Rusya'ya hangi ülke ne tür yaptırım uyguladı? İşte ülke ülke o yaptırımlar...
Rusya, Ukrayna'yla girdiği savaş sonucunda birçok ülkenin tepkisini topladı. Ukrayna'ya yapılan saldırıyı 'işgal' olarak nitelendiren ülkeler sert yaptırımlarda bulundu. İşte o yaptırımlar...
2022.03.02 16:38 - Son Güncellenme: 2022.03.02 17:59 - Güncel - HABER MERKEZİ
Rusya-Ukrayna savaşında yedinci güne gelirken başta Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere birçok ülke ekonomik yaptırımda bulundu. Rusya, Ukrayna'ya saldırırken aynı zamanda ekonomik olarak ülkeler tarafından bir ekonomik çöküşe çekiliyor.
ABD'NİN UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR
Rusya'ya döviz yasağı getirdi. Rusya'nın dolar, pound ve yen üzerinden işlem yapmasını engelleyeceklerini söyledi.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından, Almanya'ya 7 bin asker göndereceği bildirildi.
Rusya'nın çipe ulaşımına yaptırım geldi. Bu karara dünyanın önde gelen çip üreticileri Japonya, Tayvan ve Güney Kore'den de destek geldi.
Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını açıkladı.
Birleşmiş Milletler'de görev yapan 12 Rus diplomatı 'ulusal güvenlik' endişeleri sebebiyle sınır dışı etme kararı aldıklarını bildirdi.
ABD'de bazı eyaletlerin valileri, Rus yapımı veya markalı içkilerin marketlerden kaldırılmasını emretti.
ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, Rus şirketleriyle tüm ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı. Pazartesi günü Kiev'deki ofisini kapatan ve Moskova'daki pilot eğitim programlarını durduran şirket, bugün de Rus uçaklarına parça, teknik destek ve bakım desteği vermeyeceğini duyurdu.

AVRUPA BİRLİĞİ YAPTIRIMLARI
AB'deki Rus varlıkları dondurulacak ve Rus bankalarının Avrupa'nın finans piyasalarına erişimi engelleneceği söylendi. Ayrıca yaptırımlar, diğer sektörlerin yanı sıra Rusya'nın ticaret, enerji ve ulaşım sektörlerini da hedef alırken, ülkeye ihracat denetimleri de uygulayacağı açıklandı.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen açıkladı: "Rusya'nın petrol rafinerileri yenilenmesi zorlaştırılacak- Rus hava yollarına bütün uçak yedek parça ve ekipman satışını yasaklıyoruz."
Rusya'nın ihtiyaç duyduğu çip gibi önemli teknolojilere erişimi sınırlandırıldı.
Rus diplomat ve iş insanlarının vize uygulamasının değişerek AB ülkelerinde ayrıcalıklarının kaldırılacağı bildirildi.
Kosova Hükümeti, Rusya'ya yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu. Yaptırımlar ABD ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin uygun olarak yapılacağı duyuruldu.
Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Komitesinin, Konseyin tüzüğüne uyumlu şekilde Rusya'nın Komite ve Parlamenterler Meclisi'nde temsil hakkını askıya almaya karar verdiği belirtildi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya 500 milyon avro değerinde silah ve askeri ekipman yardımı yapacaklarını ve AB ülkelerinin savaş uçağı göndereceğini duyurdu.
Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna'ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı.
FRANSA'NIN UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya saldırı gerçekleştiren Rusya'ya askeri ve ekonomik yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.
Emmanuel Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarıyla ilgili topladığı Savunma Konseyi'nin ardından ulusa seslendi. Macron yaptığı konuşmada, "Bu savaş eylemine soğukkanlılıkla, kararlılıkla ve birlik içinde zayıf olmadan karşılık vereceğiz. Rusya'ya yönelik uygulanacak yaptırımlar, askeri olduğu kadar ekonomik olarak da saldırganlık seviyesiyle orantılı olacaktır. Ukrayna'yı tereddütsüz destekleyeceğiz"
Rusya'nın Manş Denizi'ndeki kargo gemisine el konuldu ve Fransa, BBC'ye AB'nin yaptırımları doğrultusunda hareket ettiğini belirtti.
Fransa'nın, bölgedeki NATO varlığını güçlendirmek üzere sevk ettiği 250 askerin Romanya'ya vardığı bildirildi.
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Rusya'ya ekonomik ve mali savaş açılacağını söyledi.
ALMANYA'NIN UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR
Almanya İkinci Futbol Ligi (Bundesliga 2) ekiplerinden Schalke 04, formasında yer alan Rus enerji şirketi Gazprom'un reklamını kaldırdı.
Almanya'nın yüksek tirajlı gazetesi Bild de 23 şubattaki haberinde, Schalke 04 formasının üzerindeki Gazprom reklamını "Ukrayna için özgürlük" yazısıyla kapatmıştı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetin Kuzey Akım 2'nin tescillenmesi sürecini durdurduğunu duyurdu
İNGİLTERE'NİN UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'ya karşı yeni yaptırımları açıklayarak, tüm büyük bankalarının İngiltere'deki varlıklarının dondurulması da dahil olmak üzere daha ağır ek yaptırım paketini duyurdu.
154 milyar sterlin olan Rusya'nın VTB bankası dahil tüm büyük Rus bankalarına varlıklarının dondurulacağını, Rus vatandaşlarının Birleşik Krallık banka hesaplarında tutabilecekleri mevduat miktarını sınırlayacak yasalar çıkarılacağını, Rusya'nın SWIFT ödeme sistemine erişimini kapatmak için G7 ve NATO müttefikleriyle birlikte çalışılacağını duyurdu.
İngiltere'de Rusya'nın askeri müdahalede bulunduğu Ukrayna'ya destek olmak amacıyla Başbakanlık Ofisine, Ukrayna bayrağı asıldı.
İngiltere Premier Lig kulübü Everton, Ukrayna'nın işgalinin ardından Rus şirketleri USM, Megafon ve Yota ile ticari sponsorluk anlaşmalarını askıya aldı.
Rusya'nın finansal kurum ve kuruluşlarına mali yaptırım kararı aldı.
İSPANYA'NIN UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR
İspanya'nın Barcelona Kulübü, THY Avrupa Ligi'nde 25 Şubat Cuma günü Rusya'nın Zenit takımı ile deplasmanda oynayacakları maça, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi dolayısıyla gitmeyeceğini açıkladı.
ULUSLARARASI KURULUŞLARIN YAPTIRIMLARI

