Pfizer CEO'su: Aşıdan sonra virüsün bulaşıp bulaşmayacağından emin değiliz

Pfizer CEO'su: Aşıdan sonra virüsün bulaşıp bulaşmayacağından emin değiliz

Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin başında olduğu BioNTech firmasının Kovid-19 aşısının ortağı ABD'li Pfizer şirketinin CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Albert Bourla aşının bulaşmayı engelleyip engellemediğinden emin olmadığını açıkladı

2020.12.05 17:12 - Son Güncellenme: 2020.12.05 17:20 - Dünya
A
Pfizer CEO'su: Aşıdan sonra virüsün bulaşıp bulaşmayacağından emin değiliz

Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısı hakkında açıklama yapan ABD'li Pfizer şirketinin CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Albert Bourla'dan aşıya ilişkin açıklama geldi.

Bourla, ABD medyasına verdiği röpörtaj sırasında "Korumam olmasına rağmen, yine de başkalarına iletebilir miyim?" şeklinde yöneltilen soruya "Aşıdan sonra virüsün bulaşıp bulaşmaması konusunun incelenmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. Şu anda bildiklerimizle bundan emin değiliz" yanıtını verdi. Kasım ayında Pfizer, aşı adayının COVID-19'u önlemede yüzde 90'dan fazla etkili olduğunu ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) acil kullanım izni için başvuruda bulunduğunu duyurmuştu.

ÜRETİM 50 MİLYON DOZA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Dünyanın dört gözle beklediği Pfizer-BioNTech'in corona virüsü aşısından moral bozan bir haber geldi. Aşının üretiminde kullanılan hammaddenin ilk grubunda sorun yaşanması nedeniyle, bu yıl için koyulan 100 milyon hedefi 50 milyon doza düşürüldüğü ifade edilmişti.

Pfizer'in Alman biyoteknoloji şirketi Biontech'le birlikte geliştirdiği aşı iki dozdan oluşuyor. Virüse karşı koruma sağlaması için aşılanacak kişiye belirli aralıklarla iki doz aşının verilmesi gerekiyor. 

YÜZDE 95 KORUMA SAĞLIYOR

Biontech ve Pfizer'in geliştirdiği BNT162b2 kodlı aşının, yapılan kapsamlı testlerin ardından etkisinin Covid-19'a karşı yüzde 95 koruma sağladığı saptanmıştı. Aşının tüm yaş gruplarında ve farklı demografik özellikleri olan kişilerde hemen hemen aynı oranda koruma sağladığı ve ciddi bir yan etkisinin de görülmediği belirtiliyor. Aşının 65 yaş üstündekilerde ise yüzde 94 koruma sağlıyor.

Ancak aşının enfeksiyona karşı ne kadar süre koruma sağladığı bilinmiyor.  

FİYATLARI NASIL OLACAK?

Reuters'a konuşan AB yetkilileri, Avrupa Birliği'nin Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşı satın almak için 10 milyar dolardan fazla ödediğini söylemişti. İsmini açıklamayan kaynak, "Milyonlarca doz aşı almak için 10 milyar dolardan fazla ödendi" ifadesini kullanmıştı.

AB'nin Covid-19 aşısının dozuna 15.50 euro ödeyeceği belirtilmişti. ABD'nin ise aynı aşı için doz başına 19.5 dolar ödeme yapacağı ifade edilmişti.

Aşının çift doz halinde kullanılması gerektiği de vurgulanmıştı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2020.12.05 17:12 - Son Güncellenme: 2020.12.05 17:20 - Yasin Yüksel
A