Özel okullar yönetmeliği yenilendi

Özel okullar yönetmeliği yenilendi

MEB, özel öğretim kurumlarıyla ilgili mevzuatı tek yönetmelik altında yeniden düzenledi.

2012.03.20 09:33 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Eğitim
A
Özel okullar yönetmeliği yenilendi

Her derece ve türdeki özel öğretim kurumlarının açılış ve işleyişiyle ilgili usul ve esasların düzenlenmesini amaçlayan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda belirtilen özel öğretim kurumlarını kapsıyor.

Sınıf mevcutları
Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, ilköğretimde 30, fen ve sosyal bilimler liselerinde 26, mesleki ve teknik liselerde 24, diğer ortaöğretim kurumlarında 30'dan fazla olamayacak. Okullar dışındaki kurumlarda sınıf mevcutları 30 öğrenci veya kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek.

Öğrenim dili
Kurumlarda öğretim dili Türkçe olacak. Yabancılarca açılmış ve Türkçeden başka bir dille öğretim yapılmasına izin verilmiş mevcut okullar, kendi statüleri içinde öğretime devam edecek. Ancak, yabancı uyruklu çocukların devam edeceği milletlerarası okullar bu hükmün dışında tutulacak.
Azınlık okullarında, seviyesine göre resmi okullarda okutulan dersler ve öğretim programları ile haftalık ders dağıtım çizelgelerinin uygulanması esas olacak.
Bu okullarda, ilgili ülkelerdeki mütekabil mevzuat ve uygulamalar da dikkate alınarak derslerden hangilerinin öğretiminin Türkçeden başka bir dille yapılabileceği Milli Eğitim Bakanlığı'nca kararlaştırılacak.
Türkçeden başka bir dilin öğretimi için izin verilen derslere ayrılacak haftalık ders saatine mukabil Türkçe okutulacak derslerin saati ve sayısı da bakanlıkça tespit edilecek.

Ücret
Kurumlar, öğrenci ve kursiyer ücretlerini, veli veya kursiyerlerle yapacakları özel sözleşmelerinde sağlayacaklarını belirttikleri eğitim ve öğretim imkanlarına, gelişmelerine imkan verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre belirleyecek. Ücret tespitleri, istenildiğinde yetkili makamlara belgelendirecek.

Yürürlükten kaldırma
Yönetmelikle, ''Milli Eğitim Bakanlığı Özel Akşam Liseleri Yönetmeliği'', ''Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'', ''Özel Öğretim Kurumları Öğrenci ve Kursiyer Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği'', ''Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz veya Burslu Okutulacak Öğrenci ve Kursiyerler Hakkında Yönetmelik'', ''Milli Eğitim Bakanlığı Özel Dershaneler Yönetmeliği'', ''Milli Eğitim Bakanlığı Özel Hizmet İçi Eğitim Merkezleri Yönetmeliği'', ''Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kurslar Yönetmeliği'', ''Milli Eğitim Bakanlığı Özel Okullar Çerçeve Yönetmeliği'' ve ''Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri Yönetmeliği'' yürürlükten kaldırıldı.

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2012.03.20 09:33 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Alican Özbay
A