Orman yangınlarını önlemek için yapılması gerekenler

Orman yangınlarını önlemek için yapılması gerekenler

Türkiye son 9 gündür ülkenin batısında ve güneyinde çıkan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Yaşanan durum, yangınlara önceden hazırlıklı olmanın ve tedbir alamının önemini ortaya koyuyor. İşte uzmanlardan, orman yangınlarının nasıl önleneceğine ve bir yangının ortasında kalırsanız kendiniz ve sevdiklerinizi korumak için neler yapmanız gerektiğine dair ipuçları...

2021.08.05 17:23 - Son Güncellenme: 2021.08.05 17:35 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Orman yangınlarını önlemek için yapılması gerekenler

Türkiye'deki orman yangınları 9'uncu gününe girdi. Çok sayıda ilde 200'e yakın yangın gerçekleşirken, çoğu kontrol altına alındı. 5 ilde alevlerle mücadele sürüyor.  

Yangınlara önceden tedbir almak ise onları söndürmek kadar büyük önem taşıyor. 

Peki orman yangınlarını önlemek için bireysel olarak hangi önlemleri alabilirsiniz?

ORMAN YANGINLARI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Gözetimsiz veya kontrol dışı bir yangın görürseniz derhal telefonunuzdan "110"u tuşlayarak "Yangın İhbar Hattı" ile iletişime geçin. 

MANGAL VE KAMP ATEŞLERİNİ TAMAMEN SÖNDÜRDÜĞÜNÜZDEN EMİN OLUN

Mangal yaptıktan ya da kamp yaptıktan sonra yaktığınız ateşi  tamamen söndürdüğünüzden emin olmadan alandan ayrılmayın. Külleri soğuyana kadar karıştırın.

Fenerleri, sobaları ve diğer ısıtıcıları kullanırken ve yakıt doldururken daima dikkatli olun. Yakıt doldurmadan önce aydınlatma ve ısıtma cihazlarının soğuk olduğundan emin olun. Yanıcı sıvıları dökmekten kaçının ve yakıtı cihazlardan uzak tutun.

SİGARA İZMARİTLERİNİ BELİRLENEN YERLER DIŞINA ATMAYIN

Sigara izmaritlerini, kibritleri ve diğer tütün ürünlerini hareket halindeki araçlardan veya park alanlarındaki herhangi bir yere atmayın. İzmaritleri sadece belirlenen yerlere attığınızdan emin olun. 

BAHÇENİZDE ATEŞ YAKARKEN KONTROLLÜ OLUN

Evsel atıkları yakarken yerel yönetmeliklere uyun. Rüzgarlı koşullarda arka bahçede ateş yakmaktan kaçının ve alevleri kontrol altında tutmak için yakınlarda bir kürek, su ve yangın tüpü bulundurun. 

GÜVENLİ TAHLİYE İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Eğer yetkililer tahliye olmanızı istiyorsa, bunu derhal gerekleştirin. Tahliye rotanızı önceden öğrenin ve bir tahliye kontrol listesi hazırlayın. Acil durum çantanız önceden hazırlanmış olmalı.

KORUYUCU GİYSİ VE AYAKKABI GİYİN

Uçan kıvılcım ve küllerden kaynaklanan zararı azaltmak için koruyucu giysi ve ayakkabı giyin. 

EVİNİZİ YANGINI YAVAŞLATACAK ŞEKİLDE HAZIRLAYIN

Eğer vaktiniz varsa, ayrılmadan önce evinizi yangını yavaşlatacak şekilde hazırlayın. Yakacak odun, bahçe atıkları, barbekü ızgaraları ve yakıt kutuları gibi yanıcı maddeleri bahçenizden çıkarın. Cereyanı önlemek için tüm pencereleri, havalandırma deliklerini ve kapıları kapatın. Doğalgaz, propan veya akaryakıt kaynaklarını kapatın.

Yangını yavaşlatmak için geniş alanları (havuzlar, jakuziler, çöp kutuları veya küvetler) suyla doldurun.

EĞER ALEVLERİN ORTASINDA KALIRSANIZ

Alevlerden kaçmaya çalışmayın. Bunun yerine, çömelmek için gölet veya nehir gibi bir su kütlesi arayın. 

Yakınlarda su yoksa, az bitki örtüsü olan, çökük, temiz bir alan bulun, yere yakın uzanın ve vücudunuzu ıslak giysiler, battaniye veya toprakla örtün. Yangın geçene kadar alçakta kalın.

Duman solumasını azaltmak için mümkünse bir maske veya nemli bir bezle yere en yakın havayı soluyarak akciğerlerinizi koruyun.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.08.05 17:23 - Son Güncellenme: 2021.08.05 17:35 - HABER MERKEZİ
A