' oluşturubileceği belirtildi.
2013.04.05 14:31 - Son Güncellenme: 2013.04.05 14:32 - Sağlık - HABER MERKEZİABD'de yapılan bir araştırmada, rüyalara ait görüntülerin tespit edilebileceğini öne sürdü. Rüyalar, yeni bir bilgisayar modeli aracılığıyla tahmin edilebilecek.
Brown Üniversitesi'nde nörolog olan Masako Tamaki, "Rüya görme fonksiyonu hakkında neredeyse hiçbir şey bimiyoruz... Yeni yöntemi kullanarak, rüyanın fonksiyonu hakkında daha fazla bilgi edinebiliriz" dedi.
Science dergisinde dün yayımlanan araştırmaya göre, bilim insanları başarılı olmaları halinde neden kabus gördüğümüzü de ortaya çıkarmak adına yeni bulgular elde edebilecek.
UYKUDA YATAN SIR
İnsanların neden rüya gördükleri hala kesin olarak bilinmiyor. Psiko-analizi keşfeden ünlü bilim insanı Sigmund Freud, rüyaların gerçekleşmesini istediğimiz olaylara bağlı olabileceğini öne sürmüştü. Bazı bilim insanları ise rüyaların uyku döngüsünde ortaya çıkan bir ürün olduğunu savunuyor. Bir diğer teori de, rüyaların geride kalan günün ardından kafamızda oluşan düşünceleri tamamlamaya çalışan bir yapboz gibi kabul ediyor.
LiveScience'ın haberine göre, birçok kişi tarafından anlam taşıdığı kabul edilen rüyalar, yeni bir yöntemle sırlarını bilim dünyasına açabilir. Geçmişte yapılan araştırmalar, beyin faaliyetlerini deşifre ederek insanların ne düşündüğünü ortaya çıkarmakta ilk başarılara imza atmıştı.
RÜYA OKUMAK MÜMKÜN MÜ?
Tamaki ve meslektaşları, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanarak üç kişinin uyku esnasında beyin faaliyetlerini inceledi. Denekler, birkaç dakika aralıklarla uyandırılarak, gördükleri rüyaları anlattı. Deneyde, bilim insanları toplam 200 görüntü elde etti.
Ardından, elde edilen görüntüler, deneklerin uyandıkları esnada anlattıklarıyla, spesifik beyin faaliyetleri arasında eşleştirildi. Bir bilgisayar modeli, beynin belirli sinyallerini öğrenecek şekilde kodlandı.
Geliştirilen bilgisayar modeli, deneklerin rüyalarını analiz etmek için kullanıldı. Deneklerin uyanık oldukları andaki beyin faaliyetlerine dayanarak, bilgisayar, deneklerin rüyalarında gördükleri belli görüntülerin ne zaman belirdiğini tespit etti.
Elde edilen bulgular, rüyanın görülen anlarda faaliyete geçen beyin bölümleriyle, uyanıkken faaliyete geçen bölümlerin aynı olduğunu ortaya koydu.
LiveScience'a konuşan Tamaki, 'sonuçlardan çok etkilendiklerini' söyledi. Araştırma ekibi, sadece bir kişinin uyanma esnasındaki beyin faaliyetlerinden görüntü tespiti yapmış olsa da, bu görüntülerin her insanda belirdiğine dikkat çekti. Tamaki, buna örnek olarak çeşitli mekanlardaki gördüğümüz ve aklımızda kalan insan görüntülerini örnek verdi.
Tamaki, 'her insanda beliren temel bir rüya modeli oluşturarak, bunu diğer insanlara uyguladıkça geliştirebileceklerini' söyledi.
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:09
-
00:14
-
00:49
-
07:28
-
01:36
En Çok Okunanlar
- Bursa'da motokurye bariyerlere girdi: 1 ölü
- Narin soruşturmasının seyri değişti! Oklar...
- Bursa'da silahlı saldırı!
- Resmi Gazete'de yayımlandı: Bakan...
- Miss Turkey 2024 birincisi İdil Bilgen:...
- Bankada parası olanlar dikkat: İşte 1...
- Meteoroloji'den Bursa'ya sıcaklık ve yağış...
- Bursa'da kontrolden çıkan otomobil uçuruma...
- Bursa polisi çökertti! Sahte 'Call Center'...
- Bursa'da tepkili vatandaşlar başıboş gezen...
- Bursa'da çevreyi kirleten sürücülere 508...
- Bursa'da bariyere çarpan araç takla attı!
- Bursa'da park halindeki araca çarpıp...
- Okulda iğrenç olay! Kız arkadaşına yaptığı...
- Bursa'da 2 katlı binada yangın!