Rusya Kırgızistan'ı ucuz gazla bağlıyor
Rusya, Kırgızistan'a bin metreküp doğalgazı önceki gibi 224 dolara değil, 165 dolara satacak
2014.09.01 19:36 - Son Güncellenme: 2014.09.01 19:36 - Dünya - HABER MERKEZİ
Kırgızistan, bağımsızlık yıldönümünden birkaç gün kala ülkeye gelen Gazprom heyetinden indirim sözü aldı ve bu yönde anlaşma imzaladı.
Rus Gazprom şirketi Başkanı Aleksey Miller, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Aslanbek Atambayev ve Başbakanı Cumurt Utumbaev tarafından kabul edildi.
Gazprom başkanı ile toplantıdan sonra konuşan Kırgız lider Atambayev bu sene Ekim ayından başlayarak Rusya'nın ülkesine bin metreküp doğalgazı önceki gibi 224 dolara değil, 165 dolara satacağını bildirdi.
Bunun yanında Rus şirketi 2015 ilkbaharında ülkenin kuzeyi ve güneyini birbirine bağlayan gaz hattı inşaatına başlayacak ve güneydeki Celalabat ilinde doğalgaz arayacak.
Atambayev, Rus şirketinin 5 ay sonra doğalgazsız kalan güney vilayet halkı için 20 milyon dolar yardım edeceğini de bildirdi. Bu projelerin 2016 sonunda tamamlanacak.
2014 yılı Nisan ayında Kırgızistan Rus şirketi ile anlaştıktan sonra Özbekistan ülkenin güneyine gaz akımını durdurmuştu.