"Önce Başbakan direnmekten vazgeçsin"

"Önce Başbakan direnmekten vazgeçsin"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda mutabakata varılan 48 maddenin Meclis'ten geçirilmek istenmesi önerilerine tepki göstererek, taksitle Anayasa yapma gibi bir kavramın olmayacağını belirterek, "Önce Başbakan direnmekten vazgeçsin. Bu 48 madde 58 olur, 68 olur" dedi.

2013.07.17 17:02 - Son Güncellenme: 2013.07.17 17:02 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"Önce Başbakan direnmekten vazgeçsin"


 

CHP MYK, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, MYK devam ederken basın toplantısı düzenledi. AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda kabule dilen 48 madde ile ilgili açıklamaları eleştiren Koç, CHP'nin Anayasa görüşmeleri ile ilgili görüşlerini sürekli tekrarladığını belirtti. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeni, özgürlükçü, demokrat ve çağdaş Anayasa yapımından yola çıktığını dile getiren Koç, "Anayasa'nın görüşmeleri komisyonda devam ederken tam yürütme ve yasamayla ilgili maddeler geldiğinde masaya birden bire AK Parti tarafından bir öneri paketi getirildi. Yani demokratik, temsili parlamenter sistem yeni Anayasa'da güçlendirilerek yer alması gerekirken bu yönde düzenlemeler beklenirken bunu reddeden ve 'Başkanlık' sistemine odaklanmış ve ondan sonraki maddelerine de buna göre yapılandıran bir AK Parti teklifi masaya düştü. Ortalık toz duman oldu ve masa biraz karıştı" diye konuştu.

"TAKSİTLE ANAYASA YAPMA GİBİ BİR KAVRAM OLMAZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa ile ilgili daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatan Koç, Başbakan Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamalarla açıkça tehdit ettiğini dile getirdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 48 madde üzerinde tam uzlaşıldığının altını çizen Koç, "Anayasa'nın bölümleri vardır. Giriş bölümü, temel ilkeler, kişisel hak ve özgürlükleri ilgilendiren bölümler ve yargıya ait olan maddeler var. Bu 48 madde her bölümden bir iki maddenin oluşmasıyla ortaya konan bir yapıdır. Anayasa'nın bir ruhu, felsefesi ve bir bütünlüğü vardır. Daha öncede söyledik; taksitle anayasa yapma gibi bir kavram olmaz" şeklinde konuştu.

"DİRENMEKTEN VAZGEÇ BU 58 OLUR, 68 OLUR"

"Türkiye'yi her boyutta kişisel beklentilerine göre, kişisel hırslarına göre tanzim etmeye kalkarsan milletinde, demokrasinin de başını belaya sokarsın sayın Başbakan" diye konuşan Koç, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 48 madde üzerinde anlaşıldığını ve parantez içerisine alınanların olduğunu ifade etti. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda anlaşılan maddelerin 48-58-78 olabileceğini ancak Başbakan Erdoğan'ın önce direnmekten vazgeçmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Koç, "Başkanlık sistemi değil. Parlamenter demokratik sistemin güçlendirildiği bir anayasa de bu 48, 58 olur 68 olur. Çok daha geniş boyutta uzlaşma zemini çıkar" dedi.

"CHP İMZALANAN PROTOKOLE BAĞLI OLARAK GÖRÜŞLERİNİ İFADE ETTİ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 48 madde üzerindeki ısrarının yeni bir gündem oluşturmak olduğunu ileri süren Koç, Başbakan Erdoğan'ın masadan kaçmak için yeni bir fırsat aradığını öne sürdü. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına devam ettiğini, CHP'nin baştan imzalanan protokole bağlı olarak görüşlerini ifade ettiğini belirten Koç, bu konuyu en çok tartışan partinin CHP olduğunu ve sürekli istişare içerisinde olduklarını söyledi.

"83. MADDE ÇÖZÜLMEDEN TUTUKLU VEKİLLER İŞİ OLMAZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in 'tutuklu milletvekillerinin işini halledelim, maddeleri öyle geçirelim' açıklamalarını da sert bir dille eleştiren Koç, "Anayasa'da 83. madde dokunulmazlıkları düzenleyen maddedir. 14. maddede bir eylemlik hali vardır. 83'ün 14'le bağlantısı vardır. Üzerinde anlaşmaya varılan 48 madde içerisinde 83. madde yoktur. CHP tutuklu milletvekilleriyle ilgili dile getirmedi 83. maddeyi. 83. Madde düzenlenmeden tutuklu milletvekillerinin işi çözülmez" şeklinde konuştu.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.17 17:02 - Son Güncellenme: 2013.07.17 17:02 - HABER MERKEZİ
A