Rusya'nın FIFA Dünya Kupası elemelerindeki rakibi Polonya ve muhtemel rakipleri İsveç ve Çekya, maçların Rus topraklarında oynanmaması için FIFA'ya ortak başvuruda bulundu.
Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), sosyal medya platformu Facebook'a erişime kısmi kısıtlama getirildiğini duyurdu. Roskomnadzor'dan yapılan yazılı açıklamada, Facebook'un çeşitli Rus haber sitelerine kısıtlama getirdiği belirtildi.
Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Rusya Savunma Bakanlığı'nı hackledi ve Rus devlet televizyonuna siber saldırı düzenledi. Devlet televizyonunu hackleyen Anonymous, Ukrayna'daki saldırıları yayınladı. Anonymous ayrıca Rusya'da yayın yapan Ren TV gibi özel kanalların ağlarına da sızarak, savaş görüntülerini servis etti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Ukrayna'ya yapılan saldırı sonrası Rusya'nın katılım sürecini sona erdirme ve Moskova ofisini kapatma kararı aldı.

S&P, Rusya'nın kredin notunu Ukrayna'ya müdahalesini gerekçe göstererek düşürdü
Ukrayna işgali Renault ve Hyundai'nin üretimlerini durdurdu.
Dünyanın en büyük video platformlarından Youtube'dan Rusya'ya yeni bir engel geldi.
Google'ın da sahibi olan Alphabet, devlet desteğiyle çok dilde yayın yapan Sputnik'e engel getiriyor.
Youtube Sputnik kanallarının Avrupa genelinde erişime kapatılacağı bildirildi. Google daha önce de Rusya'ya yaptırım uygulamıştı. Şirket Russian Today (RT) dahil birçok Rus kanalının gelir elde etmesinin önüne geçmişti. Google ayrıca Ukrayna'da Maps hizmetini de durdurmuştu.
Dünya Tekvando Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Putin'in siyah kuşağını iptal etti.
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Ukrayna'ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik'e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacak.
Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA), Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle Kazan'ın ev sahipliği yapacağı Dünya Gençler Şampiyonası'nı iptal etti. Vladimir Putin'e verilen FINA Nişanı da geri alındı.
Apple ve Nike şirketleri, Rusya'da internet üzerinden satışlarını durdurduğunu açıkladı.
ABD'nin büyük otomobil üreticilerinden Ford, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.
Dünya Atletizm Birliği ve Uluslararası Basketbol Federasyonu, Rusya ile Belarus'u müsabakalardan men etme kararı aldı.
BATILI FİRMALAR RUSYA'YI TERK EDİYOR
Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlarla birlikte HSBC, BP ve Shell gibi Batılı firmalar da ülkedeki faaliyetlerini ve yatırımlarını sonlandırmaya başladı.
JAPONYA'NIN UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR

