Obama'dan İran açıklaması!

Obama'dan İran açıklaması!

10 yıllık çabalar sonuç verdi, İran ile 5+1 ülkeleri nükleer anlaşmanın 20 Ocak'ta uygulamaya başlaması konusunda anlaştı. Zenginleştirilmiş uranyumu 6 ay içinde okside dönüştürecek İran'a yaptırımlar kaldırılacak.

2014.01.13 07:45 - Son Güncellenme: 2014.01.13 07:45 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Obama'dan İran açıklaması!


İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakcı, İran ile 5+1 ülkeleri arasında 24 kasım'da Cenevre'de imzalanan nükleer anlaşmanın ilk etabının 20 Ocak'ta uygulanmaya başlanacağını söyledi. Süreç hakkında bilgi veren Arakcı şunları kaydetti:

*Görüş ayrılıkları bulunan konularda çözüm yollarını 6 ülkenin dışişleri bakanlıklarına gönderildi ve tüm ülkeler önerdiğimiz çözüm yollarını kabul ettiklerini bildirdi.

*Anlaşma metninde yer verilen tüm yaptırımlar 20 Ocak'tan itibaren kaldırılacak ve Tahran da aynı tarihte uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeyi askıya alacak.

*İran'ın ülke dışındaki 4,2 milyar dolarının ödenmesi ile yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun okside dönüştürülmesi bu zaman periyodunun dışında kalıyor. 4,2 milyar dolar  İran'a 8 aşamada ödenecek

*Tahran 196 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun yarısının 6 ay içerisinde 6 aşamada okside dönüştürülecek, kalan yarısını ise 6 aydan kısa bir sürede inceltilecek.

*Taahhütler birbirinden erken ya da geç değil aynı gün içerisinde yerine getirilecek.

*İlk adımının atılmasının ardından en geç 2-3 haftada nihai anlaşmanın sağlanması için müzakerelere devam edilecek.

Obama: Diplomasiye şans verilmeli

ABD Başkanı Barack Obama, gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, "Anlaşma ile İran ilk kez, yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyum stokunu saf dışı bırakacak ve  zenginleştirmeyi mümkün kılan altyapıyı sökmeye başlayacak. Müzakereler sırasında yeni yaptırımlara dönük her türlü yasayı veto edeceğim. Bunu başarmanın  zor olacağının farkındayım am diplomasiye için bir şans verme zamanı" dedi.

AB Yüksek Temsilcisi Ashton da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan İran'ın nükleer programıyla ilgili gerekli gözetimleri yürütmesini isteyeceklerini ifade etti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2014.01.13 07:45 - Son Güncellenme: 2014.01.13 07:45 - HABER MERKEZİ
A