Power'dan BM'ye Suriye eleştirisi

Power'dan BM'ye Suriye eleştirisi

ABD Başkanı Barack Obama tarafından ABD'nin BM Daimi Temsilciliği'ne aday gösterilen Samantha Power, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki iç savaşa karşı harekete geçememesini "utanç" olarak niteledi.

2013.07.17 22:17 - Son Güncellenme: 2013.07.17 22:17 - Dünya
A
Power'dan BM'ye Suriye eleştirisi


Adaylığının onaylanması sürecinde Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oturuma katılan Power, "BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki katliama yanıt vermede başarısız kaldığını görüyoruz. Bu, tarihin sert şekilde yargılayacağı bir utanç" diye konuştu.

Power, Suriye'de Esed rejiminin demokrasi için ayaklananlara karşı başvurduğu taktikleri, "hayatımda gördüğüm en yıkıcı kitlesel zulümlerden biri" şeklinde tanımladı.

Buna karşın, BM Güvenlik Konseyi'ndeki durumun "inanılmaz derecede düş kırıcı" olduğunu ifade eden Power, "(ABD'nin bir önceki BM Daimi Temsilcisi) Susan Rice'ın, bunun (BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusundaki eylemsizliğinin) ahlaki ve stratejik bir utanç olduğu şeklindeki sözlerine kesinlikle katılıyorum" dedi.

Power, BM Güvenlik Konseyi'nin şu ana kadar, Suriye konusunda, ekonomik yaptırımlar bir yana, kınayıcı bir karar bile geçiremediğine dikkat çekerken, Senatör Johm McCain'in bir sorusu üzerine, BM'nin Suriye'deki iç savaşı durdurma yönünde, yakın bir zamanda, Libya'da olduğu gibi bir uluslararası askeri müdahaleye yetki verme türünden kararlı bir adım atmasının pek muhtemel görünmediğini kabul etti.

-Power'dan İsrail'e özel vurgu-

ABD'deki bazı muhafazakar gruplarca geçmişte İsrail'e karşı kimi sözleri nedeniyle eleştirilen Power, oturumda İsrail'e yönelik güçlü destek mesajları verdi.

Power, BM'de "İsrail devletine karşı kabul edilemez önyargı ve saldırılar" gördüğünü belirterek, adaylığının Senato tarafından onaylanması halinde yeni görevinde bunu ortadan kaldırmak için çaba göstereceğini kaydetti.

ABD'nin dünyada İsrail'den "daha büyük bir dostu" olmadığını ifade eden Power, BM'yi İsrail üzerinde "orantısız" biçimde odaklanmakla eleştirdi.

Power, "BM adil olmalı. ABD'nin dünyada İsrail'den daha büyük bir dostu yok. Güvenlik çıkarlarını, çekirdek değerleri paylaşıyoruz ve İsrail'le aramızda özel bir ilişki var. Ancak BM Genel Kurulu ve İnsan Hakları Konseyi, İsrail'i kınayan tek taraflı kararlar geçirmeye devam ediyor. İran değil, Sudan değil, Kuzey Kore değil, İsrail, İnsan Hakları Konseyi'nin ajandasında sabit konuma sahip tek ülke. İsrail'in meşruiyeti tartışma konusu olmamalı, güvenliği şüphe götürmemeli. Tıpkı Başkan Obama'nın danışmanıyken yaptığım gibi, (BM'deki görevimde de) İsrail'i savunacağım ve bu doğrultuda yorulmak bilmez şekilde çalışacağım" değerlendirmesini yaptı.

Power, İran'ın BM Silahsızlanma Konferansı'nın dönem başkanlığını yapmasını da "absürdlük" olarak niteledi.

-"Dünyanın polisi değiliz"-

Power ayrıca, ABD'nin dünyadaki her krize karşı "polislik yapamayacağını" ya da her mülteciyi barındıramayacağını ve öyle de yapmaması gerektiğini belirterek, "İyi niyetimiz sınır tanımasa da kaynaklarımız tabii ki sınırlı ve dünyanın polisi değiliz. Amerikan halkının en iyi çıkarları temelinde seçimler yapmalıyız. Diğer ülkeler de küresel sorunları ele almanın maliyetlerini ve yüklerini paylaşmalı" ifadesini kullandı.

Etkili bir BM'nin, Amerika'nın etkili liderliğine bağlı olduğunu ifade eden Power, Bosna Savaşı'nı örnek vererek, "Bosna'daki savaş BM harekete geçtiği için bitmedi, (dönemin ABD Başkanı) Başkan Clinton'ın, Kongre'deki iki partinin de desteğiyle kuvvetli adım atması sayesinde bitti" görüşünü belirtti.

Power, Senato'dan onay alıp yeni görevine resmen başlaması halinde, BM'nin daha etkili ve etkin olması, insan hakları ve özgürlüklere destek çıkması doğrultusunda çalışacağını dile getirdi.

Oturumda iki partiden senatörlerin de destekleyici mesajlar verdiği gözlenen Power'ın, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi olarak yeni görevine resmen başlayabilmesi Senato'dan gerekli onayı kolayca alacağı tahmin ediliyor.

-Ermeni yanlısı senatörden 1915 olaylarına atıf-

Öte yandan, oturumun açılış konuşmasını yapan Komite Başkanı, Demokrat Parti New Jersey senatörü Robert Menendez, ABD'nin 20. yüzyılda soykırımları engellemede nasıl başarısız kaldığını anlatan "A Problem From Hell: America and the Age of Genocide" adlı kitabıyla 2002'de Pulitzer ödülüne layık görülen ve Bosna Savaşı'na tanıklık etmiş eski bir gazeteci olan Power'a hitaben, 1915 olaylarıyla ilgili geçmişteki bir ifadesini gündeme getirdi.

Ermeni yanlısı bir senatör olan Menendez, 1915 olaylarına atıf yaparak, "2007'de Time dergisindeki bir yazınızda, Türkiye'yi kastederek, 'istikrarlı ve verimli bir 21. yüzyıl ilişkisi bir yalan üzerine inşa edilemez' diye yazmıştınız ve size tamamen katılıyorum" dedi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.17 22:17 - Son Güncellenme: 2013.07.17 22:17 - Zeynep Çelik
A