Japonya Başbakanı Fumio Kishida yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna'ya askeri operasyon düzenleyen Rusya'yı hedef alan ek yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Kishida, ek yaptırımların yarı iletkenler ve diğer ürünler üzerindeki ihracat kısıtlamalarını, Rus finans kurumlarının varlıklarının dondurulmasını ve belirli kişi ve kuruluşlar için vize ambargosunu içerdiğini belirtti.
Swift yaptırım kararı geldi.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida Belarus'un Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına katılımı göz önüne alındığında, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko'nun da dahil olduğu kişi ve kurumlara yaptırım uygulamaya ve ihracat kontrol önlemlerini hayata geçirmeye karar verdi
YUNANİSTAN
Yunanistan'ın Ukrayna'ya Polonya üzerinden askeri malzeme ve insani yardım göndereceği belirtildi ve hava sahasını Rus havayolu şirketlerine kapattığını duyurdu.
POLONYA
Polonya'nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi LOT 25 şubattan itibaren yapılacak Moskova ve St. Petersburg uçuşlarını askıya aldığını duyurdu.
BULGARİSTAN
Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada 26 şubattan itibaren ülke hava sahasını Rus uçaklarının geçişine kapattığını duyurdu.

İSVEÇ
İsveç Futbol Federasyonu, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off finalinde Rusya ile eşleşmeleri halinde milli takımın sahaya çıkmayacağını bildirdi.
LİTVANYA
Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, ülke hava sahasının 26 şubatta, gece yarısından itibaren Rus uçaklarına kapatılacağını bildirdi.
MOLDOVA
Ülkede yayın yapan Rus Sputnik haber ajansına ait internet sitesi ve radyoyu engelleme kararı aldı.
TÜRKİYE
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.
Çavuşoğlu, "Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı. Bugüne kadar Ruslar, ihtiyaç halinde Montrö'yü uygulayıp uygulamayacağımızı soruyordu. Biz onlara da anlaşmayı harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk" dedi.

NORVEÇ
Norveç hükümeti, 1,3 trilyon dolarlık büyüklüğüyle dünyanın en büyüğü olan Norveç Devlet Varlık Fonu, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatın ardından Rus varlıklarını elden çıkaracağını açıkladı.
GÜNEY KORE
Güney Kore de Rusya'ya karşı swift yaptırımı adımı attı
AVUSTRALYA
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaştan sorumlu tutukları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerine ülkeye giriş yasağı kararı aldıklarını açıkladı.
DANİMARKA
Danimarka merkezli dünyanın en büyük konteyner nakliye şirketi Maersk, Rusya'ya hizmetlerini askıya alıyor

ÜLKELER DIŞINDA ULUSLARARASI ŞİRKETLER DE EL ÇEKİYOR
Shell, Rusya'daki proje ve ortak girişimlerinden çıkacağını açıkladı. Shell, BP ve Equinor'un ardından Rusya'daki projelerinden ayrılacağını açıklayan üçüncü enerji şirketi oldu.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Shell Yönetim Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası ülkedeki projelerden çekilme kararı aldı.
Bu kapsamda, şirket Sakhalin-II LNG tesisindeki yüzde 27,5 hissesini, Salym Petroleum Development ve Gydan enerji girişimindeki yüzde 50'şer hissesini elden çıkaracak, Gazprom ve ilgili kuruluşlardaki ortak girişimlerinden ise ayrılacak.
Shell, ayrıca Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesiyle de ilişiğini bitirmeyi planlıyor.
Shell'in geçen yıl sonu itibarıyla Rusya'daki mevcut duran varlık değeri 3 milyar dolar seviyesinde bulunurken, bu kararın Gazprom ve diğer kuruluşların değerine zarar vereceği öngörülüyor.
Shell, BP ve Equinor'un ardından Rusya'daki projelerinden ayrılacağını açıklayan üçüncü şirket oldu.