Petrolde büyük çöküş

Petrolde büyük çöküş

Son 30 yılın en büyük çöküşünü yaşayan altından sonra petrol de çöktü! Petrolde büyük çöküş Türkiye'ye yarayacak!

2013.04.17 19:18 - Son Güncellenme: 2013.04.17 19:19 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Petrolde büyük çöküş

 

Altında yaşanan çöküşün ardından şimdi de petrol fiyatlarında sert bir düşüş yaşanıyor. Şubat ayında 120 dolar sınırına kadar yükselen brent petrolün fiyatı Temmuz 2012'den bu yana ilk kez 100 doların altın ı gördü. Sadece iki ayda gerçekleşen düşüş yüzde 17'yi buldu.

BU ÇÖKÜŞ POMPADA İNDİRİM GETİRİR!

Analistler geçen hafta küresel petrol talebinin umulandan az gerçekleşmesinin fiyatları aşağı çekeceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Pazartesi günü dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'den gelen verilerinin beklenenin altında kalmasıyla birlikte Brent petrol fiyatları gün içinde yüzde 3.5 gerileyerek 99.20 dolardan kapandı. Dün 100 doları tekrar deneyen ancak tutunmakta zorlanan petrol fiyatları bugün 100 doların hemen altından işlem görüyor. Habertürk'te yer alan habere göre petrolde yaşanan bu düşüşün özellikle içeride benzin ve motorin fiyatlarına düşüş olarak yansıması bekleniyor.

GÜNDE 14 MİLYON DOLAR CEBİMİZDE KALACAK

Ayrıca düşüşün yılda 60 milyar dolarlık enerji faturası ödeyen Türkiye'nin uluslararası finansal dengelerine de oldukça ciddi bir katkı sağlaması bekleniyor. Petrol fiyatlarında şubat ayındaki 120 dolarlık fiyattan bu yana gerçekleşen düşüşün Türkiye'ye enerji faturası olarak pozitif yansımasının günlük 14 milyon dolar olduğu hesaplanıyor. Bu da fiyatların aşağıda kalmayı sürdürmesi durumunda yıllık olarak enerji faturasını toplam 5 milyar dolardan fazla azaltabilecek bir gelişme.

BÜYÜMEYE DE DOPİNG!

Ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'nin büyümesine de ekstra bir katkısı bulunuyor. Uluslararası kurumlar tarafından yapılan araştırmalar petrolün varil fiyatında yaşanan 20 dolarlık artışın gelişmekte olan ülkelerin büyümesini yüzde 0.8 azalttığını gösteriyor. Şubat ayından bu yana fiyatlarda yaşanan 20 dolarlık düşüşün de tam tersi bir etkiyle Türkiye ekonomisindeki büyümeyi hedeflerin üzerine çıkarma olasılığına dikkat çekiliyor.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.17 19:18 - Son Güncellenme: 2013.04.17 19:19 - HABER MERKEZİ
A