"Ölüm nöbetine" itiraz
Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu "Ölüm Bildirim Sistemi" nedeniyle hekimlere getirilen nöbet zorunluluğu itiraza yol açtı. Özellikle "defin nöbeti" sonrasındaki gün izinli sayılmayan aile hekimleri uygulamaya isyan etti.
2013.11.14 11:29 - Son Güncellenme: 2013.11.14 11:29 - Sağlık - HABER MERKEZİSağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hayata geçirilen "Ölüm Bildirim Sistemi", belediye hekimleri, toplum sağlığı merkezlerinde (TSM) görevli hekimler ve aile hekimlerini karşı karşıya getirdi.
Yeni sistemle birlikte yapılan yasal düzenlemenin ardından adı geçen hekimlere "ölü muayenesi ve defin ruhsatı verme hizmetlerinin sunulmasına" yönelik "defin nöbeti" uygulaması başlatıldı. Ancak hekimlerin çeşitli sebeplerden dolayı nöbet tutmak istememesi sorunları da beraberinde getirdi. Gündüz işleyişte herhangi bir sorun meydana gelmezken gece yaşanan ölüm vakalarında hekimin gelmemesi veya geç gelmesi ile raporun geç alınması gibi sorunlar yaşandığı ortaya çıktı.
Hekimler nöbet tutmak istemiyor
Konuyla ilgili açıklama yapan Antalya Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, "Aslında sıkıntı, aile hekimleri, TSM hekimleri ve belediye hekimlerinin bu işi yapmak istememesi. Ama işleyişte bir sıkıntı yok. Tutulan nöbetler tamamen mevzuat çerçevesinde. Valilik onayıyla aylık listeler hazırlanıyor. Antalya merkezde görevli aile hekimlerimize yılda ortalama 2 nöbet geliyor. TSM hekimleri ve belediye hekimleri ise her ay nöbet listesine giriyor" dedi.
Belediye hekimleri tutmalı
Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Mehmet Ozan Uzkut ise Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na göre defin nöbetlerinin belediye hekimleri tarafından tutulması gerektiğini ifade etti. Antalya'da 17 belediye hekimi olduğunu dile getiren Mehmet Ozan Uzkut, o hekimlerin de belediyelerde farklı noktalarda görevlendirilmesi yüzünden nöbetlerin TSM hekimleri ve aile hekimlerine kaldığını aktardı.
Uyumadan mesaiye gidiyoruz
"Defin nöbeti" tutan aile hekimine ertesi gün izin verilmediğini vurgulayan Uzkut, "Antalya'nın bir ucunda oturan aile hekimi, başka bir ucundaki cenaze için 4-5 saatini harcıyor. Ertesi sabah da izinsiz şekilde mesai yapmak zorunda kalıyor. Bu yüzden sabaha kadar uyumayan arkadaşlarımız var. Aynı olayda belediye tabibi nöbetçi olursa ertesi gün kanunen izin yapma hakkı oluyor" diye konuştu.
Nöbet izni verilmiyor
Aile hekimlerinin bu işi angarya olarak gördüğü için defin nöbeti tutmak istemediğini kaydeden Uzkut, "Görevimiz olmayan bir nöbet tutturuluyor, dolayısıyla ertesi gün nöbet izni olmuyor. Bu iş aile hekimlerinin görevi değil. Bu işten para almıyoruz, nöbet iznimiz yok, görevimiz de değil" diye konuştu.
Konu yargıya taşındı
Tabip Odası olarak Aile Hekimleri Derneği ile birlikte konuyu yargıya taşıdıklarını da belirten Mehmet Ozan Uzkut, "Bu şekilde dava açan birçok il var. Hemen hemen her ilde de açılan davalar kazanıldı. Çünkü mevzuata göre bu işi ya belediye tabiplerinin yapması ya da belediyenin hizmet satın alma yoluyla işi yaptırması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
02:36
-
01:38
-
04:23
-
01:13
-
00:13
En Çok Okunanlar
- Bursa'nın o mahallesindeki sorun...
- Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 37 bin 818 TL...
- Bursa'da kayıp engelli adamın 12'nci günde...
- Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden...
- Bursa'da hafta sonu Ulu Cami'ye yoğun...
- Bursaspor cepten yedi!
- Motosikletli gencin feci ölümü:...
- Eski eşinin üzerine benzin döküp ateşe...
- Bursa'da sis kazayı beraberinde getirdi
- Bursa'da psikolojik sorunları olan genç...
- Hacı Sabancı'nın babalık davası sonuçlandı!
- Bursa'da üretim yapan Tat Gıda'dan 1,1...
- Bursa'da 10 yıldır aranan hükümlü, tek...
- Bursa'da sokak ortasında kadını rahatsız...
- Ormanlık alanda korkunç cinayet! Dili ve...